Skocz do zawartości

[kaseta czy wolnobieg] Hexagon V2

Szogun123

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki..

informacja chyba niemiła..

Dlatego mam kolejne pytanie:

Ile kosztowałoby przejście na kasetę? Wiem, że wiąże się to z wymianą piasty.

Ps. czytam wszędzie, że przy wolnobiegu krzywi się oś.. ja przejechałem na tym rowerze już kilkanaście tysięcy kilometrów i nic takiego nie ma miejsca :) może jednak to kaseta? Rower to rocznik 2005, jeszcze ze stalową ramą.

Łańcuch dzisiaj kupiłem. Wolnobieg jest w rowerze od samego początku a j.w. przejechałem tym "sprzętem" ^^ ok. 15 tys. kilometrów. Korbowód był wymieniany 1,5 roku temu.

Rozumiem, że skoro kupiłem dzisiaj nowy łańcuch to na razie nie jeździć bo zgra się z wolnobiegiem i gdy zechcę kupić nową kasetę to i łańcuch będę musiał kupować nowy, dobrze rozumuję?

Cóż.. czekają mnie kolejne wydatki... koło.. kaseta..

Shimano CNUG51C114 - tak jest napisane. Kosztował 29 zł więc myślę, że szału nie ma.

Za 25 złotych w xtrabiku kupujesz łańcuch KMC Z51, który jest właśnie klasy hg50. Ewentualnie wersję OEM łańcucha HG50 jeśli koniecznie ma być shimano, zawsze to trochę taniej.

Tak jak koledzy wyżej napisali, koło za ~100 pln + kaseta ~40 pln i git. Gorzej jeśli korba nie huhu. ;)

Co do kasety 8 czy 9 biegowej dojdzie jeszcze cena manetki prawej.

Gorzej.. klamkomanetki.. :teehee: a kaset 7mio nie ma? ;)

Korba to... trudno powiedzieć. Kosztowało mnie to to 59 zł.. Same korby zą srebrne z naklejką Shimano. A napisane jest Special Teeth coś tam...

Więc: jaki sprzęt dokładnie polecacie?

Gorzej.. klamkomanetki.. :D a kaset 7mio nie ma? :P

odchodzą do lamusa, ale są http://allegro.pl/item1084216052_kaseta_shimano_alivio_7_rzedowa_hg_30.html , tylko z kolei nie wiem jak z piastą, bo gro piast jest na 8/9 rzędowe kasety. Ale pewnie nawet na takie można jakąś redukcję na 7 założyć :)

Ogólnie to komplet manetek alivio na 8: 85 złotych

Klamki alivio: 30 złotych

kaseta 8 hg-50: 40pln

łańcuch hg-50: ~30 pln

koło może za ~100 się znajdzie, za 150 będzie git.

No a korba jeśli nie przyjmie łańcucha, to niestety prawdopodobnie nowa by musiała być.

Z kolei jeśli chciałbyś jednak nie wydawać tyle kasy to lepiej wolnobieg kupić znowu ;) + łańcuch, bo korba mówisz, że jest ok.

Kupię wolnobieg i.. co dalej? Koło mi się sypie.. i tak trzeba będzie je kupić. Za dużo wydatków..

A jeśli miałbym kupić wolnobieg to.. jaki proponujesz?

Jeśli kupię koło + kaseta + łańcuch to wyjdzie co najmniej 170 zł. Nie wiem czy warto pakować tyle w starego Hexa. A niestety obecna sytuacja finansowa zmusza mnie do zrezygnowania z kupna nowego roweru.

Są dostępne kasety siedmiobiegowe, nie ma z tym problemu, zasugerowałem jeśli chciałbyś zakupić ośmio lub dziewięciobiegową. Ósemka z manetką pod siedem biegów da sobie rade jedynie nie obsłuży Tobie jednej koronki albo pierwszej albo ostatniej. Z dziewięciobiegową niestety jest już gorzej ponieważ koronki są bliżej siebie w wyniku czego do kasety dziewięciorzędowej musi być manetka dziewięciobiegowa.

Kupię wolnobieg i.. co dalej? Koło mi się sypie.. i tak trzeba będzie je kupić. Za dużo wydatków..

Jeśli kupię koło + kaseta + łańcuch to wyjdzie co najmniej 170 zł. Nie wiem czy warto pakować tyle w starego Hexa.

Ja w mojego hexa od roku wpakowałem już koło 3 000 (może ciut mniej );) Została tylko rama z oryginalnego roweru. Wymiana napędu to jest normalna rzecz i tutaj po prostu trzeba się pogodzić, że trzeba to zrobić. Tylko koło jak już kupisz, to może jednak dołóż te 5 dych, żeby posłużyło pare sezonow więcej :P

Ja w mojego wpakowałem do tej pory 2500 zł więc... :P Oryginalna jest rama, widelec (zero luzów po 15k km!), hamulec (jeden), mostek, który przeżył wypadek (kierownica się złamała a on nawet się nie odkręcił). Po prostu mam dość pakowania kasy w tak stary sprzęt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...