MrPawlix Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Mam zamiar kupić rower Kross Sign DS i mam do wyboru rower z osprzętem Shimano Alivio, Shimano Accera, Sram SX-5. Oczywiście chodzi tu o przerzutkę tylną. -Manetka w Shimano Alivio to Alivio. -Manetka w Shimano Accera to Alivio. -Manetka w Sram SX-5 to Sram SX-5 albo Sram X-5 Trigger. Proszę o wybór jak najlepszej przerzutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymku Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Osobiście polecałbym X-5. Od kilku lat wiernie ufam tej firmie, i obecnie także modernizuje swój sprzęt, wchodząc w X-7. Są co prawda podzielone opinie odnośnie przerzutek SRAM, nie mniej moja 5.0 (wczesny poprzednik Twojej X-5) długo i dzielnie się spisywała, i dopiero niedawno zebrała trochę luzów, które jednak przekonały mnie do X-7 (okazja na allegro, gdyby nie to, to pewnie dalej bym na niej śmigał) Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 W tym wypadku postawiłbym na Srama. Skoro rower ma być wykorzystywany zgodnie z przeznaczeniem to obijanie o ramę może być częste i denerwujące, dlatego zdecydowałbym się na SX-5, poza tym różnica w pracy między Alivio a SX-5 będzie nieznaczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobry Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 W poprzednim rowerze moja żona miała sram x4. Działało to bardzo przyjemnie, myślę, że zauważalnie lepiej niż acera czy alivio (które ma teraz), więc mój głos idzie również na sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastron Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 o widze że MrPawlix chce kupic Signa też chciałem spytać o te przerzutki. Ja mam do wyboru Shimano Acera (przerzutka) z manetkami Alivio lub SRAM X5 z manetkami X5. W tym wypadku postawiłbym na Srama.Skoro rower ma być wykorzystywany zgodnie z przeznaczeniem to obijanie o ramę może być częste i denerwujące wynika z tego ze na shimano bedzie bardzej latać i obijać? ps, ile kosztowałby nowy, w miare dobry (propozycje//zeby hamowal przynajmniej tak jak fabryczne vbki)zestaw tarczowy na tył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Dokładnie tak, bo Alivio nie ma technologii Shadow. Mechaniczne to Avidy BB5 lub 7 za około 200 zł. Ewentualnie hydrauliczne Avidy Juicy Three. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 sram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Zdecydowanie SX5. Nie ma żadnego porównania do deore(podobna praca, jak alivio) Błoto może ją trochę osłabić, ale nadal będzie pracować. A deorka po kąpieli błotnej nie żyje, zapycha się. Po 4k km już sprężyna ledwo co ciągnie... Dla tego SX5. Shimanochy są w mniej precycyjne i bardziej awaryjne. Zależne od pogody. Lubi się też zacierać błotem pancerz na końcu. W sramie jest zupełnie inne prowadzenie linki, przez co wszędzie działa. Po trzech maratonach na sh*tmano i jednym na sramie, zdecydowanie polecam srama:icon_wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrPawlix Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Dzięki wszystkim za odpowiedzi Przekonałem się do sram'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.