ziemian Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 Witam Kupiłem KROSSa Level A2 XT DISC 2009 na amorku SR Suntour SF7-XCR(jeszcze mi nie doszedł) i tu jest moje pytanie czy ten amortyzator będzie dla mnie dobry przy wzroście 188cm i wadze ok. 85kg do 90kg ??? I czy ma blokadę skoku bo nigdzie nie znalazłem czy ma????
cynamon Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 SF7-XCR nie ma blokady. Blokadę ma: SF7-XCR-RL i SF7-XCR-LO > KLIK < Jakie sprężyny zakłada Suntour to nie wiem, ale w tych amorach które dotykałem, to miękkie raczej nie były. Ewentualna wymiana sprężyn nie powinna być kosztowna.
adii22 Napisano 17 Czerwca 2010 Napisano 17 Czerwca 2010 W tym modelu roweru były montowane amorki z blokadą Ważę ~60kg i amorek jest dla mnie ciut za miękki. Generalnie nie ma co liczyć na płynną pracę czy wybieranie liści lub tarki, ale za to otrzymujesz sprzęt, który jest cholernie łatwo przeserwisować i zmodyfikować - a nawet i utwardzić. No, amorek o cenie nowego 200zł. Rewelacji nie ma, ale ma tzw. "tłumienie olejowe" (tak, ma kartridż olejowy, który nadaje mu jednak troszkę tłumienia i płynonści. Wiem, bo mam porównanie z wersją na tylko elastomerach )
cynamon Napisano 17 Czerwca 2010 Napisano 17 Czerwca 2010 Ten tłumik olejowy płynności na pewno mu nie nadaje. Płynności może nadać przede wszystkim precyzja wykonania i dobre smarowanie (kąpiel olejowa). Tanie amortyzatory wykonane są mało precyzyjnie, mają niewystarczające smarowanie i tłumik (kardridż) olejowy co najwyżej tłumi szybkie odbijanie amora po dużym ugięciu.
ziemian Napisano 17 Czerwca 2010 Autor Napisano 17 Czerwca 2010 A jaki amorek byście polecali do tego Krossa a2 tak do 300/400zł na moją wagę 85 do 90kg żeby był dobry dla mnie???
cynamon Napisano 17 Czerwca 2010 Napisano 17 Czerwca 2010 To zależy czy bierzesz pod uwagę nowy czy używany. Ja bym szukał czegoś używanego z Marzocchi albo RockShox z kąpielą olejową i asystą powietrzną albo ze sprężyną powietrzną (ze względu na masę 85-90kg). Z nowych do 400PLN wg mnie nie ma nic sensownego. Widziałem na Allegro Rock Shox Tora 302 Air LockOut nowy, cena wywoławcza 400PLN. Tory działają przyzwoicie i niewiele im brakuje do np Recona albo Reby. Ważą tylko trochę więcej.
ziemian Napisano 17 Czerwca 2010 Autor Napisano 17 Czerwca 2010 A co byś powiedział o tym??? http://www.allegro.pl/item1078018605_amortyzator_sr_suntour_raidon_rl_air_v_brake_tarcz.html Tzn na razie nie mam kasy ale może za tydzień już coś ruszy w tym temacie ;] Dlatego nie wiem czy zdążę z tom TORĄ
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.