afly Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 .... jestem zmuszony wybrać jakiegoś Crossa, ale wtedy do lasu nie zjadę, bo będę się bał że się coś stanie z rowerem, bo jest nieprzystosowany do jazdy po korzeniach i wertepach w kurzu i brudzie ehhhh... Naprawdę wybór roweru to ciężka sprawa. .... Nie zgodzę się, w poprzednim roku miałem awarię swojego MTB na 5 tygodni, i po lesie jeździłem taty Crossem ze standardowymi oponymi i na sztywnym widelcu, fakt poruszalem się tylko ścieżkami ale się dało! Piasty tu i tu mają uszczelnienie więc nie rozumiem dlaczego nie jest przystosowany do jazdy w brudzie i po wertepach? Jedyne co go ograniczało to brak typowego bierznika MTB, ale tylko na luźnym podłożu, również fakt że nie osiągałem takich samych prędkości przejazdowych, ale Cross sobię radził - nie musiałem go prowadzić (zaraz jadę na basen to sprawdzę jakiej szerokości opony były w Cross`ie, lecz na pewno od nowości nie były wymieniane na inne).
razorjack Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 a co się ma stać z crossem w lesie? zniszczy się ? ulegnie destrukcji ? kumpel śmiga po całej puszczy crossem i nie ma dla niego dróg nie do przejechania (tylko czasem zakłada większe opony - 1.6) a tak to śmiga nim do pracy, dziennie 40-50km i nie ma problemu. i tak od kilku lat, rower cały czas działa
StrimeR Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 No nie wiem, myślałem, że nie przystosowany to zaraz się rozleci ;p To już mi trochę humor poprawiliście
razorjack Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 jedynie na co narzeka, to brakuje mu dobrego amortyzatora do crossa (a tez nie chce wydawać >1kpln) jeśli chcesz złożyć rower samemu, to nie warto pchać się w napęd 9 rzędowy (znacznie drożej wyjdzie, a różnic nie odczujesz)
StrimeR Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 jedynie na co narzeka, to brakuje mu dobrego amortyzatora do crossa (a tez nie chce wydawać >1kpln)jeśli chcesz złożyć rower samemu, to nie warto pchać się w napęd 9 rzędowy (znacznie drożej wyjdzie, a różnic nie odczujesz) Chyba nie ten temat ;p Ok zastanawiam się między: Street Scraper Mongoose Crossway 850 DISC Crosser RX (Choć tu cena jest nieco za wysoka) Unibike Zethos Ostatni raz proszę, o pomoc. Czytałem trochę w pewnym temacie na forum o dylemacie pewnego użytkownika przy podobnym zestawieniu i wybrał on Moongoose Crossway 850 DISC. Jednak czy warto dołożyć taka kwotę i kupić Crossera RX ? A może brać tego Zethosa ? Pozdrawiam.
Pitof Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Patrząc na Twoje dotychczasowe wypowiedzi uważam, że Scraper to z pewnością nie jest rower dla Ciebie. Zarówno Mongoose jak i Zethos są lepsze od tego MBIKE i to pomiędzy nimi wybieraj. Niewątpliwą zaletą Mongoosa jest amortyzator powietrzny, co jest rzadkością w crossach.
StrimeR Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 Niestety mongoose w tej cenie dostępny jest tylko z 18 calową ramą Chyba z deka za mała na mój wzrost prawda ? O ile dobrze wyczytałem to cross jak dla mnie powinien mieć 20-21 cali Pozdrawiam.
Pitof Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Tam na tej aukcji jest najprawdopodobniej błędny opis i to w rzeczywistości to są ramy 19 i 21 cali. Tak wynika z rozmiarówki na firmowej stronie Mongoosa. Kolega greyp, który kupił ten rower w rozmiarze L (czyli 20 w opisie) dostał ramę 21 cali. Zobacz sobie jeszcze ewentualnie tą Meridę Meridę Crossway
geq Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Tutaj ten sam sprzedawca oferuje też 20", więc na allegro musiał o tym zwyczajnie zapomnieć Odnośnie samego roweru to myślę, że spełni Twoje oczekiwania.
StrimeR Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 Oj Pitof, teraz tą meridą mi mieszasz ;p Meride mam okazje wypróbować na żywo bo jest w Koszalinie dystrybutor. Także prawdopodobnie dziś się tam przejdę. Czy nie ustępuje ona poprzednikom pod względem osprzętu ?
geq Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Merida wydaje się być bardziej komfortowa: regulowany mostek i amortyzowana sztyca. Obręcze i opony gorsze od Mongoose'a, reszta porównywalna. Jeszcze sprawa hamulców: osobiście wybrałbym dobre V'ki zamiast tanich tarczówek, w dodatku hydraulicznych, także tutaj plus dla Meridy.
StrimeR Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 geq i pitof z powyższych wypowiedzi wnioskuję, że wszystkie te rowery są do siebie bardzo zbliżone. Gdybym miał wybierać sam wybrałbym meride z racji komfortu jazdy, myślę że w lesie też sprawdziłaby się lepiej. Ale to tylko moje odczucia na podstawie waszych wypowiedzi. Gdybyście wy brali to co byście kupili konkretnie w jednym zdaniu z krótkim uzsadanieniem. merida, Zethos, czy Mongoos. Gorąco pozdrawiam.
