ziemian Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Witam Kupiłem niedawno rower Kross a2 XT Disc i mam pytanie co powiecie o przerzutce Shimano Deore XT M772 Shadow i jak ją ustawić bo czasem przerzucając z 2 na 3 od razu mi przechodzi zamiast na 3 to na 4, jak to ustawić i gdzie??? Proszę o pomoc
mitUSER Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Tu masz wszystko opisane http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/
nevermind Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 A jeśli choć trochę znasz angielski to tutaj masz z obrazem: http://bicycletutor.com/adjust-rear-derailleur/
TocaS Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Takich tematów się ostatnio namnożyło, regulacja przerzutki jest w FAQ. W pierwszej kolejności zobacz czy da się wyregulować, a potem jeśli masz kłopot po poprawnym wyregulowaniu napisz dopiero tutaj. Moim zdaniem masz za słabo naciągniętą linkę, wykręć o pół obrotu śrubę baryłkową.
ziemian Napisano 19 Czerwca 2010 Autor Napisano 19 Czerwca 2010 dzięki bardzo zrobię tak jak mówisz i zobaczymy
endless11 Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Ja mam problem z przerzucaniem na większe zębatki kasety, przerzutka przełącza na mniejsze zębatki dobrze ale w drugą stronę czasem jest problem a mianowicie aby przełączyć na większą zębatkę zwykle wystarczy nacisnąć manetkę do usłyszenia pojedynczego kliknięcia i jest ok ale czasem trzeba nacisnąć do samego końca ile się da aż usłyszę dwa kliknięcia. I jedne biegi działają w pierwszy sposób a inne w drugi co jak można się domysleć jest uciążliwe szczególnie gdy po kliknięciu nie zmieni sie bieg i na przykład na podjeździe przy silnym nacisku zaczyna się z tyłu "rzeźnia" Gdzie może tu być problem?
Minor Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 luzy w przerzutce, zbyt mocno naciągnięta linka, krzywy hak czy przerzutka... To jest dosc precyzyjny mechanizm i czasem milimetr potrafi zdziałać cuda
endless11 Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Czy regulacja przerzutki mogłaby tu pomóc?
Miecho87 Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Tak, linka może być źle naciągnięta to powoduje przesunięcie przerzutki na zewnątrz. Shadow jest na to dość wrażliwy. Jako, że te przerzutki nie mają baryłki zostaje Ci regulacja baryłką przy manetce. Poza tym sprawdź czy górna rolka przerzutki nie jest za blisko kasety. Jeśli to nie pomoże to można zacząć szukać innych przyczyn typu krzywy hak itd.
crazycode Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Albo jest luz na kasecie - miałem podobny problem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.