Herman88 Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 Witam, od zimy jeżdżę w pedałach SPD. Mój zestaw to Shimano M520 i buty Scott Comp. Po około 3000km z pedałami zaczęły się problemy. Mianowicie jakiś czas temu zaczęły trzeszczeć, odgłos taki jakby trzeszczała podeszwa buta - dało się znieść Ale teraz to już jest tragedia, przy troche mocniejszym deptaniu na pedały strasznie trzeszczą, piszczą, a do tego blok ma luz w pionie, tak jakby przeskakuje. Wydaje mi się, że wszystko dzieje się na połączeniu blok-pedał, łożyska są raczej OK. Smarowałem sprężyny i ruchome połączenia FL-em - nie pomaga. Czy takie zachowanie pedałów jest normalne?
kubek20 Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 Może masz niedokręcone lub zużyte bloki ?(luz)
Niedzwiedz1 Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 Luz może wynikać ze zużycia bloków i zbyt słabego skręcenia sprężyn regulujących. No i sprężyn to bym nie smarował, tylko syf się będzie do nich lepił.
Herman88 Napisano 20 Czerwca 2010 Autor Napisano 20 Czerwca 2010 Bloki mam mocno dokręcone, w sumie nie ma na nich śladów zużycia. Napięcie sprężyn też nie jest ustawione najlżej, ale właśnie muszę spróbować skecić mocniej, może coś da.
Mod Team bogus Napisano 21 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2010 Jeśli nie pomoże regulacja sprężyn to osobiście rozebrałbym i wyczyścił sprężyny i cały mechanizm zatrzaskowy.
Herman88 Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 Skręciłem sprężyny i trochę pomogło, słabiej piszczy i trzeszczy, i luz się lekko zmniejszył Jak będzie więcej czasu to rozkręcę i wszystko wyczyszczę. W sumie to skręciłem głównie lewy bo z nim jest większy problem i zauważyłem, że nawet po skręceniu gdy poruszam stopą na boki to blok obraca się luźno, a w drugim pedale jest lekki opór. Zauważyłem też, że te odgłosy mogą być spowodowane tym, że mam nawyk pedałowania z palcami skierowanymi w dół i z każdym obrotem pewnie sprężyna się naciąga. Powinno się chyba pedałować tak aby stpoa była równolegle do ziemi, nie?
Lextalionis Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 W tych modelach tak jest jak się usyfią sprężyny... Dostaje się pod nie piasek i stąd te dźwięki. Ja sobie radzę tak że psikam po sprężynach dość obficie WD-40, tak żeby wszystko się ładnie przepłukało i jeżeli robię to wieczorem to zostawiam na noc, jak nie to na kilkanaście minut i później wszystko dokładnie wymyć wodą.
Dun Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 coz spdy po jakims czasie trzeszcza i tak ich urok, jesli luzow nie wyeliminujesz przez dokrecenie sprezyny pozostaje wymiana blokow. Skręciłem sprężyny i trochę pomogło, słabiej piszczy i trzeszczy, i luz się lekko zmniejszył Jak będzie więcej czasu to rozkręcę i wszystko wyczyszczę. W sumie to skręciłem głównie lewy bo z nim jest większy problem i zauważyłem, że nawet po skręceniu gdy poruszam stopą na boki to blok obraca się luźno, a w drugim pedale jest lekki opór. Zauważyłem też, że te odgłosy mogą być spowodowane tym, że mam nawyk pedałowania z palcami skierowanymi w dół i z każdym obrotem pewnie sprężyna się naciąga. Powinno się chyba pedałować tak aby stpoa była równolegle do ziemi, nie? ano nie nie bede pisal o technice pedalowania jest tona artykulow na necie. sprezyna naciaga sie wtedy gdy pracujesz w plaszczyznach mocowania bloku. gdy jeszcze uzytkowalem 520 mialem z nimi podobny problem, gdy zebralem sie do ich rozkrecenia zginela mi jedna zakretka ze srodka, skonczylo sie tak ze jej nie znalazlem i kupilem sobie 540 - ktore z kolei o wiele przyjemniej sie rozkreca. jesli masz luzy w samej osce przesmarowanie i dokrecenie moze pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.