krstn Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Witam, odgrzebałem 13to letni rower i chcę w nim powymieniać sprzęt na coś, co pozwoli na jazdę. Jazda po asfalcie i laskiem. Żadnych ekstrem ani nic takiego. Rower ma przerzutki Shimano [uwaga uwaga] Dual-SIS Kaseta, korba... pojęcia nie mam. Dzisiaj po powrocie do domu będę próbował to rozkręcać. Łańcuch jest w stanie wskazującym na szybką wymianę. Manetki to Grip Shift - przód 3, tył 7. Od razu powiem, że chcę wydać na to niewiele [wymagania też mam niewielkie]. Jeżeli manetki będą działały z nowymi przerzutkami, to chętnie je zostawię w spokoju. Czy jest szansa, że te przerzutki będą współpracowały z nową kasetą/korbą? [tzn, że wymieniał bym to sukcesywnie a nie wszystko na raz]. Czy wiecie może, jakie narzędzia będą potrzebne do demontażu tego starego sprzętu? Czy to się na przestrzeni lat zmieniło, czy mogę śmiało kupić obecne uniwersalne klucze do kaset + bacik i się ściągnie? W jaki sposób mogę się upewnić, że do obecnej ramy kaseta/korba/przerzutki będą pasowały? To samo dotyczy manetek. Trochę tych pytań jest, jednak stan napędu jest opłakany [ostatnie kilka lat spędził w szopie ]. Wiem, że póki co rower będzie wykorzystywany mało, do celów rekreacyjnych, dlatego nie chcę inwestować w nowy rower. Jeżeli się okaże, że przerzutki mogę zostawić takie, jakie są [Dual-SIS, pewnie młodsi ludzie nie wiedzą co to ], to wolę zainwestować w lepszą krobę/kasetę i łańcuch a potem z czasem wymienić przerzutki na jakieś dobre. Dziękuję za pomoc! Krystian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krstn Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Niestety nie mogę edytować poprzedniego posta, dlatego muszę dodać odpowiedź ;/ Dzisiaj w końcu 'na trzeźwo' podszedłem do roweru i pospisywałem co i jak ;] Nie jest jednak aż tak źle jak myślałem. Tylna przerzutka to Shimano Alivio, Przednia przerzutka to Shimano Acera X. Zużycie zębatek prezentuje się następująco: Jak widać na zdjęciach, łańcuch jest... no jaki jest każdy widzi. Moje pytanie jest następujące: czy zębatki nadają się na wymianę łańcucha, czy muszę wymieniać wszystko? Jak wszystko, to może uda mi się doczyścić go i nasmarować i jeszcze trochę pojeździć... Pozdrawiam, Krystian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Widze ze masz porządny aparat a zdjecie marne zmniejsz głębie tak zeby było widać wszystkie zeby i uzyj troche lepszego swiatła bedzie mozna cos powiedziec na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Jak widać na zdjęciach, łańcuch jest... no jaki jest każdy widzi. No jaki? Elegancki Nic z tego zdjęcia nie można o łańcuchu złego powiedzieć. Kaseta wygląda ok. Posmaruj łańcuch czymkolwiek(oprócz smalcu i margaryny), psiknij po przerzutkach czymś w rodzaju wd-40 i się przejedź po prostu Jak przerzutkownia będzie nie tego, to znaczy, że trzeba pancerze wymienić, albo przynajmniej wyczyścić linki i przesmarować Co by się tam niby miało podziać z przerzutkami samymi? Stan jest elegancki. Jeśli łańcuch będzie skakał, to dopiero wtedy napęd wymienisz, a tak to sprawdź jak to chodzi, bo od patrzenia to niewiele będziesz wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.