Zidentyfikowany Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Cześć. Przymierzam się do wymiany napędu bo na aktualnym łańcuch przeskakuje i fatalnie się jeździ. Mam zamiar kupić grupę SLX tj.: Kaseta SLX CS-HG80 11-34T 3x Łańcuch LX CN-HG73 Korba SLX FC-M660 44/32/22 175mm Manetki SLX SL-M660 I teraz przydałby się narzędzia do zamontowania tego wszystkiego. Czy wystarczy mi : Bike Hand-YC 120B klucz do wolnobiegu Shimano-TLFC16 klucz do korb mały Shimano-TLFC32 klucz do korb duży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Skuwacz do łańcucha, chyba że wolisz ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Pierwszy raz można zrobić bez skuwacza jest do tego specjalny pin. Jednak bardzo dobrym rozwiązaniem jest spinka, np srama - złota Klucz do wolnobiegu i do kaset jest inny tak wieć muszisz wziąć klucz do kaset. Na stronie napisane jest do wolnobiegu, ze zdjęcia trudno mi rozpoznać który to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Ej, nie chodzi mi o skuwacz, mam go. Spinki też. Chodzi mi o narzędzia które będą mi potrzebne do zmiany korby (SLX). Wydaje mi się że te linki z kluczami które podałem są ok, ale może jeszcze coś brakuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Ciekawe jak ten specjalny pin bez skuwacza zamontujesz (no chyba, że młotkiem). Poza tym łańcuchy niektórzy ludzie skracają przy użyciu skuwacza (inni młotkiem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Ciekawe jak ten specjalny pin bez skuwacza zamontujesz (no chyba, że młotkiem). Poza tym łańcuchy niektórzy ludzie skracają przy użyciu skuwacza (inni młotkiem ) Długi pin shimano mocuje się do ogniwa i łamie za pomocą kombinerek. Jeżeli jest krótki pin wystający z ogniwa to bez skuwacza się nie obejdzie Szcześliwie jest to jedno z tańszych narzędzi i kosztuje ok 20 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Teraz przeczytajcie co wyżej napisałem, post #4 ludzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysa275 Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Tak do korby są te dwa klucze, innych nie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Tak do korby są te dwa klucze, innych nie potrzeba. Dzięki, o to mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Tą śrubę w korbie można i widelcem dokręcać wielu kolegów tak dokręcało i śrubki całe . Ja sam kupiłem klucz i jednak leży nieużywany . Ten klucz do suportu jest dobry , sam mam taki już rok i 0 oznak zużycia . Polecam ten klucz http://www.allegro.pl/item1071853558_nowy_klucz_pro_do_demontazu_suportu_hollowtech_ii.html takie wygodniejsze rozwiązanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaro1989 Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 a Bacior do kastety? prócz kluczt i on też się zda:) a łańcuch polecam Campagnolo. Widziałem Super Record za 140 zl. może i drogawy ale z tego co słyszałem 60 tys. km jest z bańki:) a pozatym pięknie szumi podczas jazdy gdyż jest bardzo sztywny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Widziałem Super Record za 140 zl. może i drogawy ale z tego co słyszałem 60 tys. km jest z bańki:) Chyba w szosie, po suchemu i chyba nie aż tyle... może o jedno 0 za dużo napisałeś? Jak w góralu nawet jedną dziesiątą z tego wytrzyma "z bańki", to jutro kupuję ten łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 17 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 czaro1989 przestań pisać głupoty bo to kolejny temat, w którym na siłę musiałeś zaistnieć bo coś gdzieś słyszałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uba86 Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Zidentyfikowany A nie lepiej dołożyć kilka złociszy i kupić kasetę xt?? Pojeździsz na niej dłużej a i lżejsza jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Zidentyfikowany A nie lepiej dołożyć kilka złociszy i kupić kasetę xt?? Pojeździsz na niej dłużej a i lżejsza jest. Gdzie mogę znaleźć jakieś porównanie wytrzymałości obu kaset? