emin Napisano 17 Czerwca 2010 Napisano 17 Czerwca 2010 Witam. Stoję przed wyborem kół MTB DISC. rower to gt zaskar 2005 z ciężkimi kołami. Moja waga (sam rajder) to 87-100kg - zależy w której części sezonu ). Przeznaczenie - codzienne użytkowanie + maraton mniej więcej 1x w miesiącu, nie oszczędzam sprzętu. budżet to max 1200pln (wolałbym wydać około 1000pln) Mogą być lekko używane. Walory wizualne - mniejsze znaczenie - czym mniejsza ilość szprych tym lepiej wyglądają(subiektywna opinia). Kaseta XT. Wolałbym na Centerlock - ale niekoniecznie. Cel - zmniejszenie wagi sprzętu. Oczytałem się już dość sporo - producenci na których zwracam uwagę MAVIC, DTswiss Moje pytania: - na jakich innych producentów powinienem skupić uwagę - by dobrze kupić jakość/wytrzymałość/cena. - W ramach tych producentów na jakie produkty powinienem zwrócić uwagę. - Czy całe koła - czy składać. - może ktoś ma jakieś konkretne propozycje.
Fludi Napisano 17 Czerwca 2010 Napisano 17 Czerwca 2010 Jak będziesz poniżej 90kg to obręcz XC 717 disc, a jak powyżej XM 719 disc Mavic'a. Szprychy DT Competition, powinny wytrzymać przy tych 90kg, powyżej to już bym bardziej na jakieś Champion'y stawiał + mosiężny nypel. Piasta DT 340 albo żeby było taniej mógłby być Novatec, ewentualnie możesz dać na przód trochę po tym koszcie Novatec'a czy nawet Boplight'a, a na tył kupić lepszą DT 370. Ogólnie rzecz biorąc to musisz się liczyć z tym, że przy takiej własnej wadze nie bardzo masz co odchudzać kółka i pole manewru masz też trochę ograniczone.
emin Napisano 18 Czerwca 2010 Autor Napisano 18 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedź. Jednakże chciałbym tu z 0,5kg lub więcej zrzucić. W chwili obecnej mam WTB speeddisc na kenda nevagal zwijanych i wazy to odpowiednio przód 1,886kg i tył 2,245kg. Powiedzmy koła mocne przód 0,8kg tył 1,1kg + kaseta 0,3kg + dętka 0,13kg + rocket ron 0,45kg + dętka 0,13kg + racin gralph 0,52kg +0,1kg tarcza przód + 0,1kg tarcza tył dało by to przód 1,48kg i tył 2,15. Ciężar samych kół myśle że jeszcze by można obniżyć wybierając odpowiednio lekkie modele wytrzymałych kół - pytanie czy w 1000PLN się zmieszczę czy lepiej więcej kasy przeznaczyć koła o mniejszej wadze - i w co dokładnie iść.
nabial Napisano 18 Czerwca 2010 Napisano 18 Czerwca 2010 novateki 711/712 pod blisko 90kg masy daja rade, nie mam zadnych powodow do narzekan, a zaoszczedzone sporo kasy i wagi, szprychy tylko dt champion, obrecze mavica 719 na pewno dadza rade, sam takie uzytkuje i jest ok, taki zestaw powinien wyjsc ok 1850gram
Fludi Napisano 18 Czerwca 2010 Napisano 18 Czerwca 2010 Zapomnij o takiej masie kół przy swojej wadze, szczególnie pod tarczę. Moje koła na Onyx (disc) + 717 + Competition ma mniej więcej taką wagę, także chcesz czy nie, ale musisz się liczyć z faktem, że przednie będzie miało ponad 900gram, a tylne koło 1200gram.
dawid Napisano 18 Czerwca 2010 Napisano 18 Czerwca 2010 hmm... a może obręcze DT-Swiss x430, piasty dt 370 pod center lock i szprychy dt alpine III, 40gram więcej niż competition, ale na pewno koło będzie wytrzymalsze. Koło przód 828gram, a tył 1044. Na Competiton przód będzie ważył 810gram, a tył 1027gram. Cena to 980zł, zestaw solidny. Jak jesteś zainteresowany to możesz odezwać się na priv i kwestie ceny można jeszcze omówić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.