Lukim Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Witam. Mam problem, ponieważ aktualnie posiadam pierwsze w moim życiu hamulce tarczowe i po jakimś czasie się "zużyły" (specjalnie pisze w ", "). Prawie w ogóle nie chcą mi hamować, więc poszedłem do sklepu rowerowego po nowe klocki, pokazuje sprzedawcy te moje, a on mówi, że one nie są zdarte i, że nie mam sensu wymieniać. Moim zdaniem też nie są zdarte, ale czemu nie hamują? Klocki mam takie: http://allegro.pl/item1087373001_klocki_accent_nawet_nie_dotarte_uzyte_1_raz.html Jako, że się nie znam na typach hamulców (bo są jakieś v-brake itp.) to pokazuje Wam mój rower: http://allegro.pl/item1086880773_kross_hexagon_v6_15_na_komunie_shimano_alivio.html Może to głupie, ale próbowałem wielu sposobów, np. szczotką druciana czyściłem klocki, potem rozpuszczalnikiem, a na koniec tarcze rozpuszczalnikiem, i nic. A z tego co zauważyłem, to od nowości zdarły się jakieś 0,5 mm. P.S. Dorzucę jeszcze zdjęcie ;D Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 A co Ty się spodziewałeś po tarczówkach w rowerze za 1000zł ?, nie oszukujmy się, ale skuteczne hamulce mechaniczne zaczynają się od Avid BB5. Kolejna sprawa to klocki czyści się papierem ściernym a nie drucianą szczotą i jeszcze jedno, klocki i tarcze potrzebują czasu na dotarcie aby zaczęły "hamować". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Może hamulce Ci się rozregulowały. Wtedy trzeba lekko pokręcić śrubami w zacisku od strony koła, bądź naciągnąć bardziej linkę. Wszystko po to by klocki były bliżej tarczy (lecz bez ocierania) i lepiej hamowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 A co Ty się spodziewałeś po tarczówkach w rowerze za 1000zł ?, nie oszukujmy się, ale skuteczne hamulce mechaniczne zaczynają się od Avid BB5. Kolejna sprawa to klocki czyści się papierem ściernym a nie drucianą szczotą i jeszcze jedno, klocki i tarcze potrzebują czasu na dotarcie aby zaczęły "hamować". Jeżdzę na tych hamulcach i są one skuteczne (waże 84kg), siłą aż tak bardzo nie odstępuja od BB5 bo miałem okazję sprawdzić. Lukim Ja tutaj widzę tylko zła regulację, klocki są w dobrym stanie, odległosc klocków od tarczy powinna wynosić około 1mm, nie dostałes instrukcji do tych hamulców jak je regulować? (ja taką otrzymałem). Więc sprawdz jaką masz odległosc klocków od tarczy oraz czy są równolegle ustawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Też miałem Tektro IO i w sumie nie miałem do nich zastrzeżeń po za głośno dzwoniącymi tarczami. Waże 85-90kg i dawały rade. Tył koło się blokowało na każdej powierzchni bez problemów. Wydaje mi się że tylko do regulacji i wszystko będzie śmigać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukim Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 One są na pewno dobrze doregulowane, tylko że one... nie wiem jak to powiedzieć, są takie jakby śliskie. Dociskam do oporu manetkę i słychać tylko jak trze. Tak jakbym posmarował je smarem ;D Doregulowane są na pewno dobrze, bo hamowały kiedyś, potem podciągnąłem, jest troszkę luzu między tarczą, a klockiem, jak nacisnę manetkę do końca, to mam szparę na jakieś 2 palce, tak jak pisało w poradniku ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 One są na pewno dobrze doregulowane, tylko że one... nie wiem jak to powiedzieć, są takie jakby śliskie. Dociskam do oporu manetkę i słychać tylko jak trze. Tak jakbym posmarował je smarem ;D Doregulowane są na pewno dobrze, bo hamowały kiedyś, potem podciągnąłem, jest troszkę luzu między tarczą, a klockiem, jak nacisnę manetkę do końca, to mam szparę na jakieś 2 palce, tak jak pisało w poradniku ;D Ale gdzie te dwa palce? bo nie rozumiem tego trochę, i jakim poradnikiem się kierowałes? Jest on dostępny w sieci? Jak tak to podaj link. Jeżeli trze a nie hamuje to znaczy że tarcza tłusta/klocki (skoro regulacja jest poprawna), więc zalecałbym odtłuszczenie tarczy odtłuszczaczem a potem przepłukac intensywnie