Ekajana Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post i mam nadzieję, ze nie naruszam żadnych zasad - regulamin przeczytałem :-) Właśnie stwierdziłem, że po 10 latach jazdy na rozklekotanym rowerze z zbyt małą ramą chcę nabyć nowy. Jeden ze sprzedawców pokazał mi MTB na dużym kole. Ponieważ z Jury przeniosłem się na Mazowsze stwierdziłem, że najlepszym wyborem będzie 29er. Niestety okazuje się, że te rowery są drogie :-/ Pomyślałem, że jeśli wezmę pożyczkę to dałbym radę nabyć budżetową wersję. Jeżdzę głównie w terenie. Szosa na dojazd. Mam 185 cm wzrostu i ważę 85 kg. Już zmęczyła mnie pochylona pozycja. Chcę wygody na długie wojaże. Początkowo przymierzałem się do Gianta Yukona i ta geometria w rozmiarze L okazała się idealna. Czy w 29erach, podobnie jak w crossach bierze się nieco większe ramy od klasycznych MTB? No i najważniejsza sprawa: Author Dexter 29 czy Gary Fisher Mamba? A może jest jakaś inna opcja? Ten drugi lżejszy ale na gorszym osprzęcie. Authora dostanę w bardzo solidnym sklepie-serwisie. Za to GF fajnie wypadł w teście Bikeboardu. Czy wogóle w tym przedziale cenowym nie lepiej kupić jakąś 26 tkę, która będzie już naprawdę bardzo niezła? No ale Mazowsze i czasem wyjazd na Jurę. Proszę o pomoc.
nabial Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 jesli nie przewidujesz wiekszych nakladow na modernizacje, to lepiej zostac przy 26", 15kg rower raczej nie bedzie pomagal w jezdzie lepiej kupic takie cosik http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-5-3-34976544/ i reszte kasy przeznaczyc na przemyslane zmiany, za 2,2tys zl powstanie naprawdę sensowny rower wazacy 12-12,5kg
Ekajana Napisano 21 Czerwca 2010 Autor Napisano 21 Czerwca 2010 Tylko, że Mamba waży 13,50 czyli mniej niż Giant Yukon na V-brekach. A duże koło być może zrekompensuje większą wagę na mazowieckich piaskach i błotach. Nie wiem tylko jak z jego wytrzymałością.
leo1 Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Spójrz na ten rower: Gary Fisher Kaitai Nie jest to co prawda literalnie 29er, tym niemniej jest na kołach 28 a z tyłu wchodzi opona powyżej 2 cali szerokości. Opis producenta. Jest co prawda torchę długi ale można to zrekompensować krótszym mostkiem i sztycą bez odsadzenia. Myślę że za 1000 zł to niezła okazja.
nabial Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 gdybys sie zdecydowal na tego garego, to mialbym do sprzedania amortyzator 29er, rock shox tore 318 solo air w swietnym stanie, ale wg mnie 21" to za duzy przekrok na 185cm wzrostu
itr Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Ten wzrost i Gary 19. I kto wie czy nie lepiej by mi było na 17. Ogólnie jeżeli nie do ścigania to 29 cali w ciężkiej wersji dla mas(y) może być niezły jednak oferta i wybór 26 daje większe możliwości manewru. Warto zwrócić uwagę na ramę i amor - reszta może być do wymiany. Na Garym miałem bardzo sportową - wyciągniętą pozycję- ostrzegam. Ogólnie duże koło mnie telepie, ale nic nie zastąpi fula .
Ekajana Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 Wg. Bikeboardu GF Mamba ma bardzo dobry amortyzator - w entry levelu to skarb. Nie wiem czy można do tego modelu zamontować bagażnik i sakwy? Martwi mnie ta wyciągnięta pozycja - znaczy bez przymiarki lepiej nie zamawiać. W weekend prawdopodobnie będę w Warszawie - czy ktoś może wskazać mi sklep gdzie byłyby szanse na taką przymiarkę? A może ktoś zna posiadacza Garego Fishera na kole 29? Bardzo mi się ten rower podoba i jestem w stanie sprzedać obiektyw, by mieć rower dla mnie idealny.
itr Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Mamba jest z alu? To nie myśl o sakwach. Ramy GF pękają i bez nich i jak dociążysz tylny trójkąt.... pęknie szybciej. Gwarancja działa dobrze. Pozycja na GF była miła, ale nie holenderska, zawsze można coś mostkiem zmieniać.... Nie mam w tej chwili gf. Ogólnie jak będziesz mieć konkretne typy napisz i podlinkuj. W Wawie słyszałem o specach orbeach giantach i krosach 29 widywanych w sklepach, GF czasami coś bywało w ski timie, ale chyba już się skończyło.... Jakiś Rig może im został Kross był kiedyś na Potockiej 14 (olsh). Spec - może w Izabelinie...Albo też zadzwoń do Airbiku.
Ekajana Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 Tak jak napisałem interesuje mnie tylko GF Mamba. Poprostu dlatego, że jestem w stanie unieść cenę. Poza tym ma lepsze komponenty od cenowo podobnego Authora Dextera 29 i jest od niego znacznie lżejszy. Coś czytałem, że pękają, ale czyżby było aż tak źle, że z sakwami nie da rady? Oj - zatem powrót do 26"? :-(
wapid Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Ja posiadam GF 29 z ramą Paragona, ważę +100 i mam 185 cm wzrostu. Rama 19' jest dla mnie dobra i to z mostkiem nie 90 ale 110 mm. Pozycja wygodna i rozkładająca właściwie ciężar.
