Bambus Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Witam! Co poza napedem powinienem w rowerze sprawdzac co jakis czas? Mam przejechane ponad 2 tys km i poza napedem jeszcze nic w rowerze nie ruszalem... Jezdze na Unibike'u Fusion. Pozdr.
BRO Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 Co ile kilometrów należy smarować łańcuch ? Przy jeździe w 95% po asfalcie .
Sonix Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 Co ile kilometrów należy smarować łańcuch ? Przy jeździe w 95% po asfalcie . Nie idzie określić po ilu kilometrach trzeba smarować łańcuch. Wszystko zależy w jaką pogodę się jeździ czym łańcuch jest smarowany itd. Trzeba się nauczyć samemu oceniać kiedy trzeba smarować łańcuch.
BRO Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Nie idzie określić po ilu kilometrach trzeba smarować łańcuch. Wszystko zależy w jaką pogodę się jeździ czym łańcuch jest smarowany itd. Trzeba się nauczyć samemu oceniać kiedy trzeba smarować łańcuch. Mam nowy rower przejechane około 500 km nic w nim nie robiłem poza myciem i tak się zastanawiam co przejrzeć. Łańcucha niczym nie smarowałem a zauważyłem że jest na nim trochę pisaku . Dzisiaj przetarłem go suchą szmatką , ale dużo to nie pomogło . Czym mogę go wyczyścić bez rozkuwania go i jaki smar kupić do smarowania . Od razu powiem że Finish line jest zbyt drogi . Podobno Vexol smar do pił łańcuchowych też się nadaje i jest dość tani . Jakie polecacie jeszcze smary do łańcucha tańsze od Finish Line'a ? Dodam że jeżdżę głownie po asfalcie. Mam też smar w sprayu ( niestety nie pamiętam nazwy podam jutro) ale podobno nie nadaje się on do smarowania łańcucha - to prawda ? Czy po wytarciu amortyzatorów olejowych z piachu trzeba je czymś nasmarować czy wystarczy przycisnąć kilka razy (góra dół ) ?
lipstein Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Kurde na tym forum naprawdę wszystko jest. Troszkę wysiłku tylko potrzeba żeby poszukać. Czyszczenie łańcucha: http://www.forumrowerowe.org/topic/53628-konserwacja-czyszczenie-acucha-sposoby/ Smary do łańcucha: http://www.forumrowerowe.org/topic/32488-smarowanie-zalety-i-wady-olejow-do-ancucha/ Czyszczenie i smarowanie amortyzatorów: http://www.forumrowerowe.org/topic/68286-amortyzator-konserwacja-czyszczenie-uszczelek-i-goleni/ Przejrzyj te tematy, a na pewno znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię pytania.
Zidentyfikowany Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Czym mogę go wyczyścić bez rozkuwania go Benzyną ekstrakcyjną. Ale lepiej rozkuj go i kup sobie spinkę - będziesz mógł rozpinać łańcuch kiedy tylko się wybrudzi bez użycia skuwacza. Czyszczenie napędu bez ściągania łańcucha jest do du*y i nie warte zachodu
jorgov Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Ja do czyszczenia łańcucha używam takiej maszynki http://allegro.onet....a_plyny_ct.html, nieźle daje sobie radę, ale robię to na ściągniętym łańcuchu, bo tak jak piszę Zidentyfikowany czyszczenie na założonym łańcuchu jest męczące i mało efektywne. Zamiast jakiś specjalistycznych preparatów leje tam benzynę ekstrakcyjną i łańcuch nieźle się doczyszcza. Co do amortyzatora to generalnie wystarczy przetrzeć, ale są też preparaty np Brunox, które warto stosować, jednak jeśli szkoda Ci kasy na Finish Line'a to pewnie na takie coś tym bardziej. Oczywiście wypadałoby co jakiś czas zrobić serwis amortyzatora.
BRO Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Dzięki za linki Może rzeczywiście rozkuje go i wyczyszczę go porządnie . jednak jeśli szkoda Ci kasy na Finish Line'a to pewnie na takie coś tym bardziej Na rzeczy do roweru nigdy kasy nie było mi szkoda tylko na razie mam dużo innych "rowerowych" wydatków. Dziękuje wszystkim za pomoc .
jorgov Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Jeśli już go rozkujesz, to warto też wyczyścić kasetę i tryby na korbie. Ja to robię szczoteczką do zębów i benzyną ekstrakcyjną. Co do wydatków, to rozumiem Cię w zupełności, ale ja niestety nie znam innych smarów, zawsze używałem Finish Line'a
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.