Skocz do zawartości

[sakwy] 35l czy 60l?

orz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

To mój pierwszy post na forum, więc chciałem się przywitać - dobry wieczór wszystkim!

A teraz do rzeczy. Ostatnio zainteresowałem się turystyką rowerową. Trochę treningów za mną i zrobienie 50km w ciągu dnia nie jest dla mnie specjalnym wyczynem. Chciałbym w wakacje wybrać się na kilka kilkudniowych (max tydzień) wycieczek. W związku z tym będę musiał zaopatrzyć się w sakwy. Wybór padł na Crosso Dry. Mam jednak dylemat co do wielkości. Z jednej strony wydaje mi się, że wersja 35l powinna w zupełności mi wystarczyć - nawet jeśli będę brał ze sobą namiot, to bez sprzętu biwakowego. Jedzenia też wozić ze sobą nie będę, bo planuję wycieczki w okolicach cywilizacji. :) Sprawdziłem ile miejsca zabierają moje ubrania na tydzień czasu i 35 litrów wydaje się wystarczającą objętością. Jednak cały czas mam wrażenie, że będę musiał zabrać ze sobą całą masę sprzętu, którego nie przewidziałem, przez co bardziej zasadne będzie nabycie wersji 60-cio litrowej. Boję się jednak, że mając do dyspozycji taką pojemność będę niepotrzebnie zabierał ze sobą więcej zbędnych rzeczy.

W związku z moim dylematem mam prośbę. Czy moglibyście wyrazić swoją opinię, doradzić mi? Jakie są wasze doświadczenia z pakowaniem się na tydzień czasu? Czy sakwy 35 litrów + ewentualnie plecak 20-25 przytwierdzony na wierzch wystarczą?

Z góry serdecznie dziękuję!

Napisano

Wróciłem dosłownie 2 godziny temu z 3 dniowej wyprawy. Miałem naprawdę mało rzeczy. Bielizna na każdy dzień, 2 koszulki, długie i krótkie spodnie, bluza, kurtka, ręcznik, śpiwór, karimata. Oprócz karimaty to wszystko wpakowałem w 30 litrowy plecak. Był wypchany po brzegi. Nie było opcji, żeby wsadzić jeszcze jedzenie. Jeżeli jedziesz na tydzień to musisz mieć większy. Byłem z kolegą. Spekulowaliśmy i stwierdziliśmy, że 50 litrów to idealna wielkość na dłuższe wyprawy(na takie 3 dniowe też by były spoko).

ps. Pamiętaj, że będziesz musiał wziąć zestaw naprawczy, apteczkę(choć ja z kumplem nie wzięliśmy)

Napisano

Dzięki za odpowiedź!

Czyli jednak będę musiał przemyśleć te 60-litrowe. Na początku planowałem ewentualny nadmiar rzeczy wpakować do plecaka i przyczepić go do bagażnika, ale jak pomyślałem, że na wierzchu chcę też wieźć namiot, śpiwór i karimatę, to plecak będzie ciężko przytwierdzić tak, żeby nie spadł na pierwszym wyboju :(

Przy większych sakwach będzie można te wszystkie rzeczy wrzucić do środka - nic nie będzie latało i nie zmoknie. :)

Napisano

Dzięki za pomoc! Kupię 60l.

Przyczepka to bardzo fajna sprawa, jednak, jak dla mnie, zdecydowanie za droga ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...