Skocz do zawartości

[rama] do DH sztywna

motor34xc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym zakupić sobię ramę do DH ale sztywną na razie i nie wiem jaka była by dobra:

Leader Fox Dragstar

Reborn Norbe

czy widziałem nawet rame 15cali Kross Sign DS na allegro, lub 17cali ale juz jej niestety nie ma ktoś wykupił :D ,ciekawi mnie wytrzymałośc tej ramy Sign DS,

Chyba że macie inne oferty to prosze pisać ;)

Mam wydać 350zł "najwięcej"

Proszę o Pomoc z góry dzięki :D

Napisano

Chyba tak, ale sztywniaki są pod max 150-160 mm skoku amora(ten dragstar i sign raczej ze 140 mm max wytrzymają) (w 350 zł na pewno się nie zmieścisz, chociaż i tak nie polecam sztywniaka do DH)

Napisano

Witam

Chciałbym zakupić sobię ramę do DH ale sztywną na razie i nie wiem jaka była by dobra:

Leader Fox Dragstar

Reborn Norbe

czy widziałem nawet rame 15cali Kross Sign DS na allegro, lub 17cali ale juz jej niestety nie ma ktoś wykupił :) ,ciekawi mnie wytrzymałośc tej ramy Sign DS,

Chyba że macie inne oferty to prosze pisać :)

Mam wydać 350zł "najwięcej"

Proszę o Pomoc z góry dzięki :)

Z tego co ja wiem, nie ma ram hardtail do DH, a przynajmniej nigdy się z takimi nie spotkałem. Ramy o których mówisz są przeznaczone do DS czyli Dual Slalom. A jest to inna para kaloszy.

Napisano

Ja tego nie kumam ... jedni chcą kupować rower do Enduro za 1500 zł inni ramy do DH za 350 zł i jeszcze do tego SZTYWNE. Co się dzieje? Może to pierwszy znak apokalipsy, o którym nie napisano w Biblii :) Ok przepraszam za ten sarkazm ale nie mogłem się powstrzymać ;) no offence

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Na jakich zawodach? Pucharu Swiata czy Mistrzostwach Swiata?

Owszem, sa ludzie ktorzy jezdza DH na sztywno ale robia tak tylko i wylacznie ze wzgledu na to ze maja taki pomysl na jezdzenie albo poprostu nie stac ich na rame FS do DH.

Taka prawda...

No i last but not least ile jest ciagle produkowanych sprzetow typu i klasy Banshee Morphine? To jest zupelna nisza... Dodajmy ze przytoczona tutaj Morfina wypadla z oferty Banshee...

Takze pozostaje tylko rynek wtorny...

Szacunek...

I.

Napisano

Sporo ludzi startuje w pucharach naszego kraju na HT . Większość z braku kasy , ale taki pan Remek śmiga na HT i ani myśli o fullu . Z ramą do Dh jest bardzo ciężko , bo przydałoby się conajmniej 180mm skoku na przód , a przy wsadzeniu tego do sztywniaka zrobisz czopera . Najlepiej poszukaj ramy Norco Rampage , bardzo mocna , w DH sprawuję się dobrze najlepiej dać widelec 160mm i maszyna wychodzi dobra . Druga opcja to NS Surge 2010 też z 160mm skoku . Na inne ramy nie warto patrzeć .

• Mod Team
Napisano

Nie no spoko, u mnie tez rozgrywane sa pol-oficjalne Mistrzostwa Walii w DH na HT. Kolesie maja taki film jak pomieniony juz pan Remek :thanks:

A to ze w Polszcze uprawaia sie HT-DH to niestety kwestia czysto ekonomiczna.

Inna sprawa jest taka iz obilo mi sie gdzies o uszy iz Polskie trasy zjazdowe nie naleza do szczegolnie wymagajacych takze robienie ich zawodniczo na sztywniaku nie jest samobojstwem.

Zaznaczam, tak gdzies czytalem, nie znam zupelnie sceny DH w Polszcze oraz faktycznego stopnia trudnosci technicznej rodzimych tras...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Niewątpliwie prawie każdy wolałby śmigać na FS, ale Polska to Polska i cena dobrej ramy FS to spory wydatek. A ze na HT się da to spory plus dla tych którzy chcą pojeździć w tej dyscyplinie, a nie mają za bardzo zasobnych portfeli. Ostatnio u nas w Przemyślu na Dowtownie 2 miejsce w kategorii junior miał chłopak od nas, a startował na HT właśnie. Ludzi zjechało się z całej Polski sporo, można było podziwiać maszynki naprawdę wysokiej klasy, ale jak widać bardziej liczą się umiejętności :thumbsup: Jak trasa wyglądała można zobaczyć na PB, wspomnę tylko że były spore dropy na schodach i łatwo nie było.

Co do autora tematu, zmiana jego obecnej ramy, czyli Gianta Terrago (XC) na takiego Dragstara to posunięcie jak najbardziej pozytywne (choć mi sie w głowie nie mieści jak on na tym Giancie śmiga DH :D ).

Napisano

W 100% zgadzam się z powyższym.

