daemonn Napisano 17 Czerwca 2010 Napisano 17 Czerwca 2010 Witam. Po dwóch około 20-min przejażdzkach w moim nowym Stylusie pękł pedał (nie wiem nawet kiedy) i w związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy jest sens reklamowania tej usterki- pedały plastikowe+moja waga (+100kg), więc podejrzewam że uznają to za usterkę mechaniczną? 2. Tak czy inaczej muszę to badziewie wymienić- czy przed założeniem nowych powinienem je potraktować jakimś smarem? 3. No i kwestia wyboru- wpadł mi w oko taki model APD-427 czy to będzie dobry wybór czy może polecicie coś innego? Dzięki z góry
Mod Team Odi Napisano 17 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2010 Jeśli już wybierać wśród takiego typu pedałów to szukałbym czegoś ze stalową ramką. Aluminiową łatwo rozwalić choćby zahaczając o krawężnik. Przy wymianie musisz pamiętać aby przez wkręceniem nowych pedałów nasmarować gwinty tawotem.
daemonn Napisano 18 Czerwca 2010 Autor Napisano 18 Czerwca 2010 Jeśli już wybierać wśród takiego typu pedałów Rozumiem że sugerujesz jakiś inny typ- platformy czy coś innego? Nad platformami też się zastanawiałem z racji tego, że wyczytałem iż są odpowiednie dla osób z dużą stopą (noszę nr 46), ale czy do czysto amatorskiej jazdy po mieście faktycznie się przydadzą?
Mod Team Odi Napisano 18 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2010 Platformy mają to do siebie, że zdecydowanie lepiej trzymają stopę i but raczej się nie ześlizgnie. Jednak w Twoim rowerze wyglądałyby raczej komicznie. Bardziej myślałbym nad SPD (takie zboczenie z racji wielu lat lat jazdy, obecnie nie wyobrażam sobie jazdy bez SPD), chociaż przy Twoim stylu jazdy to chyba bez sensu, tym bardziej, że musiałbyś dokupić buty. Podsumowując - najlepszym wyborem będzie taki typ pedałów jaki wybrałeś, ale jak wspomniałem szukałbym takich ze stalową ramką. Coś takiego miałem dawno temu i przejeździłem na tym z 3-4 lata (ok. 8-10kkm). Były niezniszczalne i mimo że nie raz gdzieś przywaliłem to najwyżej się podrapały. http://allegro.pl/item1069485414_pedaly_vp_super_wytrzymale.html
nevermind Napisano 18 Czerwca 2010 Napisano 18 Czerwca 2010 Faktycznie niezniszczalne - mi do dzisiaj się takie poniewierają w skrzynce z częściami. Jak jesteś w potrzebie mogę je odstąpić w zamian za pokrycie kosztów wysyłki. W razie czego pisz na priv. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.