Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Shimano Deore XT M772 Shadow

ziemian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem niedawno rower Kross a2 XT Disc i mam pytanie co powiecie o przerzutce Shimano Deore XT M772 Shadow i jak ją ustawić bo czasem przerzucając z 2 na 3 od razu mi przechodzi zamiast na 3 to na 4, jak to ustawić i gdzie???

Proszę o pomoc

Napisano

Takich tematów się ostatnio namnożyło, regulacja przerzutki jest w FAQ. W pierwszej kolejności zobacz czy da się wyregulować, a potem jeśli masz kłopot po poprawnym wyregulowaniu napisz dopiero tutaj. Moim zdaniem masz za słabo naciągniętą linkę, wykręć o pół obrotu śrubę baryłkową.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Ja mam problem z przerzucaniem na większe zębatki kasety, przerzutka przełącza na mniejsze zębatki dobrze ale w drugą stronę czasem jest problem a mianowicie aby przełączyć na większą zębatkę zwykle wystarczy nacisnąć manetkę do usłyszenia pojedynczego kliknięcia i jest ok ale czasem trzeba nacisnąć do samego końca ile się da aż usłyszę dwa kliknięcia. I jedne biegi działają w pierwszy sposób a inne w drugi co jak można się domysleć jest uciążliwe szczególnie gdy po kliknięciu nie zmieni sie bieg i na przykład na podjeździe przy silnym nacisku zaczyna się z tyłu "rzeźnia" Gdzie może tu być problem?

Napisano

luzy w przerzutce, zbyt mocno naciągnięta linka, krzywy hak czy przerzutka... To jest dosc precyzyjny mechanizm i czasem milimetr potrafi zdziałać cuda

Napisano

Tak, linka może być źle naciągnięta to powoduje przesunięcie przerzutki na zewnątrz. Shadow jest na to dość wrażliwy. Jako, że te przerzutki nie mają baryłki zostaje Ci regulacja baryłką przy manetce. Poza tym sprawdź czy górna rolka przerzutki nie jest za blisko kasety. Jeśli to nie pomoże to można zacząć szukać innych przyczyn typu krzywy hak itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...