Dominques998 Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Witam, mam problem z regulacją tylnej przerzutki Shimano Tourney. czytałem kilka poradników, jednak wychodzi z nich to samo. Mimo prób regulacji, przerzutka porusza sie tylko w góre i w dół, nie zmieniając trybu.
Niedzwiedz1 Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Czyli nie przesuwa się na boki, tak? Pancerze czyste, linka przesuwa się bez oporu? Ile km ma już przejechanych ta przerzutka? To niski model więc po dużym przebiegu będzie działać marnie.
Dominques998 Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 Czyli nie przesuwa się na boki, tak? Pancerze czyste, linka przesuwa się bez oporu? Ile km ma już przejechanych ta przerzutka? To niski model więc po dużym przebiegu będzie działać marnie. dokładnie. czyste niewiele ma przejechane, 200 km może.
afly Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 dokładnie. czyste niewiele ma przejechane, 200 km może. Proponuje wykręcić bardziej śruby od regulacji wychylenia wózka przerzutki czyli L i H, jeżeli nie pomoże to śrubą baryłkową pokręcić i "dąc trochę więcej linki" przerzutce.
rukahs96ogcjm Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Ja zrobiłbym to po części według mojego sposobu, najpierw odkręć wspomnine wyżej śruby L i H. Teraz zarzuć łańcuch na największą zębatkę ( "jedynkę" ) Następnie dopchnij wózek do tej właśnie "jedynki" , naciągnij linkę i dokręć. (Linka jest najbardziej naciągnięta właśnie przy "jedynce". Teraz możesz sprawdzić działanie. Jak coś możesz odkręcić jeszcze pokrętła na początku i końcu linki (przy manetce, i przy przerzutce). Pozostaje już tylko bawić się przełożeniami i dokręceć lub odkręcać śrubki L i H. U mnie ta czynność była zbędna, wyregulowałem swoją przerzutkę za pomocą naciągnięcia linki na jedynce i odkręcenia trochę wspomnianych pokręteł. Mam nadzieję że pomogłem
Dominques998 Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 Właśnie wróciłem, przednią wyregulowałem na Cacy, ale niestety tylnia odmawia posłuszeństwa dalej tylko chodzi w górę i w dół. Dodam jeszcze że bieg nr. 7 wchodzi ładnie ( jako jedyny ) resztą mogę kręcić ile chcę. dopiero gdy przestawie na bieg nr.1 czasem wskoczy Mi na szóstke
afly Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Właśnie wróciłem, przednią wyregulowałem na Cacy, ale niestety tylnia odmawia posłuszeństwa dalej tylko chodzi w górę i w dół. Dodam jeszcze że bieg nr. 7 wchodzi ładnie ( jako jedyny ) resztą mogę kręcić ile chcę. dopiero gdy przestawie na bieg nr.1 czasem wskoczy Mi na szóstke A dobrze masz naciągniętą linke - bo to jest bardzo dziwne....
Niedzwiedz1 Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 A jak złapiesz przerzutkę ręką to da się ruszać na boki? Może piasek albo błoto uniemożliwiają jej ten ruch. Popatrz na linkę zmieniając biegi (na postoju najlepiej). Nie jest tak, że ciągniesz linkę manetką, a ona rozciąga się na całej swojej długości? Jeśli tak, to do czyszczenia przerzutka i ostatni fragment pancerza.
Dominques998 Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 A jak złapiesz przerzutkę ręką to da się ruszać na boki? Może piasek albo błoto uniemożliwiają jej ten ruch. Popatrz na linkę zmieniając biegi (na postoju najlepiej). Nie jest tak, że ciągniesz linkę manetką, a ona rozciąga się na całej swojej długości? Jeśli tak, to do czyszczenia przerzutka i ostatni fragment pancerza. da się, ale ciężko chodzi
afly Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 da się, ale ciężko chodzi Jesteś w stanie nakręcić jakiś filmik albo przynajmniej jakies zdjęcia wrzucić obrazujące pracę przerzutki - inaczej ciężko będzie pomóc i raczej pozostanie Ci wtedy serwis.
Niedzwiedz1 Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Nie jesteś w stanie ocenić co powoduje, że chodzi ciężko? Piasek, błoto? Może przepłukać ją wodą (jeśli jest brudna) i potem WD-40 żeby wyprzeć wodę i resztki brudu. Wiem, że to dziwnie brzmi, ale już zupełnie nie mam pomysłu co z nią może być nie tak.
wicy Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Ja świeżak, więc nie wiem, czy pomogę. W nieświadomości swej miałem podobnie, jak nie zauważyłem, że przy naciąganiu linki przerzutki łańcuch był na trybie 1 a manetka na innym biegu. Zastanawiałem się czemu nie wchodzą mi niższe biegi
Dominques998 Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 Ja świeżak, więc nie wiem, czy pomogę. W nieświadomości swej miałem podobnie, jak nie zauważyłem, że przy naciąganiu linki przerzutki łańcuch był na trybie 1 a manetka na innym biegu. Zastanawiałem się czemu nie wchodzą mi niższe biegi na pierwszym czyli na największej zębatce?;> Ja zaraz ide walczyć dalej.
kraszak Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Ja obecnie posiadam przerzutkę Shimano Tourney . Przejechałem na niej powyżej 1000 km i nic się ni dzieje chodzi idealnie . Na początku przy montowaniu było troszkę regulacji i po krzyku, chodzi idealnie .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.