c1ach Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witajcie ! Ostatnio coraz poważniej zaczynam się zastanawiać nad zakupem rolek. Sam nie wiem czemu, chyba dla odmiany od roweru, który jak dotąd jest jedynym sportem który uprawiam. Czy są tutaj jacyś doświadczeni rolkowicze ? Chcę zacząć praktycznie od zera - nastawiam się na długie trasy, ale wiadomo, że nie od razu Kraków zbudowano. W mojej okolicy jest dużo tras nadających się na rolki, a przynajmniej tak mi się wydaje gdy pokonuję je rowerem. Na początek trzeba zakupić jakieś rolki, kask już mam rowerowy I tutaj pytanie : jakie rolki ? Z tego co widzę najbardziej polecaną firmą jest Roces. Nie chodzi w zasadzie o markę, ale o typ, bo trochę tego jest na allegro : Do jazdy agresywnej Do jazdy szybkiej Fitness Hokejowe Rekreacyjne Jakie będą najlepsze nastawiając się na dłuższe dystanse po asfalcie, bez trików itp. (komfort, szybkość, lekkość jazdy) ? Budżet raczej skromny, powiedzmy 200 zł (jeszcze nie wiem czy mi się spodoba ). Mogą być nawet używane. Nowe rolki układają się pod konkretną nogę i inna osoba już sobie zbyt komfortowo nie pojeździ czy nie ma to większego znaczenia ? Jeśli ktoś potrafi doradzić coś sensownego, to chętnie posłucham Na razie znalazłem sobie coś takiego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konr4d Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Kupowanie rolek do jazdy agresywnej za 200zł to tak jak by kupować rower fulla za 600 - więc lepiej sobie od razu darować inna sprawa, że na tak małych kółeczkach jakie są w wyczynowych dużych prędkości nie osiągniesz a jazda po kostce będzie tragedią. Optymalne są rolki typu fitness, średniej wielkości kółka Osobiście jeżdżę na rollerblade spark pro, ale ich cena to 500zł - wersja bez aluminiowych płóz była za 400 rok temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 22 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Fajno że taki temat się pojawił bo pojawia się również w mojej głowie, regularnie powraca jak bumerang. Przed zakupem powstrzymuje mnie jednak nie tylko dziura budżetowa, ale i totalny brak znajomości sprzętu. Chciałbym tak jak kolega wyżej rolki do jazdy rekreacyjnej, bez żadnych fikołków, wygodne i szybkie. I jeszcze jedno pytanie - czy warto kupować używane? Na co zwrócić uwagę? Co może być w takich rolkach popsute, zużyte? Jedyne co mi przychodzi do głowy to łożyska, ale te chyba nie są koszmarnie drogie co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 jak rolki to generalnie tylko nowe, but się jednak układa pod stopą konkretnego użytkownika a uwagę zwrócić na: oddychalność i przewiewność buta, jak i na jego dopasowanie, stopa nie może być "skrępowana", uciskana itp... but dopasowany z tendencją do lekkiego luzu płoza obowiązkowo aluminiowa, mniej poddaje się obciążeniom, skuteczniej przenosi ruch buta, a przy uderzeniu nie pęknie tak szybko jak plastik kółeczka w wielkości minimum 80mm i twardości minimum 80A, są optymalne do rekreacyjnej szybkiej jazdy, stop kauczukowy z domieszkami... to chyba na początek tyle... warto dołożyć do tych 350 zlotych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XxUzixX Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Ja jeżdżę na takich . Wyrwałem je za niecałe 400zł. Jeżdżę na nich już prawie drugi rok i jestem bardzo, bardzo zadowolony. Przede wszystkim są szybkie. Te są dość tanie i bardzo dobrej firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.