bartekchiny Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Ostatnio musiałem trochę pochodzić z rowerem. Wysadziło mi dętkę z gorąca i nadmiernego ciśnienia (około 30-33 stopnie, ostre słońce), co denerwujące to dętka poszła w miejscu gdzie jest zagłębienie na szprychy, a gumowa osłonka jest już tam trochę wyrobiona i odciska się kształ tych wgłębień na całej dętce. Założyłem dętkę 700x19c (opona jest 700x25c). Dętka była z Decathlonu, kiepskiej jakości. Nie wiem, czy to normalne, aby po napompowaniu dętka była krzywa? Ma różne szerokości, w jednych miejscach wysadza ją bardziej, w innych przy zaworze na przykład jest ciasno. Założyłem ją i przy zaworze było właśnie wąsko, tak bardzo, że opona się tam też po bokach zawężyła. Nie była wypukła w całym obwodzie. Długo nie pojeździłem, bo wczoraj znowu spacerowałem 7km. Powietrze zeszło dokładnie przy tym grubszym podkładzie blisko zaworu, tam gdzie dętka była wąska. Domyślam się, że była już stara, sparciała i fabrycznie uszkodzona. Teraz kupuję nową detkę, nie mam dużego wyboru (jestem w Chinach). Byłem dzisiaj w trzech sklepach nikt nie ma rozmiaru 700x25c. W internecie znalazłem 700x25/32c chińska marka i 700x23/25c Kendy, nie wiem co wybrać? To chyba nie ma dużej różnicy? Może ktoś bardziej doświadczony ma jakieś sugestie co do sposobu traktowania nowej dętki, jakie ciśnienie (na oponie mam 100 PSI). Rozumiem, że jak kupię pompkę z licznikiem do 120 PSI to wystarczy? Czy na początek lepiej pompować mniej powietrza i jeździć, aby ułożyć dętkę czy można od razu napompować do oporu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyjerzy2 Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Z dętkami jest jak ze skarpetkami. Podają rozmiar min i max. Jeśli założysz za dużą skarpetkę to ci się będzie podwijała jak opona a jeśli za małą to ci się za bardzo naciągnie. Lepiej założyć za dużą bo wtedy najwyżej będziesz miał nierówną oponę bo jak założysz za małą to ci strzeli i tyle. Ja bym kupił t co ma 25 jako rozmiar minimalny a nie maksymalny - szczególnie jak jest tak gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.