VaxBiker Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Witam. Z racji tego, że idzie kolejne lato, a co za tym - sezon letnio-rowerowy, chciałbym kupić sobie nowe opony do mojego roweru. Obecne posiadam od zakupu roweru (jakieś 2 lata), dużo jeżdżę więc trochę są już starte i nie raz musiałem wymieniać dętki w czasie jazdy. Na początek mam jedno pytanie - Czym różnią się opony profi od eco? Czy jest w tym jakaś bardzo duża różnica jeśli chodzi o przyczepność i zastosowanie do danego terenu? Głównie jeżdżę po drogach asfaltowych, leśnych i po górach, także do takich terenów interesują mnie opony. Przeglądałem już kilka sklepów i najbardziej zaciekawiły mnie te opony http://velo.pl/produkty/?m=10&pk=%&id=622 , dodam, że wymiary moich kół to 26x2.0 Czy zamontowanie opon 26x2.1 może się nie udać (tj. nie będą pasować)? Czy nie ma specjalnie dużej różnicy, oprócz tego, że będą troche szersze? Jeśli ktoś może mi pomóc, doradzić w wyborze nowych gum to będę wdzięczny. Proszę też o opinie na temat zamieszczonych wyżej Panaracer'ów.
Andrew Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 A skąd wziąłeś terminy "profi" oraz "eco"? Jeszcze się z tym nie spotkałem. Generalnie opony dzielą się na : - drutowe - kewlarowe I trochę inny podział - ze względu na twardość mieszanki. Np. Maxxis stosuje oznaczenia 42a dla opon miękkich, zawodniczych oraz 60, 62, 70 dla opon twardych, codziennego użytku. Jeżeli chcesz jeździć po asfaltach i po górach, to nie znajdziesz opon, które sprawdzą się w obu miejscach. Panaracer będą miały spore opory na asfaltach, ponieważ są to opony stworzone do jazdy w terenie. Na twardych nawierzchniach będą się szybko ścierać oraz będą stawiać duży opór. Oczywiście możesz zamontować opony o szerokości 2.1" a nawet i 2,25" powinny się zmieścić. W góry co najmniej 2.1, na asfalt - max 1,9.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.