Dla ścisłości...Pan Remek jest specem od 4X i BMX sponsorowanym przez Dartmoora, który to nie ma w swojej ofercie żadnego fulla dh/fr. Więc nie rozumiem skąd tu jego imię. A sporadyczne starty w miejskim zjeździe, czy też gdzieś na północy polski na pseudo trasach DH nie tłumacza tego.

Bardziej na miejscu byłoby tu wymienienie Wojtka Foksa, który na do ubiegłego sezonu wyprawiał cuda na HT w górach.

Przestańcie dywagować i pomóżcie chłopakowi:)

Napisano

Nie no spoko, u mnie tez rozgrywane sa pol-oficjalne Mistrzostwa Walii w DH na HT. Kolesie maja taki film jak pomieniony juz pan Remek ;)

Inna sprawa jest taka iz obilo mi sie gdzies o uszy iz Polskie trasy zjazdowe nie naleza do szczegolnie wymagajacych takze robienie ich zawodniczo na sztywniaku nie jest samobojstwem.

Zaznaczam, tak gdzies czytalem, nie znam zupelnie sceny DH w Polszcze oraz faktycznego stopnia trudnosci technicznej rodzimych tras...

Szacunek...

I.

Moge Ci pokazac w mojej okolicy kilka tras, po ktoryc jak bys zjechal to brazowo - smierdzacy slad bys zostawil (krotko mowiaz: posralbys sie). Pod warunkiem ze bys zjechal ta trasa. Takze nie mow ze w POLSCE nie ma tras zjazdowych

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Dziekuje za obrazowy opis :D

Nie watpie ze w Polszcze istnieja takie trasy ktore przyprawilyby moje starcze i peniackie serce o zawal, chociazby dlatego ze znam swoje limity i wiem ze jestem cieniutkim zjazdowcem.

Chodzilo mi raczej o ogol stopnia trudnosci polskich tras DH. Jesli bylyby takie wspaniale i trudne nie pojawialyby sie kpiace opinie chociazby naszych poludniowych sasiadow na ich temat. Tak samo polscy zawodnicy zmiataliby czolowke Pucharu Swiata DH na miedzynarodowych imprezach majac nakrecone setki i tysiace zjazdow na rodzimych horrorach zjazdowych...

Ale nie o to chodzi, robi sie mile "obok".

Konkretene propozycje juz padly takze nie jest chyba tak najgorzej...

Sazcunek...

I.

Napisano

IvanMTB Polscy zawodnicy aktualnie debiutują na zawodach PŚ , zajmują słabsze miejsca ale zważ że DH w Polsce dopiero się rozwija , nikt w naszym kraju tego sportu na poważnie nie bierze . Ilość legalnych tras jest śmieszna w porównaniu do zachodu . Legalne trasy w naszym państwie są raczej łatwe , jest kilka trudnych tras ( Czarna Góra ) . Polska ma potencjał w rozwoju DH , budowie tras , jest masa nielegalnych tras - niektóre są niesamowite , trudne ale co ? - nikt o nich nie słyszy i potem gada opinie na podstawie 3-4 legalnych tras . Ostatnio w Kanadzie na Crankworks Aram zają 2 miejsce w kat. junior .

• Mod Team
Napisano

:D

No i znakomicie. Niech sie rozwija i niech chlopaki rozpychaja sie lokciami.

Tymbardziej ze polskie gory maja potencjal. Ale wlasnie. Oficjalnie to jest srednio dobrze...

Szacunek...

I.

Napisano

Niewątpliwie prawie każdy wolałby śmigać na FS, ale Polska to Polska i cena dobrej ramy FS to spory wydatek. A ze na HT się da to spory plus dla tych którzy chcą pojeździć w tej dyscyplinie, a nie mają za bardzo zasobnych portfeli. Ostatnio u nas w Przemyślu na Dowtownie 2 miejsce w kategorii junior miał chłopak od nas, a startował na HT właśnie. Ludzi zjechało się z całej Polski sporo, można było podziwiać maszynki naprawdę wysokiej klasy, ale jak widać bardziej liczą się umiejętności :) Jak trasa wyglądała można zobaczyć na PB, wspomnę tylko że były spore dropy na schodach i łatwo nie było.

Co do autora tematu, zmiana jego obecnej ramy, czyli Gianta Terrago (XC) na takiego Dragstara to posunięcie jak najbardziej pozytywne (choć mi sie w głowie nie mieści jak on na tym Giancie śmiga DH :o ).

No jakoś daje rade i nie jest źle ostatnio na zawodach 4fun w (okolicy Katowic) to na czasówce udało mi sie uzyskać 10 czas z 39 zawodników, wcale nie słabych jeździli na glory czy big hit i inne fule w tym też sztywniaki, nawet byli ludzie juz sponsorowani przez przez jakies firmy gdzie dostaja napinacze karbonowe,

Na tym terragu daje rade ludzie sie dziwią, najwięcej mówili ci co na nauke od ojców dostali po fullach za 15 tyś, a nie zaczynali na sztywnych, stopniowo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...