Anna Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Witajcie! pojawił się u mnie następujący problem i stąd prośba - jęsli ktoś z Was miał podobną sytuację, proszę o radę rano chciałam dopompować przednie koło. i zdechło totalnie. myśl pierwsza - dętka. zdjęłam koło, sprawdziłam dętkę metodą "miska z wodą"..i nic, a wcześniej nie dało się dopompować koła :/ do tej pory z wentylem nie było problemów. teraz obserwuję, powietrze niby nadal trzyma. nie wiem, czy zakładać i próbować znów pompować czy ... no właśnie, co? pojechać do kompresora z samą dętką i tam spr ? jakieś pomysły?
cichy66 Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Całkiem możliwe że problemem jest wentyl. Sprawdź dokładnie przed założeniem czy w oponie od wewnętrznej strony nie ma jakiegoś obcego ciała. Dopompuj trochę więcej powietrza do dędki i zanurz ją jeszcze raz w misce z wodą i dokładnie sprawdź czy nie powstają bąbelki powietrza również w okolicy wentyla.
Anna Napisano 20 Czerwca 2010 Autor Napisano 20 Czerwca 2010 Chyba jednak wentyl sprawdziłam oponę, nic w niej nie ma. bo teraz próbowałam dopompować i nawet to się nie udaje. chwilę jest ok a potem wypuszcza powietrze, jakby przy mocowaniu wentyla "zapadała się" guma z jednej strony. a pęknięć żadnych nie widać ani nie czuć w dotyku, może coś w środku się zrypało... dodam, że jest to opona maxxis, a wentyl typu Presta, używam też tzw. "adaptera zaworu rowerowego". niemniej zawsze traktuję go delikatnie i wyłącznie osobiście(więc nie ma szans ze ktoś mi to zepsuł). od trzech lat nic takiego jeszcze mi się nie przydarzyło. jesli okaże się, że jakimś sposobem ułamałam wentyl (lub coś w środku ?) będzie mi trudno w to uwierzyć. cóż, jednak muszę jechać do serwisu i/lub sklepu... dzięki za poradę
Lbx Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 jeśli masz preste - czy po napompowaniu zakręcasz ten 'grzybek' na samej górze?
cichy66 Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 Ja z doświadczenia przed montażem dętli z zaworem Presta(jak i każdym innym) zakładam wycietą z gumy podkładkę wokół wentyla w celu ewentualnego zabezpieczenia dętki w okolicy zaworu przed uszkodzeniem o rant otworu w feldze. Dwukrotnie wcześniej uszkodziła mi się dętka w tym miejscu(czyli wokół zaworu), a teraz po założeniu tej gumowej podkładki wyciętej z starej dętki od roku mam spokój.
Anna Napisano 20 Czerwca 2010 Autor Napisano 20 Czerwca 2010 wypróbuję Twój sposób. oczywiście, Lbx, że przed napompowaniem odkręcam "grzybek" a potem go zakręcam. chyba nie da się inaczej ? ja przynajmniej nie umiem
Rulez Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 A wsadziłaś ten wentyl w całości do wody ?, jeśli tak to jaki efekt ?
Anna Napisano 21 Czerwca 2010 Autor Napisano 21 Czerwca 2010 a nie latwiej i prosciej zmienic detke? owszem, zmienię. tylko miałam wątpliwości skąd taki problem, bo nie gnębię nadmiernie roweru krawężnikami. A wsadziłaś ten wentyl w całości do wody ?, jeśli tak to jaki efekt ? tak, ale bąbli nie było. nawet pojawiłam się dziś w serwisie żeby zapytać skąd taki problem. dziury szukał i pan w serwisie i nie znalazł. zgodnie z jego i Waszą radą, założę nową dętkę, a starą sprawdzę przez napompowanie i obserwację czy powietrze zejdzie czy nie zejdzie. żeby wyeliminować ostatnią potencjalną przyczynę, którą negował mój tato - słabą jakość pompki- kupiłam nową. no nic, dzieki za pomoc:)
Niedzwiedz1 Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 No i dobrze, że negował, skoro udało się dętkę napompować to znaczy, że pompka była dobra
Anna Napisano 21 Czerwca 2010 Autor Napisano 21 Czerwca 2010 chyba nie była bo jakoś się nie dawało a nową i owszem
Niedzwiedz1 Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 Z pierwszego posta: teraz obserwuję, powietrze niby nadal trzyma. nie wiem, czy zakładać i próbować znów pompować czy ... no właśnie, co? Więc jednak się udało czy nie?
slaweksie Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 jeszcze to wałkujecie, kup teraz nową dyntke i OK będzie.
Przeor Napisano 22 Czerwca 2010 Napisano 22 Czerwca 2010 No ale to przecież jedna z nielicznych przedstawicielek ładniejszej połowy naszego społeczeństwa. Choćby problem był rozwiązany to i tak trzeba nadskakiwać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.