Skocz do zawartości

[pedały] do Kellys Stylus świeżak

daemonn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Po dwóch około 20-min przejażdzkach w moim nowym Stylusie pękł pedał (nie wiem nawet kiedy) i w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy jest sens reklamowania tej usterki- pedały plastikowe+moja waga (+100kg), więc podejrzewam że uznają to za usterkę mechaniczną?

2. Tak czy inaczej muszę to badziewie wymienić- czy przed założeniem nowych powinienem je potraktować jakimś smarem?

3. No i kwestia wyboru- wpadł mi w oko taki model APD-427 czy to będzie dobry wybór czy może polecicie coś innego?

Dzięki z góry

• Mod Team
Napisano

Jeśli już wybierać wśród takiego typu pedałów to szukałbym czegoś ze stalową ramką. Aluminiową łatwo rozwalić choćby zahaczając o krawężnik. Przy wymianie musisz pamiętać aby przez wkręceniem nowych pedałów nasmarować gwinty tawotem.

Napisano

Jeśli już wybierać wśród takiego typu pedałów

Rozumiem że sugerujesz jakiś inny typ- platformy czy coś innego? Nad platformami też się zastanawiałem z racji tego, że wyczytałem iż są odpowiednie dla osób z dużą stopą (noszę nr 46), ale czy do czysto amatorskiej jazdy po mieście faktycznie się przydadzą?

• Mod Team
Napisano

Platformy mają to do siebie, że zdecydowanie lepiej trzymają stopę i but raczej się nie ześlizgnie. Jednak w Twoim rowerze wyglądałyby raczej komicznie. Bardziej myślałbym nad SPD (takie zboczenie z racji wielu lat lat jazdy, obecnie nie wyobrażam sobie jazdy bez SPD), chociaż przy Twoim stylu jazdy to chyba bez sensu, tym bardziej, że musiałbyś dokupić buty. Podsumowując - najlepszym wyborem będzie taki typ pedałów jaki wybrałeś, ale jak wspomniałem szukałbym takich ze stalową ramką. Coś takiego miałem dawno temu i przejeździłem na tym z 3-4 lata (ok. 8-10kkm). Były niezniszczalne i mimo że nie raz gdzieś przywaliłem to najwyżej się podrapały.

http://allegro.pl/item1069485414_pedaly_vp_super_wytrzymale.html

Napisano

Faktycznie niezniszczalne - mi do dzisiaj się takie poniewierają w skrzynce z częściami. Jak jesteś w potrzebie mogę je odstąpić w zamian za pokrycie kosztów wysyłki. W razie czego pisz na priv.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...