orz Napisano 18 Czerwca 2010 Napisano 18 Czerwca 2010 Witam serdecznie, To mój pierwszy post na forum, więc chciałem się przywitać - dobry wieczór wszystkim! A teraz do rzeczy. Ostatnio zainteresowałem się turystyką rowerową. Trochę treningów za mną i zrobienie 50km w ciągu dnia nie jest dla mnie specjalnym wyczynem. Chciałbym w wakacje wybrać się na kilka kilkudniowych (max tydzień) wycieczek. W związku z tym będę musiał zaopatrzyć się w sakwy. Wybór padł na Crosso Dry. Mam jednak dylemat co do wielkości. Z jednej strony wydaje mi się, że wersja 35l powinna w zupełności mi wystarczyć - nawet jeśli będę brał ze sobą namiot, to bez sprzętu biwakowego. Jedzenia też wozić ze sobą nie będę, bo planuję wycieczki w okolicach cywilizacji. Sprawdziłem ile miejsca zabierają moje ubrania na tydzień czasu i 35 litrów wydaje się wystarczającą objętością. Jednak cały czas mam wrażenie, że będę musiał zabrać ze sobą całą masę sprzętu, którego nie przewidziałem, przez co bardziej zasadne będzie nabycie wersji 60-cio litrowej. Boję się jednak, że mając do dyspozycji taką pojemność będę niepotrzebnie zabierał ze sobą więcej zbędnych rzeczy. W związku z moim dylematem mam prośbę. Czy moglibyście wyrazić swoją opinię, doradzić mi? Jakie są wasze doświadczenia z pakowaniem się na tydzień czasu? Czy sakwy 35 litrów + ewentualnie plecak 20-25 przytwierdzony na wierzch wystarczą? Z góry serdecznie dziękuję!
Pytko Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 Wróciłem dosłownie 2 godziny temu z 3 dniowej wyprawy. Miałem naprawdę mało rzeczy. Bielizna na każdy dzień, 2 koszulki, długie i krótkie spodnie, bluza, kurtka, ręcznik, śpiwór, karimata. Oprócz karimaty to wszystko wpakowałem w 30 litrowy plecak. Był wypchany po brzegi. Nie było opcji, żeby wsadzić jeszcze jedzenie. Jeżeli jedziesz na tydzień to musisz mieć większy. Byłem z kolegą. Spekulowaliśmy i stwierdziliśmy, że 50 litrów to idealna wielkość na dłuższe wyprawy(na takie 3 dniowe też by były spoko). ps. Pamiętaj, że będziesz musiał wziąć zestaw naprawczy, apteczkę(choć ja z kumplem nie wzięliśmy)
orz Napisano 20 Czerwca 2010 Autor Napisano 20 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedź! Czyli jednak będę musiał przemyśleć te 60-litrowe. Na początku planowałem ewentualny nadmiar rzeczy wpakować do plecaka i przyczepić go do bagażnika, ale jak pomyślałem, że na wierzchu chcę też wieźć namiot, śpiwór i karimatę, to plecak będzie ciężko przytwierdzić tak, żeby nie spadł na pierwszym wyboju Przy większych sakwach będzie można te wszystkie rzeczy wrzucić do środka - nic nie będzie latało i nie zmoknie.
daniel33mc Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 kupuj 60 litrowe, kupisz 35 i później miejsca ci zabraknie , a 60 nie musisz do pełna ładować
Moloch89 Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 kupuj 60tym bardziej że cena prawie ta sama co 35, a jak zrolujesz kilka razy więcej 60 to sie zrobią prawie jak 35.
TocaS Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 Ja bym się bał jednak o felgę z tyłu jeśli chodzi o mnie i zastanawiałbym się nad kupnem przyczepki na kole.
orz Napisano 21 Czerwca 2010 Autor Napisano 21 Czerwca 2010 Dzięki za pomoc! Kupię 60l. Przyczepka to bardzo fajna sprawa, jednak, jak dla mnie, zdecydowanie za droga
Pytko Napisano 21 Czerwca 2010 Napisano 21 Czerwca 2010 Przyczepka tylko na szosę i lekki teren. W trudnych warunkach "będziesz za długi".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.