Skocz do zawartości

[pedały] M520 - trzeszczą, piszczą, mają luzy

Herman88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od zimy jeżdżę w pedałach SPD. Mój zestaw to Shimano M520 i buty Scott Comp. Po około 3000km z pedałami zaczęły się problemy. Mianowicie jakiś czas temu zaczęły trzeszczeć, odgłos taki jakby trzeszczała podeszwa buta - dało się znieść :D Ale teraz to już jest tragedia, przy troche mocniejszym deptaniu na pedały strasznie trzeszczą, piszczą, a do tego blok ma luz w pionie, tak jakby przeskakuje. Wydaje mi się, że wszystko dzieje się na połączeniu blok-pedał, łożyska są raczej OK. Smarowałem sprężyny i ruchome połączenia FL-em - nie pomaga.

Czy takie zachowanie pedałów jest normalne?

Napisano

Bloki mam mocno dokręcone, w sumie nie ma na nich śladów zużycia. Napięcie sprężyn też nie jest ustawione najlżej, ale właśnie muszę spróbować skecić mocniej, może coś da.

Napisano

Skręciłem sprężyny i trochę pomogło, słabiej piszczy i trzeszczy, i luz się lekko zmniejszył :P Jak będzie więcej czasu to rozkręcę i wszystko wyczyszczę.

W sumie to skręciłem głównie lewy bo z nim jest większy problem i zauważyłem, że nawet po skręceniu gdy poruszam stopą na boki to blok obraca się luźno, a w drugim pedale jest lekki opór. Zauważyłem też, że te odgłosy mogą być spowodowane tym, że mam nawyk pedałowania z palcami skierowanymi w dół i z każdym obrotem pewnie sprężyna się naciąga. Powinno się chyba pedałować tak aby stpoa była równolegle do ziemi, nie?

Napisano

W tych modelach tak jest jak się usyfią sprężyny... Dostaje się pod nie piasek i stąd te dźwięki. Ja sobie radzę tak że psikam po sprężynach dość obficie WD-40, tak żeby wszystko się ładnie przepłukało i jeżeli robię to wieczorem to zostawiam na noc, jak nie to na kilkanaście minut i później wszystko dokładnie wymyć wodą.

Napisano

coz spdy po jakims czasie trzeszcza i tak ich urok, jesli luzow nie wyeliminujesz przez dokrecenie sprezyny pozostaje wymiana blokow.

Skręciłem sprężyny i trochę pomogło, słabiej piszczy i trzeszczy, i luz się lekko zmniejszył :D Jak będzie więcej czasu to rozkręcę i wszystko wyczyszczę.

W sumie to skręciłem głównie lewy bo z nim jest większy problem i zauważyłem, że nawet po skręceniu gdy poruszam stopą na boki to blok obraca się luźno, a w drugim pedale jest lekki opór. Zauważyłem też, że te odgłosy mogą być spowodowane tym, że mam nawyk pedałowania z palcami skierowanymi w dół i z każdym obrotem pewnie sprężyna się naciąga. Powinno się chyba pedałować tak aby stpoa była równolegle do ziemi, nie?

ano nie :P nie bede pisal o technice pedalowania jest tona artykulow na necie. sprezyna naciaga sie wtedy gdy pracujesz w plaszczyznach mocowania bloku. gdy jeszcze uzytkowalem 520 mialem z nimi podobny problem, gdy zebralem sie do ich rozkrecenia zginela mi jedna zakretka ze srodka, skonczylo sie tak ze jej nie znalazlem i kupilem sobie 540 - ktore z kolei o wiele przyjemniej sie rozkreca.

jesli masz luzy w samej osce przesmarowanie i dokrecenie moze pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...