Thor1 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Jak w temacie. Które lepiej sprawdzają się po zmierzchu ? Z żółtymi szkłami czy pomarańczowymi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredzio Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Jak na moje oko. Pomarańczowe typowo upiększają, wszystko widać tak, by nam się trochę buźka uśmiechała. Na noc raczej nie. Żółte mogą być na noc. Kwesta indywidualna, jedni lubią inni mniej. Rozjaśniają, ale w pewnym zakresie barw, jakby przyciemniały. Osobiście preferuję bezbarwne na noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Z wymienionych to żółte, ale najlepiej to bezbarwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Żółty - polecany ludziom potrzebującym doskonałej percepcji i kontrastu w słabym świetle, rozjaśnia obraz o zmierzchu, podczas deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Tutaj jest ciekawa opcja na stronce Rudy Project, można sobie porównać wiele różnych soczewek: [LINK] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroxd Napisano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Zdecydowanie żółty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Zdecydowanie pomarańczowe. Na dzień oczywiście. Polepszają kontrast jednocześnie zmniejszają olśnienia od jasnych obiektów. Na wieczór i deszcz-bezbarwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Rzeczywiscie, w nocy zadne kolorowe szkla nie rozjasniaja, moze byc taki efekt ewentualnie w warunkach slabszego oswietlenia, zmierzch, deszcz itp, w nocy tylko bezbarwne. Ja generalnie uzywalem tylko pomaranczowych, troche poprawiaja kontrast, ale w warunkach slabszego oswietlenia wole lekko przydymiane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 ja mam pomarańczowe ale tylko na dzień, w nocy nie ubieram ich, bo kiepsko się jeździ. wydaje mi się że lepsze były by zółte, bo jaśniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Zdecydowanie pomarańczowe. Na dzień oczywiście. Polepszają kontrast Zależy, w jakim terenie. Np w liściastym lesie z typową ściółką obfitującą w stare liście bardzo pogarszają kontrast i męczą - wszystko jest buro pomarańczowe, a po filtracji światła jest jeszcze gorzej. Dla zainteresowanych psychologią, biologią i tych, co szukają procentów efektywności, a nie wiedzą, gdzie, kolor światła wpływa na sterowanie aktywnością mózgu, pomarańczowy kolor może powodować zmęczenie, nieuwagę, żółty trochę mniej, jak sądzę. Tak bez zagłębiania się w fizjologię. Oczywiście każde koloryzowanie przyciemnia obraz, nawet, jeśli nie widać różnicy, bo jest dostatecznie jasno, to tylko dzięki niesamowitej rozpiętości możliwości oka, ale w rzeczywistości dociera mniej światła do siatkówki i efekt jest podobny, jak w akapicie powyżej. Zdecydowanie przezroczyste rządzą, kiedy to możliwe. A po kiepskiej ocenie przydatności pomarańczowych ja bym wybrał żółte na dni pochmurne. O zmroku używam przezroczystych, inne mi się nie sprawdzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProEvolution Napisano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 O zmroku żółte a w ciągu dnia przezroczyste takie jest moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.