Skocz do zawartości

[Liczniki] Sigma 1200

Crockett

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przy zakupie Unibike Evolution kilka dni temu kupiłem od razu licznik, który został zamontowany i ustawiony d razu w sklepie - Sigma 1200.

25197163.png

Problem polega na tym, że mam wrażenie że źle mierzy dystans - pokazuje więcej niż przejechałem.

Sprawdziłem ustawienia i według oznaczenia na oponach i książeczce dołączonej do licznika jest niby ok [57-559 czyli 2133], ale dziś przejechałem tylko z domu do dziewczyny i z powrotem a on naliczył mi prawie 6 km a jest to dystans jednej stacji metrem więc niemożliwe aby było to 6 km w dwie strony.

dsc03812small.jpgdsc03813b.jpg

Stąd moje pytanie, czy wszystko ustawione jest w porządku ? a jeśli nie to ja kto zrobić poprawnie. Może pytanie wydaje się głupie, ale jestem w tej dziedzinie kompletnym laikiem.

z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Sprawdź jaką wartość obwodu koła ci wprowadzili. Gościu mógł się rypnąć. Sprawdź też, czy masz tylko 1 obwód koła ustawiony. Ja mam taki licznik, tylko poprzedni model, postępuj zgodnie z instrukcją, jest jasno napisana, dasz radę.

Napisano

Sprawdź jaką wartość obwodu koła ci wprowadzili. Gościu mógł się rypnąć. Sprawdź też, czy masz tylko 1 obwód koła ustawiony. Ja mam taki licznik, tylko poprzedni model, postępuj zgodnie z instrukcją, jest jasno napisana, dasz radę.

Sprawdzałem, wprowadzona wartość to 2133 czyli niby jest wszystko w porządku, ale tak jak mówię - na pewno nie mierzy dobrze odległości bo niemożliwym jest żeby jadać ścieżką rowerową odległość troszkę więcej niż jednej stacji metrem (Imielin - Stokłosy/Ursynów) zrobił w 2 strony prawie 6 km.

Napisano

To wylicz sobie jakimś lokalizatorem internetowym drogę z pkt A do B po asfalcie gdzieś pod domem potem wsiadaj na rower i jedź tą trasą to się dowiesz czy ci przekłamuje i jak bardzo

Napisano

Witam,

Wczoraj kupiłem taki sam rower, chyba nawet w tym samym sklepie :) Również wybrałem ten sam licznik.

Ale przechodząc do tematu, po włączeniu licznika mial on ''przebieg'' 3km, a był wyjęty przy mnie z opakowania, montaż w sklepie. Może to ten sam przypadek...

Pzdr.

Napisano

Sprawdzałem, wprowadzona wartość to 2133 czyli niby jest wszystko w porządku, ale tak jak mówię - na pewno nie mierzy dobrze odległości bo niemożliwym jest żeby jadać ścieżką rowerową odległość troszkę więcej niż jednej stacji metrem (Imielin - Stokłosy/Ursynów) zrobił w 2 strony prawie 6 km.

Odległość pomiędzy Imielin a Ursynów to około 2 km. Sprawdź, czy nie masz wprowadzonego 2 koła a jeśli tak, to jaką wartość.

Napisano

Sprawdziłem, jest tylko jedna wartość dla obwodu koła, nie ma drugiego. Według google maps te dystans jaki pokonałem wczoraj to 2550 m w jedną stronę, więc wychodzi, że jest "dodatkowy" kilometr. Mierząc ręcznie obwód koła wychodzi mi 2100 mm, może spróbować z tym ustawieniem. Bo w książeczce przy 57-559 jest 26x2.125 a u mnie opona jest grubsza 26x2.25.

Druga sprawa to to, że wczoraj bawiąc się licznikiem zauważyłem, że koła mają spore luzy - a rower ma dopiero 12 dni i zrobiłem na nim ledwie 61 km, i to nie jeżdżąc agresywnie. Możliwe, że koła były scentrowane już przy kupnie ?

Napisano

Sprawdziłem, jest tylko jedna wartość dla obwodu koła, nie ma drugiego. Według google maps te dystans jaki pokonałem wczoraj to 2550 m w jedną stronę, więc wychodzi, że jest "dodatkowy" kilometr. Mierząc ręcznie obwód koła wychodzi mi 2100 mm, może spróbować z tym ustawieniem. Bo w książeczce przy 57-559 jest 26x2.125 a u mnie opona jest grubsza 26x2.25.

Druga sprawa to to, że wczoraj bawiąc się licznikiem zauważyłem, że koła mają spore luzy - a rower ma dopiero 12 dni i zrobiłem na nim ledwie 61 km, i to nie jeżdżąc agresywnie. Możliwe, że koła były scentrowane już przy kupnie ?

Wprowadź 2100 i zobacz, czy coś to da. Moim zdaniem niewiele. Przejedź się z kumplem, który nie ma zastrzeżeń do swojego licznika i porównaj wskazania. Jakby co, reklamuj bo licznik walnięty.

Rower kupiłeś nowy. Po określonym w gwarancji czasie musisz zrobić przegląd. Sprawdź w gwarancji kiedy (czas lub przebieg). Nowe koła po jakimś przebiegu wymagają centrowania ponieważ w fabryce szprychy nie są odpuszczane. Podczas jazdy układają się do siebie i trzeba je ponownie dociągnąć (często też wycentrować koło).Jest to więc normalne. Podjedź do sklepu/sewisu gdzie kupowałeś i ustal z nimi co i jak. Piszesz, że masz luzy. Co przez to rozumiesz? Koło może dostać luzu na piaście tylko, czyli na osi koła. Jeśli masz coś takiego podjedź do serwisu i niech ci ten luz skasują. Jeśli tego nie zrobisz możesz zniszczyć kulki łożysk i/lub bieżnie łożysk.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...