ciepła wodą, a klocki przetrzeć papierem sciernym. P.S. Stefan2810 u mnie przednie koło też się blokuje - w mechanikach najwięcej zależy do prawidłowej regulacji, pisałem w innym temacie, kolega kupił BB5 i tak wyregulował że hamowały gorzej od moich Tektro IO, dopiero moja regulacja pokazała prawdziwą siłe hamulca, są osoby które sobie z nią nie radzą, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukim Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 A powiedziałby mi ktos jak to się oddtłuszcza?? Znalazłem taką jedną instrukcje, ale nie mogę jej wkleić, bo zabronione ;D i zastanawiam się, nad przypaleniem klocków ;D a tarcze jeszcze nie wiem ;D Chyba tym płynem spróbuję ;D A to, o tym doregulowaniu, że powinno się mieć ok. 2 palce miedzy manetką a kierownicą, to przeczytałem na necie, jak uda mi się znaleźć, to wkleję linka ;D Znalazłem fajny poradnik i mogę z niego skorzystać teraz, nie trzeba nic dokupywać (chyba, że się nie ma nawet płynu do naczyń ^^) Poradnik jak odtłuszczyć tarcze i klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Możesz tak jak koledzy wcześniej mówili odtłuścić tarczę i klocki lekko (z naciskiem na lekko bo jak nie wiesz jak i za mocno, to wyszorujesz całość) przetrzeć papierem ściernym. Jeżeli po tym zabiegu nie będzie poprawy to coś tu jest nie tak. Oczywiście przyjmuje że są na 999% wyregulowane. Może jednak sprawdź na wszelki wypadek jak się reguluje tego typu hamulce i upewnij się że jest to dobrze zrobione. To prosta konstrukcja, regulacja powinna pomóc, w takich hamulcach nie ma się co zepsuć, jedynie od czasu do czasu wymagają regulacji i to na tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 LINK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Ja jestem przeciwnikiem takiego mycia klocków, według mnie tylko papier ścierny, a co do tarcz hamulcowych to kupiłem odtłuszczacz do silników w płynie, psika się nim na tarczę, zostawiam tak na 30 min po czym spłukuje bardzo gorącą wodą i wycieram dokładnie recznikiem popierowym do sucha, następnie papierem ściernym o gramaturze 100 lub 150 przecieram, jak na razie taką metodę stosowałem tylko raz a na hamulcach przejechane już ponad 2200km. Paweł1315 mnie uprzedził ale podał temat który Ci się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukim Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 http://emtb.pl/czyszcz_tarczowek.html (poradnik znaleziony przezemnie) Pomogło, ale baaaardzo mało :/ Na dziś chyba skończę z tym, nie mam już nerwów do tego ;D Kupię: Motorex Power Brake Cleaner, i sie zobaczy co i jak ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Lukim jakikolwiek odtłuszczacz samochodowy będzie działać tak samo jak Motorex a będzie dużo tańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukim Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Wpadłem na dość głupi pomysł, ale myślałem, że się uda. Owinąłem tarczę papierowym ręcznikiem i zalałem rozpuszczalnikiem. To samo zrobiłem z klockami i zostawiłem na 30 min. Następnie grzałem klocki w ogniu (kuchenka gazowa ) Następnie papierem ściernym "wyszorowałem" klocki i wszystko złożyłem. No i co? Żadnych efektów nie zauważyłem. Jednak muszę kupić ten odtłuszczacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Wpadłem na dość głupi pomysł, ale myślałem, że się uda. Owinąłem tarczę papierowym ręcznikiem i zalałem rozpuszczalnikiem. To samo zrobiłem z klockami i zostawiłem na 30 min. Następnie grzałem klocki w ogniu (kuchenka gazowa ) Następnie papierem ściernym "wyszorowałem" klocki i wszystko złożyłem. No i co? Żadnych efektów nie zauważyłem. Jednak muszę kupić ten odtłuszczacz. Bardziej występuje to w hydraulikach, ale w mechanikach chociażby wykładziny klocków pozostawiąją osad na tarczy oraz pyłki, piach itp, to się poprostu osadza i z czasem zmiejsza tarcie, czasami jak ktoś nie umie smarować łańcucha to malutkie kropelki smaru mogą się pojawić na tarczy itp, lub jak ktoś