Pitof Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Komfort jazdy na Meridzie i Zethosie będzie dokładnie taki sam, bo oba rowery mają amortyzowane sztyce i regulowane mostki. Nawet szerokość opon jest taka sama. Pierwsze miejsce to Mongoose, bo ma powietrzny amortyzator. Reszta jego osprzętu też jest OK. Oczywiście pod warunkiem, że rozmiar jest OK, bo to podstawa. Zethos ma hydroformowaną ramę i trochę lepsze korby oraz prawdopodobnie lepsze piasty. Merida znów ma lepsze lub raczej bardziej prestiżowe hamulce oraz lepszą tylną przerzutkę (ta w Zethosie też jest bardzo dobra). W sumie możesz się tu kierować wyglądem i tym, który jest dla Ciebie wygodniejszy, bo oba rowery są naprawdę przyzwoite.
geq Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Ja wziąłbym Mongoose'a i wymienił hamulce na dobre V'ki. Jednak pojawia się problem bo obręcze są przystosowanie tylko do tarczówek. Nie jest pewnym, że będziesz miał jakiekolwiek problemy z tymi hydraulikami, mogą się spisywać świetnie przez długi czas, a serwis i regulacje zlecisz, w swoim czasie, specom. Zostaje więc przejechanie się na amortyzowanej i sztywnej sztycy i tak jak kolega wyżej napisał podjęcie decyzji patrząc na komfort jazdy. Weź też pod uwagę amortyzator - moim zdaniem nawet w tym przedziale cenowym tłumienie powietrzne będzie się sprawować lepiej niż olejowe - tutaj prowadzi Mongoose.
Pitof Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Ja wziąłbym Mongoose'a i wymienił hamulce na dobre V'ki. Jednak pojawia się problem bo obręcze są przystosowanie tylko do tarczówek. To żeś wykombinował Zakup nowych hamulców V, zakup nowych obręczy, przeplecenie dwóch kół... to już prościej wymienić seryjne tarczówki na lepsze. Poza tym bez przesady, te Aurigi może i nie są najlepszymi hamulcami, ale też nie można powiedzieć, że nie działają.
StrimeR Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 Rozesłałem zapytania o ramy i rabaty, zobaczymy co z tego wyniknie Obydwoje geq jak i pitof bardzo mi pomogliście. Bez was z pewnością bym sobie nie poradził. Reszta należy do mnie. Mam zamiar zgłębiać wiedzę rowerową aktywnie uczestniczyć w życiu forum. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki P.S. Jak otrzymam informacje zwrotne to coś wybiorę i oczywiście dam tu znać . Pozdrawiam.
geq Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 To żeś wykombinował Zakup nowych hamulców V, zakup nowych obręczy, przeplecenie dwóch kół... to już prościej wymienić seryjne tarczówki na lepsze. Poza tym bez przesady, te Aurigi może i nie są najlepszymi hamulcami, ale też nie można powiedzieć, że nie działają. Taki miał być wydźwięk - wymiana nie ma sensu ze względu na właśnie to co opisałeś powodzenia w finalizacji StrimeR
StrimeR Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Napisano 26 Czerwca 2010 Zethos jest tylko 19`, a wiec za mały. Mongoose jest tylko 18`. Pozostała tylko Merida zaproponowana przez pitofa, zaproponowana przez pitofa, próbuję jeszcze coś wynegocjować.
Pitof Napisano 26 Czerwca 2010 Napisano 26 Czerwca 2010 Choćby na tej aukcji jest Zethos w rozmiarze 21.
StrimeR Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Napisano 26 Czerwca 2010 Mierzyłem się dokładnie bez butów i wyszło mi, że mam 178 cm wzrostu. Tak więc wg tabeli: TABELA , wychodzi na to że idealnym rowerem byłby dla mnie 20calowy. A takiego to już kompletnie nie ma... W takim razie brać 19` czy 21` ?
Pitof Napisano 26 Czerwca 2010 Napisano 26 Czerwca 2010 Obniży siodełko i co dalej? Jak górna rura będzie za długa to ma ten rower prowadzić z wyprostowanymi rękoma? Ja mam 175-6 cm i mi najlepiej pasuje rama 18 cali. Skoro Ty masz 178 to 19 powinna być dobra. Jaki rozmiar Meridy przymierzałeś? W swoim mieście masz też Kellysa. Przejdź się i przymierz u nich jakiegoś crossa w rozmiarach 19 i 21. Będziesz miał rozeznanie.
StrimeR Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Napisano 27 Czerwca 2010 No właśnie, nie miałem okazji przymierzyć bo obsługa była zajęta klientami a ja się spieszyłem. Na nieszczęście pracowałem ostatnio tak, że nie miałem czasu przejść się do rowerowego (samochód już sprzedany ;p ). W tym tygodniu na pewno to sprawdzę. W takim razie wygląda na to że Zethos 19stka powinna być dobra. Dostałem info na pw, iż na Zethosa mogę dostać nawet 10-15 % znizki. zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.