Skocz do zawartości

[wymiana napędu] Wymiana starego napędu na coś nowego

krstn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

odgrzebałem 13to letni rower i chcę w nim powymieniać sprzęt na coś, co pozwoli na jazdę. Jazda po asfalcie i laskiem. Żadnych ekstrem ani nic takiego.

Rower ma przerzutki Shimano [uwaga uwaga] Dual-SIS :)

Kaseta, korba... pojęcia nie mam. Dzisiaj po powrocie do domu będę próbował to rozkręcać.

Łańcuch jest w stanie wskazującym na szybką wymianę.

Manetki to Grip Shift - przód 3, tył 7.

Od razu powiem, że chcę wydać na to niewiele [wymagania też mam niewielkie]. Jeżeli manetki będą działały z nowymi przerzutkami, to chętnie je zostawię w spokoju.

Czy jest szansa, że te przerzutki będą współpracowały z nową kasetą/korbą? [tzn, że wymieniał bym to sukcesywnie a nie wszystko na raz].

Czy wiecie może, jakie narzędzia będą potrzebne do demontażu tego starego sprzętu? Czy to się na przestrzeni lat zmieniło, czy mogę śmiało kupić obecne uniwersalne klucze do kaset + bacik i się ściągnie?

W jaki sposób mogę się upewnić, że do obecnej ramy kaseta/korba/przerzutki będą pasowały?

To samo dotyczy manetek.

Trochę tych pytań jest, jednak stan napędu jest opłakany [ostatnie kilka lat spędził w szopie :)].

Wiem, że póki co rower będzie wykorzystywany mało, do celów rekreacyjnych, dlatego nie chcę inwestować w nowy rower.

Jeżeli się okaże, że przerzutki mogę zostawić takie, jakie są [Dual-SIS, pewnie młodsi ludzie nie wiedzą co to ;) ], to wolę zainwestować w lepszą krobę/kasetę i łańcuch a potem z czasem wymienić przerzutki na jakieś dobre.

Dziękuję za pomoc!

Krystian

Niestety nie mogę edytować poprzedniego posta, dlatego muszę dodać odpowiedź ;/

Dzisiaj w końcu 'na trzeźwo' podszedłem do roweru i pospisywałem co i jak ;]

Nie jest jednak aż tak źle jak myślałem.

Tylna przerzutka to Shimano Alivio,

Przednia przerzutka to Shimano Acera X.

Zużycie zębatek prezentuje się następująco:

dsc0151o.th.jpg

dsc0153x.th.jpg

dsc0152mh.th.jpg

Jak widać na zdjęciach, łańcuch jest... no jaki jest każdy widzi.

Moje pytanie jest następujące: czy zębatki nadają się na wymianę łańcucha, czy muszę wymieniać wszystko?

Jak wszystko, to może uda mi się doczyścić go i nasmarować i jeszcze trochę pojeździć...

Pozdrawiam,

Krystian

Jak widać na zdjęciach, łańcuch jest... no jaki jest każdy widzi.

No jaki? Elegancki ;) Nic z tego zdjęcia nie można o łańcuchu złego powiedzieć. Kaseta wygląda ok. Posmaruj łańcuch czymkolwiek(oprócz smalcu i margaryny), psiknij po przerzutkach czymś w rodzaju wd-40 i się przejedź po prostu :) Jak przerzutkownia będzie nie tego, to znaczy, że trzeba pancerze wymienić, albo przynajmniej wyczyścić linki i przesmarować :teehee: Co by się tam niby miało podziać z przerzutkami samymi?

Stan jest elegancki. Jeśli łańcuch będzie skakał, to dopiero wtedy napęd wymienisz, a tak to sprawdź jak to chodzi, bo od patrzenia to niewiele będziesz wiedział.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...