Oski34 Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Witam ! Kupiłem ramę Poison Strychnin, teraz nadszedł czas na przedni amortyzator. Najlepiej, żeby cena była do 100-100 kilku zł. Rower używany będzie coś tak między MTB a DH, czyli w sumie coś do wszystkiego. Dobrze by było, jakby miał regulację twardości, ale nie jest to najważniejsze. Jeden surowy wymóg - ma być czarny Pozdrawiam
adii22 Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Przepraszam kolegę bardzo, ale czy dobrze przeczytałem, ze chcesz kupić amorek do MTB/DH za 100zł? Sto złotych? Jeśli nie zgubiłeś nigdzie zera, usiądź, odetchnij, poczekaj aż przejdzie, bo za 100zł nie wyłowisz nawet używanego w dobrym stanie amorka do lekkiego xc a co dopiero dh. Jeśli jednak chce ci się jeździć, zainwestuj tę stówkę w sztywnego widła - będzie to o wiele sensowniejsze niż bawienie się w "amortyzatory" za 100zł
Fludi Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Chyba trzeba sprostować po temacie o ramie, potrzebny jest amor do DH, a nie żadnego MTB... I tak jak pisał przedmówca, za 100 to nic sensownego nie kupisz nawet używanego. No chyba, że Ci się uda znaleźć jakiegoś zajechanego np. RS Dart'a, w którym możesz sobie dorzucić dystanse i zwiększyć skok do 120mm.
Oski34 Napisano 21 Czerwca 2010 Autor Napisano 21 Czerwca 2010 A takie ( http://allegro.pl/item1077679948_sr_suntour_xcm_1_1_8_gwint_sk100mm_czarny_m_2010.html ) coś ?
Ros Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 A takie ( http://allegro.pl/item1077679948_sr_suntour_xcm_1_1_8_gwint_sk100mm_czarny_m_2010.html ) coś ? To jest jeden z najsłabszych amortyzator do lekkiego XC więc co dopiero mówić o DH
Fenthin Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Do XC słabo się nadaje, a do DH to kompletnie bezsensowny wybór.
Artursx1 Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Tak kup sobie XCM do DH . Jak wytrzyma cały przez miesiąc to będzie cud ! Ostatnio na allegro był Kangoroo Tantaka tzw Czeski boxxer , możesz takiego poszukać do 100 zł będzie ale to stary sprzęt . Możesz też poszukać starszych RST Delty XL .
adii22 Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Dozbieraj do ~400złociszy. tak wiem, jak to brzmi, ale za tę cenę można wyłowić coś w nienajlepszym stanie, ale wytrzymujące o niebo więcej niż to, co podałeś. To padło co podałeś rozleciało się koledze po 400km. A dodam, że jeździliśmy oboje równolegle, waga co prawda u niego większa, bo wazy ~70kg, ja około 65 , ale to ja ostrzej katuję sprzęt Wracając do amora, rozleciały się uszczelki i "ślizgi". Nawet nasmarowanie i !wklejenie! uszczelek nie pomogło (bo same się nie chciały trzymać, a skoro amor warty ~50zł to czemu nie spróbować prowizorki? ;d skoro nie działa to może zacząć działać, a jeśli nie zacznie, nie będzie szkoda ) . A wcale ostro nie jeździliśmy. mowa tu o XCM Jeszcze może powiedz ile ważysz, jaką masz ramkę i sprecyzuj, co rozumiesz przez DH, bo może się okazać, że to, co rozumiesz pod DH, będzie dla nas ostrzejszym XC
ukaniex Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Wielka szkoda, że nie pamiętam strony której było foto XCM w rowerze do DH/FR. Kolega szybko by zrezygnował po analizie rzeczonego zdjęcia na którym amor wyglądem przypominał malucha po czołowym ze ścianą.
Fludi Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Pisał na początku tematu: Poison Strychnin, także to jest rama, do wszystkich tych dziwnych ewolucji street, trial, czy jak tam się one zwą...
Oski34 Napisano 21 Czerwca 2010 Autor Napisano 21 Czerwca 2010 Mówiłem że coś między MTB a DH. Żaden ciężki DH to nie jest, takie górki, które jeszcze rok temu robiłem na makrokeszu. Co innego, że kumplowi pękła rama, i od tej pory jestem przewrażliwiony na punkcie mocnych rzeczy. Ale mówię, żaden hardcore ! Czasami jeździmy po schodach czy tam jakieś wyskoki po 40-50 cm, ale to też żaden hardcore przecież nie jest. Zdarza się też jazda w większym błocie, czyli w sumie to wszystko po trochu. Teraz robię to wszystko spokojnie tańszym Arkusem, ale wiadomo, w miarę jedzenia apetyt rośnie i przyszedł czas na coś lepszego. Ramę kupiłem tą - http://www.forumrowerowe.org/topic/70646-rama-poison-strychnin-2006/page__p__728690__hl__rama__fromsearch__1entry728690 . Mam coś koło 160 cm wzrostu i niecałe 60 kg wagi
Fludi Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 1. To jest rama do ewolucji z MTB nie ma nic wspólnego. 2. Sama ta rama ma geometrię pod klockowaty amorek o skoku 120mm, więc wybór masz już dzięki temu zawężony.
adii22 Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Więc tak. Żadnego "deha" na tym nie robisz ;p raczej coś w kierunku dirt/street. Na twoim miejscu z używek szukałbym Marcchoci Dirt Jumper (za tę cenę to który podejdzie, będzie dobrze, ale im mniejsza cyfreka tym lepiej ;p), można spróbować SrSuntour Duro, ale one trwałością nie grzeszą, więc z używkami może być różnie. Można się pobawić w XCR ale w wersji 120mm.. ale to bardziej półśrodek na góra miesiąc przy takim używaniu Bo albo on się rozleci albo... się rozleci przy takim używaniu Tak czy inaczej, lepiej będzie dozbierać do ~400zł i kupić coś bezpiecznego, co nie pęknie po lądowaniu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.