Skocz do zawartości

[ Amortyzator przód ] Coś taniego i dobrego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Kupiłem ramę Poison Strychnin, teraz nadszedł czas na przedni amortyzator. Najlepiej, żeby cena była do 100-100 kilku zł. Rower używany będzie coś tak między MTB a DH, czyli w sumie coś do wszystkiego. Dobrze by było, jakby miał regulację twardości, ale nie jest to najważniejsze.

Jeden surowy wymóg - ma być czarny :rolleyes:

Pozdrawiam

Napisano

Przepraszam kolegę bardzo, ale czy dobrze przeczytałem, ze chcesz kupić amorek do MTB/DH za 100zł? Sto złotych? Jeśli nie zgubiłeś nigdzie zera, usiądź, odetchnij, poczekaj aż przejdzie, bo za 100zł nie wyłowisz nawet używanego w dobrym stanie amorka do lekkiego xc a co dopiero dh. Jeśli jednak chce ci się jeździć, zainwestuj tę stówkę w sztywnego widła - będzie to o wiele sensowniejsze niż bawienie się w "amortyzatory" za 100zł ;)

Napisano

Chyba trzeba sprostować po temacie o ramie, potrzebny jest amor do DH, a nie żadnego MTB... I tak jak pisał przedmówca, za 100 to nic sensownego nie kupisz nawet używanego. No chyba, że Ci się uda znaleźć jakiegoś zajechanego np. RS Dart'a, w którym możesz sobie dorzucić dystanse i zwiększyć skok do 120mm.

Napisano

Tak kup sobie XCM do DH . Jak wytrzyma cały przez miesiąc to będzie cud !

Ostatnio na allegro był Kangoroo Tantaka tzw Czeski boxxer , możesz takiego poszukać do 100 zł będzie ale to stary sprzęt . Możesz też poszukać starszych RST Delty XL .

Napisano

Dozbieraj do ~400złociszy. tak wiem, jak to brzmi, ale za tę cenę można wyłowić coś w nienajlepszym stanie, ale wytrzymujące o niebo więcej niż to, co podałeś. To padło co podałeś rozleciało się koledze po 400km. A dodam, że jeździliśmy oboje równolegle, waga co prawda u niego większa, bo wazy ~70kg, ja około 65 , ale to ja ostrzej katuję sprzęt :D Wracając do amora, rozleciały się uszczelki i "ślizgi". Nawet nasmarowanie i !wklejenie! uszczelek nie pomogło (bo same się nie chciały trzymać, a skoro amor warty ~50zł to czemu nie spróbować prowizorki? ;d skoro nie działa to może zacząć działać, a jeśli nie zacznie, nie będzie szkoda ;) ) . A wcale ostro nie jeździliśmy.

mowa tu o XCM :(

Jeszcze może powiedz ile ważysz, jaką masz ramkę i sprecyzuj, co rozumiesz przez DH, bo może się okazać, że to, co rozumiesz pod DH, będzie dla nas ostrzejszym XC :)

Napisano

Wielka szkoda, że nie pamiętam strony której było foto XCM w rowerze do DH/FR. ;)

Kolega szybko by zrezygnował po analizie rzeczonego zdjęcia na którym amor wyglądem przypominał malucha po czołowym ze ścianą. :(

Napisano

Mówiłem że coś między MTB a DH. Żaden ciężki DH to nie jest, takie górki, które jeszcze rok temu robiłem na makrokeszu. Co innego, że kumplowi pękła rama, i od tej pory jestem przewrażliwiony na punkcie mocnych rzeczy. Ale mówię, żaden hardcore ! Czasami jeździmy po schodach czy tam jakieś wyskoki po 40-50 cm, ale to też żaden hardcore przecież nie jest. Zdarza się też jazda w większym błocie, czyli w sumie to wszystko po trochu. Teraz robię to wszystko spokojnie tańszym Arkusem, ale wiadomo, w miarę jedzenia apetyt rośnie i przyszedł czas na coś lepszego.

Ramę kupiłem tą - http://www.forumrowerowe.org/topic/70646-rama-poison-strychnin-2006/page__p__728690__hl__rama__fromsearch__1entry728690 .

Mam coś koło 160 cm wzrostu i niecałe 60 kg wagi :D

Napisano

1. To jest rama do ewolucji z MTB nie ma nic wspólnego. 2. Sama ta rama ma geometrię pod klockowaty amorek o skoku 120mm, więc wybór masz już dzięki temu zawężony.

Napisano

Więc tak. Żadnego "deha" na tym nie robisz ;p raczej coś w kierunku dirt/street. Na twoim miejscu z używek szukałbym Marcchoci Dirt Jumper (za tę cenę to który podejdzie, będzie dobrze, ale im mniejsza cyfreka tym lepiej ;p), można spróbować SrSuntour Duro, ale one trwałością nie grzeszą, więc z używkami może być różnie. Można się pobawić w XCR ale w wersji 120mm.. ale to bardziej półśrodek na góra miesiąc przy takim używaniu :) Bo albo on się rozleci albo... się rozleci przy takim używaniu :P

Tak czy inaczej, lepiej będzie dozbierać do ~400zł i kupić coś bezpiecznego, co nie pęknie po lądowaniu :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...