ghrabii Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Witam, Wczoraj się nagle zdecydowałem na śmiały krok i postanowiłem że pojadę sobie rowerem z Girony w Hiszpanii do Milano we Włoszech, i dzisiaj zacząłem przygotowania. Bilety kupiłem już wczoraj. Nie byłem wcześniej na takiej wyprawie, i od wczoraj siedzę i czytam różne fora, ale dalej brakuje mi odpowiedzi na kilka pytań które mam. Generalnie trasę dopiero opracowuję, ale wiem że mam 20 dni na pokonanie jej, gdyż tak mi samoloty latają. Dystans to ponad 1000km i planuję że po ok 50-80km dziennie będę przejeżdżał lub więcej w zależności od możliwości. Noclegi na kempingach lub w hostelach jeśli nie będzie kempingu/fatalna pogoda i brak kempingu. 1. Sakwy Posiadam aktualnie 2 sakwy crosso classic big. Do tego nie wiem czy dokupić 2 małe sakwy i dać je na przednie koło zakupując też bagażnik, czy np zamiast tego przyczepkę extrawheel z 2ma sakwami i wtedy np łącznie 4 niewypakowane sakwy. Nie znam wszystkich plusów i minusów tych rozwiązań. O ile taniej by było raczej 2 sakw tylko i bagażnik na przód nie wiem czy wygodniej... Nie wiem czy kupować dodatkowy worek nieprzemakalny 'profesjonalny' do namiotu, czy może jest jakiś tańszy patent, przykładowo stary dobry (nieużywany) czarny worek na śmieci i na górę bagażnika z tyłu, i w tym samym opakowaniu karimata. 2. Nawigacja - posiadam nokie e66, i nie bawiłem się wcześniej w nawigację, czy jest może jakiś lepszy program od garmina teraz na rynku? Dzisiaj próbowałem bawić się z darmowym od nokii ale niestety nie chce mi coś zatrybić... Nie zamierzam jednak też jechać bez zwykłej mapy na papierze... 3. Jechał ktoś tamtymi stronami kiedyś i miałby jakieś wskazówki? Jechałem kiedyś w tamtych stronach, lat ok 14 temu i to samochodem, także się spodziewam sporej ilości zmian. 4. Namiot - nie wiem na który się zdecydować, jadę sam, i mam do wzięcia albo taki 1.5 osoby w którym zmieszczę się ja i sakwy, jednoczęściowy i sprawdził się już na wielu wyjazdach, co prawda nie rowerowych, ale się sprawdził, czy może większy bo 3 osobowy do którego byłbym w stanie wrzucić też rower plus jeszcze w środku, w przedsionku ugotować coś. Namiot ten jest 2 częściowy, najpierw rozkłada się tropik, a potem wnętrze się podwiesza pod tropik, też iglo. Różnica ok 2-3kg 5. SPD, używam SPD od kilku lat i jestem z nich bardzo zadowolony, jednakże mam sztywną bardzo podeszwę w butach i średnio się w nich chodzi. Zamierzam ze sobą tak czy siak zabrać sandały+może trampki jakieś zwykłe i nie wiem czy odpuścić sobie SDP i jeździć w normalnym obuwiu czy np jeździć w spd i jak trzeba będzie się gdzieś przejść to wtedy zamienić na coś z miękką podeszwą? 6. czy jest jakiś system który działa jak dynamo tylko że podładowuje telefon ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroxd Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 http://allegro.pl/item1081435910_nawigacja_gps_garmin_mobile_xt_w_tel_nokia_s60.html tu masz rewelacyjną, i nie drogą nawigację garmina. Co do namiotu, raczej weź 1,5 osoby, bo może być problem z przewozem większego. Spd sobie raczej nie odpuszczaj, bo uważam, że na takich trasach najbardziej się przydaje. System ładujący komórę raczej nie istnieje Można by coś takiego zrobić, ale wydaje mi się, że za dużo z tym roboty. Pozdrawiam maroxd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghrabii Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Czyli garmin dalej jest bardzo dobry dla rowerzysty + relatywnie tanim ? naszło mnie jeszcze kilka pytań... 7. południe Francji, Hiszpania, Włochy - raczej ciepłe rejony i suchawe - posiadam długie rękawiczki 661 Descent w których jeździ mi się rewelacyjnie, na tyle że jak pierwsze po kilku latach rozpaskudziłem kupiłem ze 2 lata temu nowe, czy lepiej kupić sobie krótkie i dzięki temu będę miał chłodniej/wiaterek na palcach, ale przy glebie bym miał np paznokcie na asfalcie 2m za mną, czy może pozostać przy moich descentach? Jak wy jeździcie? 8.jak najlepiej opracować trasę? mapy internetowe - góógle earth, i coś jeszcze podobnego, czy może za pomoca małpy tradycyjnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 System ładujący komórę raczej nie istnieje Można by coś takiego zrobić, ale wydaje mi się, że za dużo z tym roboty. W jednym z ostatnich numerów Magazynu Rowerowego pisali o tym patencie, postaram się poszukać. Możesz jeszcze zajrzeć tutaj: http://charbike.webpark.pl/ http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=1711 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.