Skocz do zawartości

[rower] Dla "dużego" :) Rekreacja + bikejoring do 6-7tys.

wszechmogONcy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

źle się wyraziłem... nie komfortowa ale mniej efektywna właśnie. Czyli wtedy jakieś sprinty czy coś odpadają?

No to można wziąć innego Talasa tego większego 150mm, który też ma 2 ustawienia 120 i 150mm i ustawić na 120. Wtedy będzie ok?

Napisano

Podejrzewam, że wariant 120-150 mm będzie lepszy - tzn. optymalna geometria + możliwości przyjemnego zjazdu w trudnym terenie przy 150 mm skoku.

Napisano

O to nie pytaj, nie jestem specem od cen (nie za bardzo interesowałem się cenami Foxów - ponieważ nie mam w planach zakupu takiego widelca), jak mi coś pasuje i uważam, że warto, to kupuję.

Napisano

Mniej więcej już wiem co i jak powinno być. Ostatnia sprawa - siodło. Potrzebuję czego bardzo wygodnego. Co możecie poradzić? Ktoś to wspominał o selle italia. jaki model będzie wygodny i, z wiadomych względów, bardzo wytrzymały?

Napisano

Popularne WTB rocket V - wielu chwali, ja nie znoszę.

Tompoe ma rację, nie ma jak doradzić, każdy ma inne 4 litery, tu musisz próbować sam.

Choć jest jakaś firma, zapomniałem jaka, może ktoś inny poda, podaje się szerokość siodła w zależności do własnego siedzenia.

Napisano
  W dniu 22.06.2010 o 07:24, wojtekkrakow napisał:

Choć jest jakaś firma, zapomniałem jaka, może ktoś inny poda, podaje się szerokość siodła w zależności do własnego siedzenia.

Specialized :) I ich system Body Geometry. Przykładowa oferta.

Napisano

W Warszawie w Airbike możesz sobie przymierzyć różne siodełka, w tym i Speca.

PS

W tych siodełkach Speca brakuje mojego typu - Henge SL .

Napisano

Skoro wszyscy tak piszą to nie pozostaje mi nic innego jak wybrać się do sklepów i organo- i dupko- leptycznie :) sprawdzić siodełka. Siodła to jednak pryszcz.

Nasz kraj jeszcze troszkę zacofany jest. Popisałem parę maili, ze wszystkim jest problem. Nawet w tym niemieckim sklepie mają tylko i wyłącznie ramę Liteville w tym brzydkim nijakim szarobrązowym kolorze. Można zamówić w innym kolorze.... za 2 miesiące będzie :) Dalej, Shimano Saint. Mail:

"Z Shimano Saintem jest problem - tzn. dystrybutor na Polskę praktycznie nic u siebie z tej grupy na stanie nie posiada więc i my tego nie możemy przeskoczyć". Do sklepu pretensji żadnych, ale żeby dystrybutor? No coś tu nie halo.

W sumie rozumiem, że poszczególne rzeczy których szukam są niszowe i nie mają ogromnego zbytu, ale choć jeden sklep w czterdziestomilionowym państwie powienien być. Napiszę jeszcze do angielskich i czeskich dystrybutorów Liteville. Może coś się uda.

Zna może ktoś z forumowiczów j. niemiecki? Potrzebuję, żeby ktoś mi te 2-3 zdania na dole przetłumaczył.

http://www.liteville.com/icms/mod_img/4/5/4591c958b65b271873fa9c89626218f6.jpg

Ten tekst pod zdjęciem to rozumiem mniej więcej, że mogę zamówić w 2 wariantach pod takim numerem telefonu w siedzibie Syntace tak?

Napisano

Napisani tam, że za 110 Eurosów zmieniasz ten łącznik ( umlenkhebel - oznaczony nr 1 na rysunku) i zmienia się skok 140 lub 160 mm - zależy którą dźwignię zamówisz, przy zachowaniu geometrii (patent) :)

Możesz pod tym numerem całą ramę zamówić (ab sofort) czyli od ręki, w kol czarnym lub raw :)

Więc szukaj dobrego tłumacza :)

Napisano

Czyli rozumiem, że w tej nowej ramie będzie przełącznik na większy uskok tak? Czyli jak wezmę 120, to będzie 120 i 140? Świetna sprawa :) Tłumacz to nie problem. Normalnie mi się humor poprawił hehe

Napisano

Nie będzie żadnego przełącznika, możesz sobie dokupić łącznik który łączy damper z tylnymi widełkami i w ten sposób zmienić skok nie zmieniając geometrii.

Czyli kupując ramę o skoku 120 mm nie zamykasz sobie drogi do większego skoku, za 110 Eur możesz to zrobić.

(można kupić i na codzień jeździć na 120 mm , a gdy wyjeżdżasz w góry zmieniasz łącznik (to chwila roboty) na 140 mm ustawiasz amor na 150 i mkniesz)

Trzeba przyznać , że to genialna sprawa, w jednym rowerze mieć ścieżkowca i enduro :)

PS

wtedy najlepiej zainewestować w tego Talasa (Golenie 36 mm + ośka 20 mm):

http://www.foxracingshox.com/bike/11/forks/36_TALAS

Napisano

Hehehe Rulez, właśnie pytam o niego po sklepach, bo nie wiem czy ściągać z zagranicy czy, jeśli nie będzie dużej różnicy, zamawiać w Polsce. Czytasz w moich myślach.

Co do tego patentu to już rozumiem. Mimo wszystko extra sprawa.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.