Skocz do zawartości

[zdrowie] Kolana - łąkotka

gewur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Rezonans - Ognisko podwyższonego sygnału w rogu tylnym łękotki przyśrodkowej - cechy uszkodzenia I/II. Poza tym łękotka bez zmian.

Reszta więzadeł itp w porządku.

Opinia Ortopedy - Przedmiot stanu ortopedycznego w granicach normy. Testy łąkotkowe ujemne. Zalecił rozbudowę mięśnia czworo głowego. Nie zabronił jazdy na rowerze wręcz zalecił.

Życie - kolana cały czas boli - wrażenie za zaczyna coraz bardziej - problem z kucnięciem (nie zawsze) - ognisko bólu w dolnej lewej części kolana. W czasie jazdy nie przeszkadza aczkolwiek pojawia się czasami ból. Przy chodzeniu, jeździe na nartach, bieganiu - nie dolega w uciążliwy sposób.

I co dalej z tym ? Minęło już prawie rok a to ustrojstwo nadal męczy ? Jakieś pomysły koncepcje sugestie rady ?

Pozdrawiam.

udaj sie ortopedy traumatologa sportowego z doswiadczeniem, popros o opinie ad. rekonstrukcji lakotek czy to ma sens w twoim przypadku. wzialbym sobie do serca rowniez temat poprawy sily miesnia czworoglowego (przy okazji uwaga na glowe przysrodkowa, gdy przerosnie potrafi zaburzyc prace stawu i niekorzystnie wplywac na ta wlasnie lakotke - na szczescie przerost glowy przysrodkowej jest dosc trudny do uzyskania ;)

duzo izometrii na wszystkie partie miesni. jesli chodzi o rower polecam jazde na lzejszych biegach, wyzsza kadencja, przesuniecie ciezaru ciala delikatnie na rece, powinno przyniesc mala ulge.

pozdr.

rozbuduj czworoglowe jazda na rowerze oraz cwiczeniami izometrycznymi. Przy wzmacnianiu nie zapomnij o rozciaganiu.

Staraj sie nie kucac, mozna to prawie wyeliminowac, a to nie potrzebne obciazenie dla kolan. To samo z przysiadami i innymi obciazajacymi kolana cwiczeniami - wystrzegac sie.

Jaki rodzaj rozciągania wchodzi w grę ? No i oczywiście jakie ćwiczenia na rozbudowę czworo głowego ?

I jak oczywiście zachowa się w stosunku do jazdy na rowerze. Zachować aktualny plan treningowy (5 dni - 3 lekkie - 2 ciężkie) ?

Pozdrawiam.

rozciaganie tylko izometryczne. cwiczenia na czworoglowy znajdziesz u wujka google.com wystarczy poszukac. co do planu treningowego, nie mam pojecia jak wyglada twoj trening, jaka masz forme, gdzie jezdzisz, co oznacza wg. ciebie ciezki trening, ile masz startow w sezonie itp. etc., stad na to pytanie odpowiedziec musisz sobie sam.

W skrocie prostujesz noge tak, ze miesien zaczyna pracowac, potem zwalniasz i tak kilka razy. Jezeli odczuwasz jakis dyskomfort po lub w trakcie to przestan.

Stretching najlepiej na stojaco, aby go wzmocnic zacisnij posladki. Mi najlepiej odpowiada taki -> http://www.sportsmd.com/Portals/0/PreviewImages/SMD_StandingQuadStretch.jpg oparcie moze byc wyzsze wtedy jest wygodniej. Naciagasz bez przesady trzymasz 30 sekund i tak po 5-10 razy na noge. Wiecej masz tu -> http://www.google.pl/images?client=opera&rls=en&q=quad%20stretch&oe=utf-8&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi tych z podparciem kolana na ziemi na razie nie polecam.

Co do intensywnosci warto to roznicowac. Jezeli bedziesz jezdzil z wysoka kadencja to kolana nie powinny specjalnie odczuc roznicy miedzy mocniejszymi treningami a lzejszymi.

Wszystkie zmiany i cwiczenia wprowadzaj stopniowo i z umiarem.

A ja mam po pierwsze które to jest kolano...opisałeś miejsce bólu, ale nie stronę:)

Następnie:

1. Kiedy występują dolegliwości (przed, po w trakcie treningu, czy intensywność ma znaczenie, jeśli tak to podczas jakiego treningu najbardziej dokucza ból, czy zawsze w tych samych okolicznościach, czy pora dnia ma znaczenie, kiedy mija)

2. Czego już próbowałeś?

3. Jak się zaczęło?

4. Przeszedłeś jakieś urazy?

5. Wiek i waga oraz budowa...

6. Jak często trenujesz i jakie dyscypliny, regularnie czy nie...

TO na początek...:)

Wiec tak:

Noga lewa - kolano po zewnętrznej stronie część dolna przy główce kości piszczelowej(?)/ strzałkowej (?) (dokładnie nie wiem która gdzie jest)

1. najprawdopodobniej przesiliłem to kolano na podjazdach (krótki intensywny (10 km) podjazdy). Ból dość regularny - głównie podczas podjazdów albo po intensywnym treningu. Wydaje mi się ze mocniej boli w czasie zmian pogodowych. Czas kontuzji około 14 miesięcy (Były robione przerwy nawet 1 miesięczne - 0 rezultatów).

