Skocz do zawartości

[rower] Caledonia santa

Guardian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie.

Chciałbym się dowiedzieć czy w realu (wiem że nie powinno się) można kupić o to ten rower caledonia santa fe z tarczowymi promaxa, wiem są do wymiany bo promax to niska półka.

Czy można go kupić?

Kupić mogę tylko w realu bo tylko tam dostanę kredyt.

pozdrawiam

mam 167cm wzrostu i ważę 52kg zależy mi na szybkiej jeździe po lesie i skokach nie jakichś ogromnych ale takich żeby ten amortyzator to zniósł :)

Napisano

Miałem Caledonia "Sprint" czy jakoś tak. Nie polecam. Hamulce - tarczowe tylko wyglądały, tylne v-ki nawet ok. Opony - znikły w chwilę. rama - stalowa, przekrojem udająca aluminium (kloc ciężki). Wolnobieg - ośka chyba z masła, gięła się od krzywego spojrzenia, a przerzutki nie dało sie wyregulowac by górne kółko wózka nie obijało o zębatki wolnobiegu (mimo śruby wkręconej na maksa)

Ogólnie szarpnij sie na Hexagona, lepiej na tym wyjdziesz ;]

Napisano

Generalnie kolega wcześniej napisał Ci że oprócz tylnych V-braków reszta z tego roweru jest do śmieci...

A już na pewno nie do jakichkolwiek skoków i szybkiej jazdy, szkoda Twojego zdrowia...

btw ile to coś kosztuje ?

Napisano

to co trzeba zmienić prócz hamulców?

Ramę, amortyzator, kierę, mostek, korby, koła, manetki, łańcuch, wolnobieg, to by było chyba na tyle jeżeli chodzi o wymiany.:blink:

Kredyt to ten wyrób roweropodobny? Dobre sobie, Ty będziesz spłacał jeszcze kredyt jak ten bike się rozleci.

Napisano

Witam wszystkich serdecznie.

Chciałbym się dowiedzieć czy w realu (wiem że nie powinno się) można kupić o to ten rower caledonia santa fe z tarczowymi promaxa, wiem są do wymiany bo promax to niska półka.

Czy można go kupić?

Kupić mogę tylko w realu bo tylko tam dostanę kredyt.

pozdrawiam

mam 167cm wzrostu i ważę 52kg zależy mi na szybkiej jeździe po lesie i skokach nie jakichś ogromnych ale takich żeby ten amortyzator to zniósł :blink:

Kolego, Ten twór to makrokesz w czystej postaci. Można go kupić, tak jak jego braci i siostry, w najgorszych sklepach rowerowych tego kraju czyli w hipermarketach. Powinno się go sprzedawać w pakiecie ze środkami opatrunkowymi, a jako gratis dawać proszki uspokajające niezbędne przed, w trakcie i po jeździe oraz podczas kontaktów z serwisem którym zwykle jest Punkt Obsługi Klienta w markecie!

Nie nabijamy się z Ciebie, staramy się, abyś nie popełnił błędu. Kolega jeżdżący Caledonią powiedział Ci ile to warte.

Napisano

No śmiech na sali, chcesz wydać 1,5k zł na makrokesza? A tak swoją drogą to chyba dawno nie byłem w Realu, bo najdroższe makrokesze to tam chodziły po 1k zł. :)

A tak poza tym to wiele sklepów internetowych prowadzi sprzedaż ratalną.

Za 1,5k zł możesz kupić np takiego Unibike'a

http://www.mudserwis.com/unibike-evolution-srebrnoczarny-2010-p-1129.html

W sklepie który ma raty

Napisano

Kolego, poza sezonem, za niewiele więcej niż Twój budżet, kupiłem Krossa A4, uwierz mi, zajeżdzałem te caledonię i jest to padaka - 17 kilo to po odczepieniu wyposażenia (błotników + koszyka na bidon), zbierało to się pod górke tak, że czasem wolałem już prowadzić go idąc, tam problem był nawet ze sztycą, która mimo dokręcenia "jak ja pie*&0le" opadała o pół milimetra po każdym krawężniku, i mimo podkładek, past itp, nie udało mi się tego naprawić. hamulec przedni - klamka wciśnięta do końca - a ten przyspiesza z górki :| No paranoja, jak RAZ udało mi się go ustawić dobrze (nie blokował, ale hamował mocno jak na swoje warunki), to po 5 km zacisk stwierdził że tak sie nie bawi, i skrzywił się hamując bez przerwy (wracaj tyle do domu z uniesionym kolem...)

Masz 1500 zeta? to jest już wyjście do Krossa A2, który jest na kasecie, ma tektro IO bodajże (tarcze) i Cie nie zawiedzie, a z tą Caledonią to będziesz częsciej zastanawiać się jak ją doprowadzić do porządku niż jeżdzić.

Edit: By nie robić z gęby d*py, masz tu parę zdjęć 'rozwiązań technicznych' (własnych) które miały umożliwić jazdę na tym wynalazku:

mimo wkręcenia na maksa śruby regul. (i to kupionej dłuzszej, oryginalna nic nie dawała) kółko ciągle uderzało o tryby - pomogł dopiero drut:

dsc05067.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Tutaj masz niezwykle wymyślny patent na zjeżdzające siodełko (co najlepsze, rozmiar większe nie wchodziło w ramę :) sprawdzane w serwisie :D)

dsc05025e.jpg

Po każdym ostrzejszym przejeździe, filozoficzne pytanie - co dziś się pokrzywiło, wolnobieg czy też ośka? Ośkę to tak raz w miesiącu przynajmniej trza by było zmienić:

dsc05197q.jpg

Zastanów się czy chcesz rower, czy po prostu nudzi Ci się i chcesz sobie pogrzebać w smarach i śrubkach ;]

Napisano

Miałem Longway z super-marketu i sie trzymał przez 4-5lat bez zarzutów tylko ostatnio cos korba sie zepsuła i kupiłem nowy sprzęt .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...