Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana na nowy - dopasowanie do przerzutek

wicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tu nowy, nie specjalnie znam się na sprzęcie, systemach i markach, dlatego mam kilka pytań i prosiłbym o pomoc.

Mam już dość zużytą korbę (no name) i suport z luzami (nie wiem jaki). Wszystko to powoduje, że przerzutka przednia obciera i nie da się dobrze wyregulować. Przerzutka to Shimano FD-TZ30.

1) Czy fakt, że przerzutka przeznaczona jest dla tarcz 42-34-24 może powodować problematyczne zmiany biegów na wciśniętej przez sprzedawcę korbie 48-38-28 i problemy z regulacją?

2) Jak zidentyfikować typ suportu przed jego odkręceniem? Nie mam jeszcze klucza a chciałbym już się za czymś rozejrzeć. Suport wykręcany kluczem 32mm 20-zębowym (standard Shimano?), oś kwadrat.

3) Nie chciałbym zmieniać przerzutek raczej a tylko dopasować suport i korbę. Czym warto się zainteresować? Chodzi mi o stosunkowo niedrogi komplet o dobrej wytrzymałości. Nie zależy mi na wagach, więc może być w pełni stalowy. Reszta osprzętu Shimano, więc raczej pozostałbym przy tej firmie.

Ad1

Mogą być trudności w prawidłowym działaniu, więc lepiej kupić korbę, która ma na blacie 42z. Chociaż jak się ją zamocuje na ramie wyżej to przy odrobinie cierpliwości regulacja powinna się udać. Niemniej producent nie zaleca tych przerzutek do 48z.

Ad2

Suport i tak będziesz musiał kupić odpowiedni do korby więc tym bym się tak bardzo nie przejmował

Ad3

Polecam coś z grupy alivio. Niżej nie ma co brać bo straszny szajs shimano produkuje w niższych grupach. Może być coś takiego Do tej korby shimano zaleca suport o długości 123, więc każdy o takiej długości będzie dobry, milimetr mniej nie stanowi problemu. Może być taki Nie szukałem cenowych okazji, więc musisz się rozejrzeć czy gdzieś nie ma taniej.

EDIT

Musisz sprawdzić jaką masz szerokość mufy suportowej, czy 73mm (ten suport co podałem) czy też 68

Ad1

Mogą być trudności w prawidłowym działaniu, więc lepiej kupić korbę, która ma na blacie 42z. Chociaż jak się ją zamocuje na ramie wyżej to przy odrobinie cierpliwości regulacja powinna się udać. Niemniej producent nie zaleca tych przerzutek do 48z.

Ad2

Suport i tak będziesz musiał kupić odpowiedni do korby więc tym bym się tak bardzo nie przejmował

Ad3

Polecam coś z grupy alivio. Niżej nie ma co brać bo straszny szajs shimano produkuje w niższych grupach. Może być coś takiego Do tej korby shimano zaleca suport o długości 123, więc każdy o takiej długości będzie dobry, milimetr mniej nie stanowi problemu. Może być taki Nie szukałem cenowych okazji, więc musisz się rozejrzeć czy gdzieś nie ma taniej.

EDIT

Musisz sprawdzić jaką masz szerokość mufy suportowej, czy 73mm (ten suport co podałem) czy też 68

Dzięki serdeczne za podpowiedzi. Nie jeżdżę w warunkach ekstremalnych, dlatego jakaś super korba mi zbędna.

Pospieszyłem się z zakupami i wziąłem to co było akurat dostępne na giełdzie - Shimano Altus FC-M311 na 42z, coby pasowała do przerzutki.

Wkład suportowy.... tu nie wiem czy dałem ciała z pośpiechu, ale wziąłem wkład (jakiś noname w śmiesznej cenie) 68/113. Wkręciłem stronę prawą do oporu i lewą do oporu. Lewa strona wkręciła mi się w mufę dosłownie cała. Stary suport miał na wkręcanej części zakręcony z zewnątrz pierścień kontrujący. Tu nie mam już na niego miejsca, stąd moja obawa, czy nie kupiłem wkładu 68 do mufy 73?? Przyznam, że nie mierzyłem mufy ;) Czy ten pierścień jest niezbędny?? :)

Zmierz mufę i bedziesz wszystko wiedział. Ten pierścień kontrujący w suportach zintegrowanych (łożyska + ośka) nie występuje. Stary suport pewnie miałeś na zwykłych łożyskach rowerowych (tzw wianki)? Korba altusa nie jest zła, ujdzie w tłoku:icon_wink:

Zmierz mufę i bedziesz wszystko wiedział. Ten pierścień kontrujący w suportach zintegrowanych (łożyska + ośka) nie występuje. Stary suport pewnie miałeś na zwykłych łożyskach rowerowych (tzw wianki)? Korba altusa nie jest zła, ujdzie w tłoku:icon_wink:

OK, dzięki. Mufa faktycznie 68 a stary suport rzeczywiście był na koronkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...