Skocz do zawartości

[okulary] żółte czy pomarańczowe ?

Thor1

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na moje oko. Pomarańczowe typowo upiększają, wszystko widać tak, by nam się trochę buźka uśmiechała. Na noc raczej nie.

Żółte mogą być na noc. Kwesta indywidualna, jedni lubią inni mniej. Rozjaśniają, ale w pewnym zakresie barw, jakby przyciemniały.

Osobiście preferuję bezbarwne na noc.

Rzeczywiscie, w nocy zadne kolorowe szkla nie rozjasniaja, moze byc taki efekt ewentualnie w warunkach slabszego oswietlenia, zmierzch, deszcz itp, w nocy tylko bezbarwne.

Ja generalnie uzywalem tylko pomaranczowych, troche poprawiaja kontrast, ale w warunkach slabszego oswietlenia wole lekko przydymiane.

Zdecydowanie pomarańczowe. Na dzień oczywiście. Polepszają kontrast
Zależy, w jakim terenie. Np w liściastym lesie z typową ściółką obfitującą w stare liście bardzo pogarszają kontrast i męczą - wszystko jest buro pomarańczowe, a po filtracji światła jest jeszcze gorzej.

Dla zainteresowanych psychologią, biologią i tych, co szukają procentów efektywności, a nie wiedzą, gdzie,

kolor światła wpływa na sterowanie aktywnością mózgu, pomarańczowy kolor może powodować zmęczenie, nieuwagę,

żółty trochę mniej, jak sądzę. Tak bez zagłębiania się w fizjologię.

Oczywiście każde koloryzowanie przyciemnia obraz, nawet, jeśli nie widać różnicy, bo jest dostatecznie jasno,

to tylko dzięki niesamowitej rozpiętości możliwości oka, ale w rzeczywistości dociera mniej światła do siatkówki

i efekt jest podobny, jak w akapicie powyżej.

Zdecydowanie przezroczyste rządzą, kiedy to możliwe.

A po kiepskiej ocenie przydatności pomarańczowych ja bym wybrał żółte na dni pochmurne.

O zmroku używam przezroczystych, inne mi się nie sprawdzają.

• 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...