Crockett Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Witam, Przy zakupie Unibike Evolution kilka dni temu kupiłem od razu licznik, który został zamontowany i ustawiony d razu w sklepie - Sigma 1200. Problem polega na tym, że mam wrażenie że źle mierzy dystans - pokazuje więcej niż przejechałem. Sprawdziłem ustawienia i według oznaczenia na oponach i książeczce dołączonej do licznika jest niby ok [57-559 czyli 2133], ale dziś przejechałem tylko z domu do dziewczyny i z powrotem a on naliczył mi prawie 6 km a jest to dystans jednej stacji metrem więc niemożliwe aby było to 6 km w dwie strony. Stąd moje pytanie, czy wszystko ustawione jest w porządku ? a jeśli nie to ja kto zrobić poprawnie. Może pytanie wydaje się głupie, ale jestem w tej dziedzinie kompletnym laikiem. z góry dzięki za pomoc.
ugupu Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Sprawdź jaką wartość obwodu koła ci wprowadzili. Gościu mógł się rypnąć. Sprawdź też, czy masz tylko 1 obwód koła ustawiony. Ja mam taki licznik, tylko poprzedni model, postępuj zgodnie z instrukcją, jest jasno napisana, dasz radę.
Crockett Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 Sprawdź jaką wartość obwodu koła ci wprowadzili. Gościu mógł się rypnąć. Sprawdź też, czy masz tylko 1 obwód koła ustawiony. Ja mam taki licznik, tylko poprzedni model, postępuj zgodnie z instrukcją, jest jasno napisana, dasz radę. Sprawdzałem, wprowadzona wartość to 2133 czyli niby jest wszystko w porządku, ale tak jak mówię - na pewno nie mierzy dobrze odległości bo niemożliwym jest żeby jadać ścieżką rowerową odległość troszkę więcej niż jednej stacji metrem (Imielin - Stokłosy/Ursynów) zrobił w 2 strony prawie 6 km.
Shkuli Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 To wylicz sobie jakimś lokalizatorem internetowym drogę z pkt A do B po asfalcie gdzieś pod domem potem wsiadaj na rower i jedź tą trasą to się dowiesz czy ci przekłamuje i jak bardzo
kubar2 Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Witam, Wczoraj kupiłem taki sam rower, chyba nawet w tym samym sklepie Również wybrałem ten sam licznik. Ale przechodząc do tematu, po włączeniu licznika mial on ''przebieg'' 3km, a był wyjęty przy mnie z opakowania, montaż w sklepie. Może to ten sam przypadek... Pzdr.
ugupu Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Sprawdzałem, wprowadzona wartość to 2133 czyli niby jest wszystko w porządku, ale tak jak mówię - na pewno nie mierzy dobrze odległości bo niemożliwym jest żeby jadać ścieżką rowerową odległość troszkę więcej niż jednej stacji metrem (Imielin - Stokłosy/Ursynów) zrobił w 2 strony prawie 6 km. Odległość pomiędzy Imielin a Ursynów to około 2 km. Sprawdź, czy nie masz wprowadzonego 2 koła a jeśli tak, to jaką wartość.
Crockett Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 Sprawdziłem, jest tylko jedna wartość dla obwodu koła, nie ma drugiego. Według google maps te dystans jaki pokonałem wczoraj to 2550 m w jedną stronę, więc wychodzi, że jest "dodatkowy" kilometr. Mierząc ręcznie obwód koła wychodzi mi 2100 mm, może spróbować z tym ustawieniem. Bo w książeczce przy 57-559 jest 26x2.125 a u mnie opona jest grubsza 26x2.25. Druga sprawa to to, że wczoraj bawiąc się licznikiem zauważyłem, że koła mają spore luzy - a rower ma dopiero 12 dni i zrobiłem na nim ledwie 61 km, i to nie jeżdżąc agresywnie. Możliwe, że koła były scentrowane już przy kupnie ?
ugupu Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Sprawdziłem, jest tylko jedna wartość dla obwodu koła, nie ma drugiego. Według google maps te dystans jaki pokonałem wczoraj to 2550 m w jedną stronę, więc wychodzi, że jest "dodatkowy" kilometr. Mierząc ręcznie obwód koła wychodzi mi 2100 mm, może spróbować z tym ustawieniem. Bo w książeczce przy 57-559 jest 26x2.125 a u mnie opona jest grubsza 26x2.25. Druga sprawa to to, że wczoraj bawiąc się licznikiem zauważyłem, że koła mają spore luzy - a rower ma dopiero 12 dni i zrobiłem na nim ledwie 61 km, i to nie jeżdżąc agresywnie. Możliwe, że koła były scentrowane już przy kupnie ? Wprowadź 2100 i zobacz, czy coś to da. Moim zdaniem niewiele. Przejedź się z kumplem, który nie ma zastrzeżeń do swojego licznika i porównaj wskazania. Jakby co, reklamuj bo licznik walnięty. Rower kupiłeś nowy. Po określonym w gwarancji czasie musisz zrobić przegląd. Sprawdź w gwarancji kiedy (czas lub przebieg). Nowe koła po jakimś przebiegu wymagają centrowania ponieważ w fabryce szprychy nie są odpuszczane. Podczas jazdy układają się do siebie i trzeba je ponownie dociągnąć (często też wycentrować koło).Jest to więc normalne. Podjedź do sklepu/sewisu gdzie kupowałeś i ustal z nimi co i jak. Piszesz, że masz luzy. Co przez to rozumiesz? Koło może dostać luzu na piaście tylko, czyli na osi koła. Jeśli masz coś takiego podjedź do serwisu i niech ci ten luz skasują. Jeśli tego nie zrobisz możesz zniszczyć kulki łożysk i/lub bieżnie łożysk. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.