Ekajana Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 O! to już mi mówi więcej - Paragon i Mamba to ta sama rama (genesis 2) Wzrost ten sam. Ale spróbuję jednak przymierzyć w Warszawie, jak się uda. Wygodna tzn. na dłuższe trasy odpowiednia? A jak z możliwością osakwowania? To pękanie trochę matrwi, bo gwarancja, zdaje się na 2 lata... Widzę, że masz mocno wysuniętą sztycę. To powoduje większe pochylenie. Zdaje się, że masz pomiędzy kroczem a ramą sporą przestrzeń. Czy większa, tym samym dłuższa rama 21 spowoduje większe pochylenie tułowia? Sztyca, przy wyciaganiu idzie wszak do tyłu.
itr Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Może inaczej: to ma być rower z opcją wyjazd z pełnym bagażem czy w sakwach ma wozić akurat to co jest potrzebne na piknik W moim Garym pękły widły przy podsiodłówce, bez sakw - od zasuwania po Mazowszu i czasem górach. Dowalenie 30 kg na tylny trójkąt i jazda z tobołami w terenie raczej nie pomoże. Teoretycznie pęka zwykle podsiodłówka od przodu, ale u mnie było inaczej. Stalowa rama na której jeździłem z sakwami była spawana chyba trzy razy. Lubię GF i go polecam - oczywiście ze sklepu. Nie wiem jakie są proporcje ceny do osprzętu. Sam wchodząc w temat lata temu płaciłem 1300 za ramę, i 1500 za rebę.czyli za set 2800!!! (2005r) Ale wtedy to naprawdę nie było alternatyw.
evo Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Może za mało zostawicie sztycy w środku, jak wam tak pękają GF, a te mają długi komin zazwyczaj, więc siła spora na to działa. Ale przy okazji, coś a`propos kół i piast w 29er. Mam pytanie odnośnie piasty tylnego koła, szczegóły tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/71895-piasty-kolo/ chodzi mi o opinię najlepiej 29calowców bo o takim kole mowa.
Ekajana Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 Co do jazdy z sakwami - raczej coś do 15/20 kg niż 30. Cóż, nie sposób nie brać pod uwagę ostrzeżen o pękaniu.
wapid Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 GF daje dożywotnią gwarancję...tak, że masz możliwość dożywotniego testowania nowych wynalazków ram GF (jeśli będą pękały)...
itr Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 I szanse na 3 miesięczne przerwy w jeżdżeniu na rowerze....
itr Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Pęknie malowanie.... tfu piękne :-) Mój goły jest na szafie.... Na maratony zabieram kowadło B1. Pewnie gf w końcu się poskłada, ale nie mam G2 widelca i nie bardzo się spieszę. Z jaką sztycą pękł poprzedni alu czy karbo? Zastanawiam się nad wyborem, w moim poprzednim miałem 31,6, a nowy Gary to 27,2.
Ekajana Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Napisano 22 Czerwca 2010 Nie wygląda na złamasa, wygląda bardzo przekonująco! Niestety okazuje się, że ponoć te ramy nie pozwalają na montowanie bagażnika.
wapid Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Pęknie malowanie.... tfu piękne :-) Mój goły jest na szafie.... Na maratony zabieram kowadło B1. Pewnie gf w końcu się poskłada, ale nie mam G2 widelca i nie bardzo się spieszę. Z jaką sztycą pękł poprzedni alu czy karbo? Zastanawiam się nad wyborem, w moim poprzednim miałem 31,6, a nowy Gary to 27,2. Sztyca alu...
Ekajana Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 Wczoraj serwisant orzekł, że już ponoć przestały pękać ramy GF. Użytkownik forum foto, na którym się udzielam, posiadacz GF, twierdzi, że problem został rozwiązany 2 lata temu.
itr Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Coś czuję, że rower Ryszarda był już w wersji 2008<, a zmiana geometrii i węzła sztycy była promowana zgodnie z tym co mówi sprzedawca, ale trzeba wierzyć, że teraz pęka rzadziej.... Ogólnie wszystko może pękać, każda rama, więc nie trzeba z góry się martwić.
Ekajana Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 Zauważyłem, ze spadła cena Authora Traction 29. Czy jest on w stanie być konkurencyjny wobec GF Mamba? Wczoraj słyszałem w 2 miejscach, że GF uporał się już z problemem łamania ram. Nie wiem jak przedstawiają się komponenty, szczególnie amortyzator. Ten w Mambie był bardzo chwalony w BB. Myślałem, że poprzedni post się nie zapisał. Dziwnie działają tu wszelkie okienka, jedno zasłąnia kolejne. Author jest niestety nieco cięższy, ale być może ma wygodniejszą pozycję i możliwość założenia sakw. Niemniej waga Mamby w tej cenie jest nie do pogardzenia.
el_gregorio Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Z konkurencji masz jeszcze Superiora 829 - cena ok. 2900zł - producent podaje wagę 12,9kg - realnie pewnie będzie z 13,5kg dla większego rozmiaru, ale to i tak nieźle. Link: http://www.superior.cz/pl/kolekcja-2010/29/bike.html?id=244 Test Authora tyle, że w wersji wyższej - Instinct jest na Bikeworldzie: http://news.bikeworld.pl/rower/artykul/6374/Author.Instinct.29/ Pozdrawiam!
Ekajana Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 Author to jednak najwyższa półka, więc trudno pozytywny wynik testu uznać za odniesienie do Dextera. Superiora nie dostanę w moim mieście. Chyba zatem będzie to Gary.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.