Magik2 Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 Dziś mi doszedł rower, skręciłem go, ale mam problem z jedną rzeczą. Gdy chce podwyższyć kierownice to nie za bardzo wiem jak, otóż gdy odkręcam tą górną śrubkę u kierownicy to wychodzi mi sam kierownik a nie ta rama do regulacji. Czy da się w ogole ją podwyższyć jakoś? Jeśli tak to w jaki sposób? A drugie moje pytanie to czy siodło powinno być ułożone na równy kierownicy tzn. na jej poziomie czy być wyżej. Z góry dzięki za odpowiedz
TocaS Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 Śruba imbusowa z kapslem, którą wykręciłeś służy do redukowania luzów. To co nazwałeś: "a nie ta rama" czyli podejrzewam mostek kierownicy przykręcony jest do rury sterowej za pomocą dwóch imbusów. Rura sterowa zintegrowana jest dalej z widelcem. Regulacja dół góra możliwa jest wówczas gdy pomiędzy główką ramy, a mostkiem czy też pomiędzy mostkiem, a kapslem masz podkładki. Zakładam, że nowy rower te podkładki będzie miał pod mostkiem i niestety jedyna regulacja jaka u Ciebie będzie to mostek z kierownicą w dół podkładki nad mostek lub ewentualnie skrócenie rury sterowej i wywalenie podkładek. Inną opcją jest zakup mostku o większym kącie wzniesienia w wyniku czego pozwoli to na podniesienie kierownicy. Żeby ściągnąć mostek, należy odkręcić kapsel z imbusem potem dwie śruby imbusowe w mostu w celu ściągnięcia go z rury sterowej, dalej robisz wymianę lub przekładasz podkładki. Zamontowany mostek ustawiasz równo z przednim kołek górną śrubą imbusową z kapslem redukujesz luz i na końcu skręcasz dwie śruby imbusowe w mostku. Regulacja siodło-kierownica dla każdego może okazać się inna. Ja zakładam, że do jazdy spokojne, rekreacyjnej kierownica/siodło w poziomie lub siodło troszkę wyżej od kierownicy, do jazdy sportowej zaś siodło powinno być wyżej od kierownicy.
Magik2 Napisano 16 Czerwca 2010 Autor Napisano 16 Czerwca 2010 Czyli jeśli będe chciał podnieść kierownicę to musze kupić mostek nowy, rozumiem. W sumie to mi to nie wadzi bo siedzenie sobie dałem na tym samym poziomie co kierownica i jest dobrze, bo gdy mam ją nieco wyżej to się czuje troche dziwnie. Dzięki za odpowiedz Temat w sumie do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.