arthi Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 Na rowerze jeżdżę od jakiegoś czasu, przejeżdżam rekreacyjnie rocznie nie więcej niż 2000 km mimo wszystko zdecydowałem się zainwestować w odpowiednie ubranie. Przeczytałem forum i różne tematy, początkowo spodobały mi się nietuzinkowe modele WEAR-GEAR EXIT, I BELIVE jednak cena szybko ostudziła moje zapędy. Zdecydowałem się na pewien kompromis, jakość/cena/wygląd i wybrałem dwie marki ROGELLIO oraz MIMO. Jedna znana, przynajmniej na forach często polecana, druga mniej, projektantem ubrań jest właściciel sklepu mikesport. Ze spodni interesuje mnie porównanie ROGELLI PARADISO lub ROGELLI MONDOVI versus MIMO HILO lub MIMO MONTI Jeśli chodzi o koszulki: MIMO LUCO lub MIMO MILS versus ROGELLI RIMINI lub ROGELLI FORLI Nie jestem uprzedzony do tego czy strój jest mniej lub bardziej markowy, często ubrania nieznanych producentów są lepsze jakościowo, już nie raz się o tym przekonałem. Nie wiem tylko jak wyżej wymienione porównanie. Zainwestować w znaną firmę czy wyrób dla mnie zupełnie egzotyczny. Jak wygląda sprawa z ilością paneli z których są uszyte spodnie, gramaturą materiału, jakie to ma znaczenie? Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas podejmowania decyzji? Dodatkowo kolejna kwestia do rozpatrzenia to długość nogawek. Wyżej wymienione to wyłącznie krótkie spodenki na szelkach, choć początkowo zastanawiałem się nad 3/4. Zasadniczo sprawa rozbija się o komfort podczas jazdy, pogodę w Polsce wszyscy wiemy jaką mamy. Interesuje mie czy krótkie spodenki w połączeniu z bielizną termoaktywną (długi rękaw i nogawki) BURBECK sprawdzą się w chłodniejsze dni, czy spodenki 3/4 nie są zbyt długie w upalne dni? Które są bardziej uniwersalne? Jakie spodenki preferujecie? Dodam jeszcze, że mam 190cm i 105kg.
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2010 Mam zestaw spodenki HILO i koszulkę RIMINI. Generalnie to dokładnie tak jak w opisie produktu, jestem bardzo zadowolony. Mam drugi zestaw Vezuvio, w rankingach chyba półka wyżej ale jak dla mnie pierwszy zestaw jest porównywalny jeżeli nie lepszy. Jeżeli nie potrzebujesz lansu i jeździsz tyle ile napisałeś (bez wielkich wyryp) to ciuchy powinny się sprawdzić. Zawsze można kupić lepsze, droższe, bardziej znane ciuchy ale to potrzeby i kieszeń wyznaczają półkę z której robisz zakupy. Kolejny raz polecam również mikesport, dobry opis produktu, ceny zadowalające i dostawa max 48h. Co ciekawe ciuchy Rogelli mają tańsze niż u dystrybutora http://www.rogelli.p...ziez-rowerowa/. Jeżeli cena nie jest barierą to kupuj. 3/4 uważam że są niepotrzebne, krótkie na lato ,długie na zimę a zawsze można naciągnąć nogawki w chłodniejsze dni.
lukaszs Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 mogę polecić Rogelli mam już ich kilka ciuchów (bluzy koszulki spodenki)wszystko bardzo dobrej jakości tylko czasem napisy odchodzą ale może już to poprawili. polecam!!!
arthi Napisano 16 Czerwca 2010 Autor Napisano 16 Czerwca 2010 Mam zestaw spodenki HILO i koszulkę RIMINI. No cóż, dokładnie te samo zestawienie przypadło mi do gustu. Koszulka wydaje się lepsza Rogelli, natomiast spodnie już Mimo. Mam nadzieję, że nie ma problemów z ewentualnymi zwrotami. Dziękuję za opinię o 3/4 w tej sytuacji zostanę przy krótkich. mogę polecić Rogelli mam już ich kilka ciuchów (bluzy koszulki spodenki)wszystko bardzo dobrej jakości tylko czasem napisy odchodzą ale może już to poprawili. No to niezbyt zachęcająca opinia, odłażące napisy to mimo wszystko spora wada. Próbowałeś reklamować, czy to już po gwarancji się stało? O tych odchodzących odblaskach w Rogelli znalazłem również w innym temacie dość świeżym, wygląda na to, że nie zostało to poprawione. Jak to wygląda w Mimo. Jeśli dobrze widzę, to Hilo mają na całej długości odblaski czy to tylko obszycia w kolorze białym? Jak tutaj z trwałością przyklejonych elementów?
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2010 Paski w HILO to obszycia. U mnie w Rogelli jeszcze nic się nie odkleiło mimo prania w pralce bez pieszczot. Może należy to prać ręcznie w delikatnych środkach?
arthi Napisano 17 Czerwca 2010 Autor Napisano 17 Czerwca 2010 Dzięki trochę pocieszające, aczkolwiek to dalej 2 do 1 na niekorzyść Rogelli. POLEDNIK VINCI coś komuś mówi? W sumie całkiem dobrze się prezentuje, brzmi lekko z czeska, a akurat z czeskimi wyrobami mam wyłącznie pozytywne skojarzenia i w sumie po poszukiwaniach... http://www.polednik.net/cyklistika-rukavice-obleceni.htm Gdzieś tu znalazłem, że rękawiczki to im najlepiej nie wychodzą,. choć pojawił się jeden głos pozytywny.