używa WD-40 do roweru. Ale przeważnie tarcze itp żadko się czyści, w twoim przypadku trzeba robić po kolei aby znaleźć problem poprzez eliminację innych czynników, jedyne co to musimy zalożyć że robisz to poprawnie. P.S. to było do twojego poprzedniego pytania zanim wyedytowałes posta A co do tego co teraz napisałeś, raczej klocką będzie piekarnik według mnie potrzebny bo nie rozumiem po co je moczyłes, w dodatku tak długo. Papier ścierny drobno ziarnisty 100/150 zastosuj też do tarcz, po takim zabiegu tarcze muszą się dotrzeć! Wieć efektów może od razu nie być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Do wypalania klocków idealny jest mały planik gazowy ja mam toolcraft mt-6804. Kosztuje ok 80 zeta i jest cholernie przydatny do różnych zastosowań począwszy od rozpalania grilla, poprzez podgrzewanie zapieczonych śrub a na wypalaniu klocków skończywszy. Nabija się go z normalnej butli z gazem do zapalniczek za 10 zeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukim Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 A co do tego co teraz napisałeś, raczej klocką będzie piekarnik według mnie potrzebny A nie wysadzi mi domu? ;D bo nie rozumiem po co je moczyłes, w dodatku tak długo. Myślałem, ze coś to pomoże :/ P.S. Ja jak długo się powinno wypalać klocki? (ale raczej za pomoca kuchenki gazowej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukim Napisano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 OK. Zakupiłem sobie takie cos: i mam kolejny problem ;D (przepraszam, ze Was zadreczam moimi głupimi problemami) Nie wiem jak to odtłuscić, próbowałem różnych sposobów, np. z psikałem tarcze i klocki i zostawiłem, aż wyschnie, potem wytarłem ręcznikiem papierowym, a następnie lekko przejechałem papierem ściernym 180. Psikałem też i od razu zmywałem itp. Na koniec rozpędzałem się z górki do ~60pm/h i hamowałem, myślałem, że muszą się jakoś rozetrzeć, albo coś, i nic. Może coś źle robię? Proszę o pomoc i z góry dzięki. P.S. Nie chciało mi się robić zdjęcia, to wkleiłem takie cudo wyżej ;D (i tak jest to to samo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 5 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Klocki są porowate i takie środki często nie pomagają na olej czy inne coś w klockach. Na to tylko piekarnik, opalarka i inne ognie. A tarcze to czymś takim (albo taniej różnymi budowlanymi) ale jak to nie powiem, powinno być wszystko jedno jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukim Napisano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Właśnie co do klocków to one jakieś dziwne są, są takie jakby gładkie, a nie chropowate, może takie maja być, ale moim zdaniem są "za gładkie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 5 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Używane klocki są gładkie, bo wyciera się okładzina oraz wcierają w nią opiłki klocka i tarczy powstające podczas hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukim Napisano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Ale one już są do wymiany?? Jeżdżę na nich niecały rok, może jakieś 8-10 miechów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 5 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Zużycie klocków mierzy się grubością pozostałej okładziny. Zakłada się, że można jeździć dopóki okładzina ma przynajmniej 0,5 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukim Napisano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Noto są spoko, a jest taka możliwość, że są tj. za gładkie, a nie chropowate, aby hamowały?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Noto są spoko, a jest taka możliwość, że są tj. za gładkie, a nie chropowate, aby hamowały?? Według mnie nie ma możliwości zeby klocek był za gładki i dlatego nie hamował, co innego jak jest tłusty, brudny itp. Nawet jak przejedziesz klocki papierem sciernym to pozostają one gładkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.