2. Kompleksowe zabiegi fizykoterapeutyczne (laser, krioterapia, ultradźwięki, elektroforeza, rehabilitacja - praca w odciążeniu +praca na gumach - wzmocnienie stabilizacji) 6 tygodni glukozaminy domięśniowo.

3. Intensywne podjazdy bez wcześniejszego treningu.

4. Z tego co wiem to Nie - mam duży kontakt z narciarstwem - ale do tego czasu nie narzekałem na kolana. Ten sezon przepracowałem (instruktor) bez większego problemu. Kolano było odczuwalne jedynie podczas klękania ale to bardzo sporadycznie.

5. Wiek 23 lata Waga 73 kg Wzrost 184 cm

6. Narciarstwo - teraz tylko w formie zarobkowej. Rower amatorsko - trening 5/7. Intensywność treningu 2/5 podjazdy 3/5 płasko. Średni dystans 45 km. Siłownia 3/7 bez nóg.

Edyt: Ryc. przedstawia dokładna okolice bólu

ludzkikolanomiesnie1574.jpg

Przy założeniu, że łąkotki zostały prawidłowo przebadane- odrzuciłbym je na razie jako źródło bólu. Na podstawie Twojego opisu zacząłbym od testowania w kierunku zespołu tarcia powięzi szerokiej uda :

http://bikeboard.pl/index.php?d=tematy&g=27&art=3663

http://download.bikeboard.pl/pdf/bol_a_dopasowanie_pozycji_na_rowerze_01.pdf

http://news.bikeworld.pl/rower/drukuj/4455/artykul/

Albo w ogóle przeciążenia powięzi szerokiej uda (pasuje miejsce i początek urazu)

To przy założeniu, że ból nie jest rzutowany z innego miejsca....(przyczyna gdzie indziej)

Wynikałoby z tego,że podczas wysiłku bardziej obciążałbyś zewnętrzną część kolana....

Możliwe - ostatni zmieniłem ustawienie bloków i miałem wrażenie ze jest lepiej. Ból nadal jest ale czy jest lżejszy czy gorszy na razie ciężko ocenić. Ustawienie siodełka wydaje mi się prawidłowe. Odczuwałem delikatne naciągnięcie z tylu kolan - ale po jakiś 5 dnia ustąpiły (przypuszczam że się rozciągnęły - dodam że mam straszliwe problemy z rozciąganiem). Pozostało by w takim wypadku wymiana suportu - A to niestety będzie się wiązało z wyminą korby ;/

Zapomniałem dodać że w okolicy bólu (główka kości) pojawiło mi się zgrubienie o jakieś 1/3 masywniejsze niż w kolanie prawym. Nie odczuwalny jest ból przy dotknięciu - znajomy fizjoterapeuta powiedział że to obrona organizmu przed stanami zapalnymi (nadbudowa).

Proszę mi powiedzieć jaka sie do tego odnieść - jedzić czy zrobic sobie przerwę ? Ograniczyć trenigi ? Zaopatrzyć się w jakiś rodzaj suplementu ewntulanie wznowic branie glukozaminy ?

Pozdrawiam.

PC

Hmm ciekawe w ilu postach jeszcze napiszę (albo napiszemy), że glukozamina to pic na wodę fotomontaż:)

Suplementy to nie jest ta droga, fizykoterpia też...

Jeśli problem dotyczy powięzi szerokiej to trudno pomóc via forum...można jedynie przez powyższe porady. Znajomy terapeuta miał pewnie rację. Jeśli tak jest świadczyłoby to o tym,że faktycznie za bardzo obciążasz bardziej zewnętrzną część kolana..przeciążany przyczep ulega mikrourazom i przerasta. Potrzebny streching bocznej części uda, potrzebna jest zmiana ustawień stopy, bloków..a może techniki pedałowania?

A może na podjazdach bardziej pracujesz właśnie tą nogą?

Jeśli zmiana ustawień nie pomoże to pozostaje wizyta u fizjoterapeuty, który tę zagadkę rozwiąże i zaleci odpowiednie ćwiczenia. Lasery, pola magnetyczne itd to tylko działanie zmniejszające objawy lub pomagające na chwilę...w tej sytuacji..(skąd jesteś?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...