Skocz do zawartości
  • 0

Łańcuch

Gość tomaszovvy

Pytanie

Gość tomaszovvy
Napisano

Witam serdecznie wszystkich, którzy wbili na mój temat ^^

Niedawno kupiłem rower, z którego wreszcie jestem dumny. Mam co prawda problem, ale myślę, że jakoś z tego wybrnę. Jak będę miał czas, to założę tu konto.

Sprawa wygląda tak:

Zdjąłem łańcuch, wyczyściłem go w słoiku, wywaliłem jedno ogniwo i wstawiłem w zamian spinkę. Wszystko działa bez zarzutu, ale łańcuch ociera o część tylnej przerzutki.

smyowj.jpg

Za tym długim metalowym fragmentem jest blaszka, o nią ociera każde pojedyncze ogniwo. Jest zbyt luźno, zbyt sztywno? A może trzeba całe to "udko" ustawić pod większym kątem?

Przepraszam za fachowy język. Liczę, że ktoś mi pomoże. Pozdrawiam

tomaszovvy

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chyba wiem o jaką blaszkę Ci chodzi. A pewny jesteś że przy zakładaniu założyłeś tak samo łańcuch jak był na początku? Może przewlokłeś go po złej stronie tej blaszki? Ja tak kiedyś zrobiłem i mi cały czas tarł o ten dzyndzelek. Spróbuj rozpiąć łańcuch i przełożyć go na drugą stronę tej blaszki/dzyndzelka i sprawdź czy dalej jest problem.

Napisano

No i jestem, bo kolejnej odpowiedzi bez rejestracji nie dało się napisać. No i strzał w dyszkę. Zrobiłem to wszystko i teraz nie trze. A najlepsze jest to, że mam ten rower na pulpicie wywalony

i dokładnie tam widać, że łańcuch idzie za, nie przed. Dziękuję raz jeszcze... jednakże pojawiają się nowe komplikacje. Każdy skutek poprzedza jakaś przyczyna. Nie mogłem zdjąć spinki, więc trochę

się wyżyłem na tym łańcuchu. Nie sądzę, żeby coś mu się stało, ale jak kręcę pedałami (trzymając rower w powietrzu), to słychać taki dźwięk trzeszczenia na całej długości od kasety do wolnobiegu.

Łańcuch wczoraj był oliwiony, zębatki tak samo. Wszystko umyłem benzyną ekstrakcyjną. Dodam jeszcze, że co jakiś czas widać drgania łańcucha (w górę i w dół).

Jakieś diagnozy?

Napisano

Jeżeli wszystko wyczyszczone (korba, kaseta, łańcuch) i nasmarowane odpowiednim smarem to nic nie powinno trzeszczeć. Może źle wyregulowane tylna przerzutka czy coś? Tego akurat nie potrafię powiedzieć. Biegi z tył Ci dobrze wskakują?

Napisano

Mam zły start na tym forum... Drgania ustąpiły.

Kupiłem nowy łańcuch, założyłem nową spinkę, naoliwiłem "suchym" smarem i znów nie jest dobrze. Podczas jazdy słychać, jak każde pojedyncze ogniwo nachodzi na ząbki z przedniej zębatki.

Na pewno to już słyszeliście. Co może być przyczyną? Przerzutki są ustawione dobrze. Wydaje mi się, że wykrzywiłem lekko łańcuch podczas zakładania tej spinki. To mogłoby dać taki efekt, nieprawdaż?

Piachu tam nie ma, nie zauważyłem przynajmniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...