Skocz do zawartości

[hamulec] tarcza, przód - niedrogi

tomulus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na dniach kupuje amortyzator i powaznie sie zastanawiam na kupnem również pierwszego hamulca tarczowego na przód. Czy moglibyście doradzic niedrogą dobrą tarczówkę. Niestety ale nie znam sie zupelnie na hamulcach tarczowych. Dzięki

Avid BB5 lub jak masz więcej kasy Avid BB7. Prosta tarczówka. Bardzo dobrze hamuje. I wydaje mi się że idealnie nadaje się dla osoby która właśnie zaczyna przygodę z tarczówkami. Oczywiście wyraz "niedrogą" jest zupełnie inaczej brany dla bezrobotnego i zupełnie inaczej dla jakiegoś biznesmena. Jak masz kase na BB7 to bierz.

To zależy od wykorzystania roweru. Różnicę na korzyść tarcz odczujesz jeśli:

- zjeżdżasz, zwłaszcza w górach - poza wspomnianą modulacją, w takich warunkach okazuje się, że tarcze mają jednak większą siłę hamowania

- bawisz się w trial

- jeździsz po błocie i śniegu

- jeździsz na tyle dużo, że wymieniasz zużyte obręcze kół :)

W pozostałych przypadkach V'ki sprawdzają się równie dobrze, a poza kosztem

zakupu zestawu hamulec,tarcza,piasta+zaplecenie koła, oszczędzisz na klockach,

które są zdecydowanie droższe niż wymienne okładziny.

Ja pierwszy bym się od razu nie pchał w hydrauliki, tym bardziej jak jeździsz rekreacyjnie. A szczerze mówiąc pomiędzy BB7 a Juicy 3 dużej różnicy nie ma. Tez waże 85kg i na przodzie mam BB7 z tarczą 185mm i jak przy ostrym hamowaniu podniose swoje cztery litery to na upartego przez kierownice moge przelecieć.

Ja pierwszy bym się od razu nie pchał w hydrauliki, tym bardziej jak jeździsz rekreacyjnie. A szczerze mówiąc pomiędzy BB7 a Juicy 3 dużej różnicy nie ma. Tez waże 85kg i na przodzie mam BB7 z tarczą 185mm i jak przy ostrym hamowaniu podniose swoje cztery litery to na upartego przez kierownice moge przelecieć.

Oprócz Avida BB5/BB7 są i inne na rynku np. Hayes MX2/MX4. Mx4 z tarczą można mieć już za ~100 zyli, jak ci nie będzie pasował to stracisz niewiele kasy, jeśli stracisz. Ja ważę 110 i hamuje ok, fakt, OTB mi raczej nie grozi, ale zbytnio mnie to nie martwi.

Pozatym łączenie hydraulika z V jest wg mnie złe, ponieważ obie klamki pracuja inaczej (jest to kwestia przyzwyczajenia) ale jak radza koledzy powyzej BB5 kup. Jest to kultowy juz hebel. Moj brat uzywa ich w frirajdowym sztywniaku 203/180 i działaja chyba lepiej niz J3 w fullu. Modulacji tylko w sumie to nie ma (jedyny + dla J3)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...