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 19 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Zidentyfikowany A nie lepiej dołożyć kilka złociszy i kupić kasetę xt?? Pojeździsz na niej dłużej a i lżejsza jest. Jesteś w stanie poprzeć to doświadczeniem czy tak tylko sobie piszesz dlatego, że XT jest grupę wyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 // apropo spamera było, do wywalenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaro1989 Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 nie pomyliłem:) to są naprawdę trwałe łancuchy. do mtb też się nadają... ja osobiście przymnajmniej nie widzę przeciwwskazań pięknie pracują sam się kiedyś przekonałem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 19 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 A nie lepiej dołożyć kilka złociszy i kupić kasetę xt?? Pojeździsz na niej dłużej a i lżejsza jest. Lepiej by tak zrobić ale znowu dojdzie mi 50zł. A mnie już na XT po prostu nie stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 3x Łańcuch LX CN-HG73 Taniej wyjdzie kupić HG53, a żywotność według mojej autopsji taka sama. /// Campagnolo Record C9 u mnie na oko przewiduje, że wytrzyma max 9 tyś. Zaś z tego co mi wiadomo Campa Super Record, jest łańcuchem przeznaczonym do 11 biegowych napędów Campagnolo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 nie pomyliłem:) to są naprawdę trwałe łancuchy. do mtb też się nadają... ja osobiście przymnajmniej nie widzę przeciwwskazań pięknie pracują sam się kiedyś przekonałem:) Do czego się przekonałeś? Do tego, że pięknie pracują? A czym się różni w pracy łańcuch campagnolo od shimano xt? Przecież tu chodzi o wytrzymałość łańcucha. Im wolniej się rozciąga tym lepiej. A sam widzisz, że jednak chodziło Ci o szosę. Na szosie to i na hg50 przejedziesz kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt tysięcy. Błoto i piach robi swoje. Jakby ten łańcuch był taki och i ach, to nikt by shimano nie kupował, bo wg tego co napisałeś to za złotówkę przejedziesz na tym łańcuchu 430 km, dla porównania na XT (jeśli wytrzyma 5 kkm) zaledwie 83 km, (jeśli wytrzyma 10 kkm) 166 km. Nie wierzę, że ten łańcuch jest w stanie tyle wytrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Co najwyżej 15-20 jeszcze bym uwierzył, że ktoś tam tyle przejechał, ale nie 60 tyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Zidentyfikowany A nie lepiej dołożyć kilka złociszy i kupić kasetę xt?? Pojeździsz na niej dłużej a i lżejsza jest. Ponawiam pytanie o jakiś test wytrzymałości tej kasety w stosunku do SLX. Piszę, to dlatego, że przed momentem czytałem inny temat, w którym piszesz o kupnie kasety slx: "Nie warto. Warto dopiero kasetę xt kupić." Wkurza mnie strasznie takie pi$%^@#$enie, za przeproszeniem, jeśli tego nie poprzesz żadnymi faktami ani testami ani obiektywnymi opiniami. To, że jest droższa o 40 złotych jedynie sugeruje, że może być lepsza niż SLX, ale czy tak jest dopiero się dowiesz jak pojeździsz na obydwu na porównywalnym dystansie w porównywalnych warunkach albo jakieś szczegółowe dane na temat materiału dostaniesz. Napisz skąd to wiesz, że jest lepsza i będzie git Tak samo z tym łańcuchem campagnolo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Wkurza mnie strasznie takie pi$%^@#$enie, za przeproszeniem, jeśli tego nie poprzesz żadnymi faktami ani testami ani obiektywnymi opiniami. To, że jest droższa o 40 złotych jedynie sugeruje, że może być lepsza niż SLX, ale czy tak jest dopiero się dowiesz jak pojeździsz na obydwu na porównywalnym dystansie w porównywalnych warunkach albo jakieś szczegółowe dane na temat materiału dostaniesz. Napisz skąd to wiesz, że jest lepsza i będzie git Tak samo z tym łańcuchem campagnolo... Nie ma takiego testu, który byłby obiektywny moim zdaniem Pierwsza sprawa to waga rowerzysty, potem jest styl jazdy a na koniec dbałość o sprzęt. Osobiście podchodzę z ogromną ostrożnością co do tego co jest lepsze a co nie w napędzie. Dopiero własne doświadczenie mogę uznać za miarodajne i subiektywnie napisać swoją opinię. W tej chwili mam HG-53 i kaseta jest ok. Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że wole tańsze kasety ale takie, które nie sa z plasteliny (jak Suntour PowerFlo) i wymieniać je częsciej niż płacić za dużo droższe kasety w imie niec niższej wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Nie ma takiego testu, który byłby obiektywny moim zdaniem Pierwsza sprawa to waga rowerzysty, potem jest styl jazdy a na koniec dbałość o sprzęt. Właśnie o taki test mi chodzi To są porównywalne warunki jeśli jedna osoba przejedzie 10 000 km na danej kasecie w takich samych warunkach jak później kolejne 10 000 na innej kasecie. Ja miałem dłuuugi czas hg50 8-kę i sobie chwaliłem, do tej pory polecam każdemu. Po przejściu na 9 zmieniłem na SLX w zasadzie w celu porównania. Już mogę powiedzieć, że przy mniej więcej takim samym użytkowaniu SLX lepiej się trzyma, więc niżej slx już nie schodzę jeśli chodzi o kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.