Skocz do zawartości

[Kross Hexagon V3]

Magik2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś mi doszedł rower, skręciłem go, ale mam problem z jedną rzeczą. Gdy chce podwyższyć kierownice to nie za bardzo wiem jak, otóż gdy odkręcam tą górną śrubkę u kierownicy to wychodzi mi sam kierownik a nie ta rama do regulacji. Czy da się w ogole ją podwyższyć jakoś? Jeśli tak to w jaki sposób? A drugie moje pytanie to czy siodło powinno być ułożone na równy kierownicy tzn. na jej poziomie czy być wyżej. Z góry dzięki za odpowiedz :(

Napisano

Śruba imbusowa z kapslem, którą wykręciłeś służy do redukowania luzów. To co nazwałeś: "a nie ta rama" czyli podejrzewam mostek kierownicy przykręcony jest do rury sterowej za pomocą dwóch imbusów. Rura sterowa zintegrowana jest dalej z widelcem.

Regulacja dół góra możliwa jest wówczas gdy pomiędzy główką ramy, a mostkiem czy też pomiędzy mostkiem, a kapslem masz podkładki. Zakładam, że nowy rower te podkładki będzie miał pod mostkiem i niestety jedyna regulacja jaka u Ciebie będzie to mostek z kierownicą w dół podkładki nad mostek lub ewentualnie skrócenie rury sterowej i wywalenie podkładek. Inną opcją jest zakup mostku o większym kącie wzniesienia w wyniku czego pozwoli to na podniesienie kierownicy.

Żeby ściągnąć mostek, należy odkręcić kapsel z imbusem potem dwie śruby imbusowe w mostu w celu ściągnięcia go z rury sterowej, dalej robisz wymianę lub przekładasz podkładki. Zamontowany mostek ustawiasz równo z przednim kołek górną śrubą imbusową z kapslem redukujesz luz i na końcu skręcasz dwie śruby imbusowe w mostku.

Regulacja siodło-kierownica dla każdego może okazać się inna. Ja zakładam, że do jazdy spokojne, rekreacyjnej kierownica/siodło w poziomie lub siodło troszkę wyżej od kierownicy, do jazdy sportowej zaś siodło powinno być wyżej od kierownicy.

Napisano

Czyli jeśli będe chciał podnieść kierownicę to musze kupić mostek nowy, rozumiem. W sumie to mi to nie wadzi bo siedzenie sobie dałem na tym samym poziomie co kierownica i jest dobrze, bo gdy mam ją nieco wyżej to się czuje troche dziwnie. Dzięki za odpowiedz :( Temat w sumie do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...