fotodawido Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 szukam opinii uzytkownikow ramy Ghost AMR 5500 czy warto w taka zainwestowac czy dla mnie o wzroscie 182 rozmiar ramy 17,5" jest odpowiedni?
Rulez Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Jak dla mnie (182 cm) 17.5 jest zdecydowanie za mały.
Qba66 Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Przejeździłem prawie dwa sezony na ramce ghost'a AMR 5700. Z tego co mi wiadomo, to niczym nie różni się ona od 5500. Jest to czterozawias z horstem o skoku 125mm. Fajna, solidna ramka. Ja przy wzroście 185 jeździłem na 20,5" i była w sam raz... szczególnie biorąc pod uwagę to, że sam komin rury podsiodłowej wystawał na dobre 11cm ponad górną rurę. Taki obniżony przekrok pozwolił mi na wybór większego rozmiaru - dzięki temu miałem dłuższą rurę górną i bardziej wyciągniętą sylwetkę. Oczywiście rozmiar mniejszy był również ok. Przy zakupie jednak przymierzyłem się do obu ram i zdecydowałem, że chcę większą. Co do samej ramy.. co tu dużo pisać o działaniu- przy dobrym damperze całkiem przyjemnie wybierała nierówności, dosyć czuła, nie usztywniająca się zbytnio przy hamowaniu. Przyjemnie sztywna - nawet przy moich 85kg. Dobrze gdybyś jeszcze napisał z którego roku to ramka, gdyż wiem, że w 2009? przekonstruowano te ramki co podobno wpłynęło bardzo pozytywnie na pracę zawiechy. Damper który dotychczas mocowany był pod górną rurą jest teraz montowany w pozycji pionowej do dolnej rury głównego trójkąta ramy. Na pewno po tej ramie możesz się spodziewać solidnej konstrukcji. Waga jest też całkiem niezła. Nie wiem czego jeszcze oczekujesz, może masz jakieś szczegółowe pytania, to postaram się pomóc. Bez przymiarki nie wziąłbym rozmiaru 17,5 przy Twoim wzroście. Na mój gust za mały, a nawet jeśli ze sztycą 400/430(thomsona) byłby dobry, to uważam, że może być stanowczo za krótka. Wszystko zależy od tego jak jesteś zbudowany. Czy krótkie nogi a długi tułów czy odwrotnie, a może proporcjonalnie. Ciężko powiedzieć.
skjaatel Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Ja posiadam model AMR 9500 - to chyba również to samo. Wzrost 176cm, rozmiar 17,5 i jest na styk. Na 19 czułbym się mniej pewnie. Co do pracy zawieszenia - z damperem RP23 świetny zestaw.
Schwefel Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Za mała, szczególnie, że mieszkasz na nizinach toteż możesz sobie pozwolić na większą ramkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.