Skocz do zawartości

[bokada] SR Suntour SF7-XCR MG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem KROSSa Level A2 XT DISC 2009 na amorku SR Suntour SF7-XCR(jeszcze mi nie doszedł) i tu jest moje pytanie czy ten amortyzator będzie dla mnie dobry przy wzroście 188cm i wadze ok. 85kg do 90kg ??? I czy ma blokadę skoku bo nigdzie nie znalazłem czy ma????

Napisano

SF7-XCR nie ma blokady. Blokadę ma: SF7-XCR-RL i SF7-XCR-LO > KLIK <

Jakie sprężyny zakłada Suntour to nie wiem, ale w tych amorach które dotykałem, to miękkie raczej nie były. Ewentualna wymiana sprężyn nie powinna być kosztowna.

Napisano

W tym modelu roweru były montowane amorki z blokadą :( Ważę ~60kg i amorek jest dla mnie ciut za miękki. Generalnie nie ma co liczyć na płynną pracę czy wybieranie liści lub tarki, ale za to otrzymujesz sprzęt, który jest cholernie łatwo przeserwisować i zmodyfikować - a nawet i utwardzić. No, amorek o cenie nowego 200zł. Rewelacji nie ma, ale ma tzw. "tłumienie olejowe" (tak, ma kartridż olejowy, który nadaje mu jednak troszkę tłumienia i płynonści. Wiem, bo mam porównanie z wersją na tylko elastomerach ;) )

Napisano

Ten tłumik olejowy płynności na pewno mu nie nadaje. Płynności może nadać przede wszystkim precyzja wykonania i dobre smarowanie (kąpiel olejowa). Tanie amortyzatory wykonane są mało precyzyjnie, mają niewystarczające smarowanie i tłumik (kardridż) olejowy co najwyżej tłumi szybkie odbijanie amora po dużym ugięciu.

Napisano

To zależy czy bierzesz pod uwagę nowy czy używany.

Ja bym szukał czegoś używanego z Marzocchi albo RockShox z kąpielą olejową i asystą powietrzną albo ze sprężyną powietrzną (ze względu na masę 85-90kg). Z nowych do 400PLN wg mnie nie ma nic sensownego.

Widziałem na Allegro Rock Shox Tora 302 Air LockOut nowy, cena wywoławcza 400PLN. Tory działają przyzwoicie i niewiele im brakuje do np Recona albo Reby. Ważą tylko trochę więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...