Mod Team michuuu Napisano 17 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2010 Polednik to czeska albo słowacka firma. W ich zestawia jeździ mój młodszy syn. Wykonanie dobre, trwałość też,trochę tańsze ale ja dalej jestem za Rogelli (jak się chłop zaprze to nie ma zmiłuj). Spróbuj poszukać http://www.sklep.bcm...tex.com.pl/?l=1 albo http://www.wear-gear...2c711bc85427fa7
arthi Napisano 17 Czerwca 2010 Autor Napisano 17 Czerwca 2010 Polednik to czeska albo słowacka firma. W ich zestawia jeździ mój młodszy syn. Wykonanie dobre, trwałość też,trochę tańsze ale ja dalej jestem za Rogelli (jak się chłop zaprze to nie ma zmiłuj). Spróbuj poszukać http://www.sklep.bcm...tex.com.pl/?l=1 albo http://www.wear-gear...2c711bc85427fa7 Jest takie powiedzenie, biednego nie stać na tandetę, więc jak już kupować to dobrej jakości. Nie widzę przeszkód, żeby wydać więcej, ale w granicach rozsądku. W takim WEAR-GEAR zestaw spodenki na szelkach plus koszulka to wydatek 330zł, a w tej cenie mogę mieć komplet ROGELLI czy MIMO i kask! Generalnie jestem już zdecydowany, myślałem jednak o koszulce MIMO DESIGN, żeby się trochę wyróżnić, bez awangardy. Problem tylko że koszulki te mają z tyłu kieszeń, ale bez zamka. Co do spodni ROGELLI, bardzo chętnie, mam jednak wątpliwości, Jeśli odejdą napisy to mnie chyba krew zaleje. Takie minimalne mankamenty rzutują na jakość całego produktu. Może ktoś inny doda coś do dyskusji? Zwłaszcza jeśli chodzi o ROGELLI. Niestety NOWATEX ma dla mnie zbyt pstrokatą kolorystykę, a VESUVIO to znowu półka wyżej.
borscik2 Napisano 17 Czerwca 2010 Napisano 17 Czerwca 2010 Ja mam komplet z firmy 4F. Koszulkę mam na krótki rękaw z trzema kieszeniami. Dwie zewnętrzne bez zamka (na batoniki) trzecia zaś z zamkiem dosyć duża spokojni można spakować telefon nie bojąc się ze wypadnie. Dodatkowo jest rozsuwana od szyi tak na MAX 15 cm. Jest w dość przestępnej cenie około 60 zł. Dostępne są 2 kolory albo czerwono-szara bądź czarno-ciemnoniebieska. Spodenki mam też z tej samej firmy za 38 zł i sa bardzo wygodne. Moim zdaniem strój firmy 4F dony polecenia
arthi Napisano 17 Czerwca 2010 Autor Napisano 17 Czerwca 2010 Bardzo dziękuję za opinię zostanę jednak przy średniej półce cenowej, na komplet mogę wydać 200-230zł, wiec ROGGELLI czy MIMO jak najbardziej się mieści, zresztą NOWATEX również. Tak przy okazji jest jeszcze jedno dobre przysłowie "kto kupuje tanio, ten kupuje dwa razy" i staram się tego trzymać. Najwyższą półkę zostawiam bogatszym i pro.
Arek03170 Napisano 17 Czerwca 2010 Napisano 17 Czerwca 2010 Jeżdzę w komplecie biemme special i koszulce rogelli rimini. Razem wyszłoby ok 200zł. Koszulka jakosciowo lepsza niż niższe modele rogelli, bcm nowatex. Nie ma struktury "drobnej łezki) ale jest bardzo delikatna i przyjemna w dotyku. I ma zamek 3/4 co sie bardzo przydaje np. przy zdejmowaniu. Spodenki wziąłem ze względu na wkładkę, które biemme robi bardzo dobre. W porównaniu do średniej wkładki firmy endura biemme jest lepsza. Wyższa półka cenowa to np. vitesse.com ;] Można je mieć oczywiście taniej, np. z logiem magazynu rowerowego (i dużą zniżka, jeżeli wykupi się chyba prenumerate) albo bikeworld.pl Moimi nastepnymi ubraniami bedzie na pewno komplet vitesse ;] Jeżeli masz możliwość dołożenia np.30zł do vitesse to wg mnie warto- oszczędny traci dwa razy
arthi Napisano 18 Czerwca 2010 Autor Napisano 18 Czerwca 2010 Zawsze myślałem, że chytry dwa razy traci, a to nie to samo. W każdym razie dziękuję za opinie, zostanę jednak przy tańszym zestawie, takie podbijanie do niczego nie prowadzi, dojdę w końcu do 300 i wcale nie będę zadowolony. Zainteresowałeś mnie tą strukturą łezki, gdzieś już się z tym spotkałem. Rozumiem, że ta struktura sprawdza się lepiej niż "zwykła" lycra?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.