Skocz do zawartości

[Amortyzator] skok z przodu 100mm i z tyłu 100/120mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

mam kilka pytań odnośnie amortyzatora

co to znaczy, że amor ma 100 mm skoku z przodu i z podwójnym skokiem z tyłu 100/120 mm ?

jak to można wykorzystać ? czy to dobrze czy źle ?

oraz czy skacząc to się amortyzator bardziej zużywa ? i czy mam skakać przy zablokowaniu amora ?

ja mam amor sprężysto-olejowy, czyli mam wlewać do niego olej czy jak to działa ?

oraz co to za pokrętło z lewej strony 'PreLoad' i kiedy je mam przekręcać ?

a czy da się z miejsca wyskoczyć rowerem który waży około 16kg ? :icon_mrgreen:

i jak sprawdzić czy amor już jest kompletnie zużyty oraz jak często go trzeba wymieniać, albo nie trzeba wymieniać ? B)

tylko proszę nie pisać skrótami... :thumbsup:

Napisano

co to znaczy, że amor ma 100 mm skoku z przodu i

Znaczy, że amortyzator może ugiąć się o te 100mm. P

z podwójnym skokiem z tyłu 100/120 mm ?

Zapewne znaczy, że można go regulować.

jak to można wykorzystać ? czy to dobrze czy źle ?

Dobrze, możesz podpasować go pod siebie.

oraz czy skacząc to się amortyzator bardziej zużywa ? i czy mam skakać przy zablokowaniu amora ?

Większe obciążenie = większe prawdopodobieństwo powstania luzów, krótsza żywotność. Dodatkowo nie każdy amortyzator nadaje się do skoków.

Blokada skoku jest tylko na podjazdy żeby Ci było łatwiej.

ja mam amor sprężysto-olejowy, czyli mam wlewać do niego olej czy jak to działa ?

Jeśli dobrze działa, nic nie wlewaj. Jeśli zacznie sztywnieć, wtedy dasz go na przegląd gdzie go wyczyszczą i wymienią olej.

oraz co to za pokrętło z lewej strony 'PreLoad' i kiedy je mam przekręcać ?

Regulacja naprężenia wstępnego.

http://www.rower.com/archiwum.php?art=1414

Naprężenie wstępne: to twardość amortyzatora, siła z jaką amortyzator przeciwstawia się masie roweru i rowerzysty wraz z ekwipunkiem. Wartość naprężenia wstępnego powinna być na tyle duża, żeby nie dopuszczać do dobicia przy krytycznych obciążeniach. Jednocześnie na tyle mała, żeby pozwolić na wykorzystanie pełnego zakresu skoku zawieszenia. Najistotniejszą sprawą jest odnalezienie właściwego dla stylu jazdy balansu pomiędzy twardością i dostateczną czułością pracy.

a czy da się z miejsca wyskoczyć rowerem który waży około 16kg ? :icon_mrgreen:

Będzie ciężko, zwłaszcza że masz pełne zawieszenie.

i jak sprawdzić czy amor już jest kompletnie zużyty oraz jak często go trzeba wymieniać, albo nie trzeba wymieniać ? :thumbsup:

Głównym wyznacznikiem zużycia są luzy i różnica w działaniu amortyzatora (czułość, twardość).

Co to za rower w ogóle?

Napisano
Co to za rower w ogóle?

wiedziałem, że takie pytanie padnie hehe

ale dzięki za wyjaśnienia

rower to: B'Twin Rockrider 6.3 2010 XL :icon_mrgreen:

nie dawno kupiłem, więc zaczynam pomału szaleć, dziś po lesie było śmiganko :thumbsup:

i czy to rower XC czy Enduro czy DH ?

Napisano

Może i rama ma geometrię do enduro, ale IMO tak proste tylne zawieszenie, 100mm skoku na przodzie, nienajlepsze hamulce i ogólnie osprzęt zaliczają go do xc.

• Mod Team
Napisano

Geometria enduro :blink: ???

W ktorym miejscu??? Jesli juz mozemy definiowac tak niezdefiniowana kategorie jak enduro to pomieniony wyzej Rockrider NIJAK sie ma do skoku zawieszenia 160/160 i kata glowki ramy 68st i mniej...

Duuuuzo przyciezkawy XC/sciezkowiec, ot-co...

Szacunek...

I.

Napisano
rower to: B'Twin Rockrider 6.3 2010 XL

To jest rower do jeżdżenia po parku / na wycieczki w łatwym terenie, dla mało wymagającego bikera.

Napisano

Od kiedy to rower Enduro ma kąt główki 70.5* ???

Widzę, że na siłę z turystycznego roweru robicie ... no właśnie co ???

Na stronie Decathlon czytamy :

Przeznaczenie: do odkrywania uroków kolarstwa górskiego i sportowych wycieczek na terenach leśnych i górskich.

I wszystko na temat :blink:

Napisano
Wygrzebałeś z neta jakąś kompletną prehistorię. Od dawna XC to 100mm i te 20mm w górę czy w dół. Enduro jak dla mnie to min.140mm, AM min.120mm

nic nie wygrzebałem, czytaj wyżej, kolega tą stronę zasugerował :)

Napisano

Co kto zasugerował to jego problem - zwłaszcza, że sugerujący bardzo mąci w temacie :D , opis tego roweru ze strony Decathlon jest jednoznaczny i nie pozostawia wątpliwości = wycieczkowe toczydlo.

Napisano

panowie, sugeruję: jeśli ktoś pragnie naciągać teorię do praktyki, praktykę do teorii - w którymkolwiek kierunku - niech to robi. jeśli ten rockrider jest tak podobny do ransoma - niech będzie. ostatecznie to ryzyko dla kieszeni, ciała itd tylko i wyłącznie tej osoby.

sugerowałbym wszelakim przekonywaczom by poczytali sobie opisy na stronie np scotta i porównali modele do xc, am i enduro tego producenta, skoro np scottowy ransom jest tu odnosnikiem geometrycznym. wg mnie sam producent ransoma, głośno i bez bicia, wskazuje na pewne róznice między swoimi produktami, jeśli to nie jest przekonujące - no cóż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...