Skocz do zawartości

[manetki] wyregulowanie wskażnika biegu w SHIMANO DEORE M530

roobertt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako amator mam do was pytanie czy w manetce SHIMANO DEORE M530 idzie wyregulować wskaźnik biegu aby czerwona kreska dochodziła do krawędzi zarówno jak jest na najmniejszej i największej zębatce? Chodzi mi o tylną przerzutkę. W tej chwili gdy mam na najmniejszej zębatce to dochodzi do krawędzi a gdy na największej to czerwona kreska jest na środku prawego przedziału.

Szczerze mówiąc pierwszy raz spotykam się z rozregulowaniem wyświetlacza na manetce... Być może po prostu się zepsuła, z tego co patrzyłem w swoich starych Alivio jest to dość delikatny mechanizm - jest bolec, który przesuwa się wraz z obrotem bębenka (nie znam fachowej nazwy) wewnątrz manetki. Możliwe że ten bolec się nadłamał albo jakiś brud się dostał. Nie wiem jak jest w Deore ale w Alivio można było odkręcić wyświetlacz - nie mówię o takim rozwiązaniu jak w XT, ale wystarczyło odkręcić jedną śrubkę z góry.

• Mod Team

Wskazówka jest na tyle delikatna że po rozkręceniu i niedelikatnym montażu ułamałem bolec popychający. Teraz wskazówka leży w skrajnym położeniu zawsze. Jest to wskaźnik orientacyjny więc jeżeli nie jest to kwestia bezsenności z tego powodu to zostaw jak jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...