Skocz do zawartości

[hamulce] V brake do rowerka z cantilever

krstn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

na wstępie małe wyjaśnienie. Miałem kupować nowy rowerek wracając do kraju, jednak chęć 'przyoszczędzenia' skłoniła mnie do opóźnienia zakupu i zrobienia tego w Polsce, gdzie 'taniej' być miało ;] Okazało się, że rowerek który chciałem za 1000zł u nas kosztuje ponad 3... <_< No i postanowiłem póki co odkurzyć mojego staruszka - 13 letniego King Fox.

Lata temu, chwilę przed odstawieniem postanowiłem wymienić w nim hamulce. Stare cantilevery chciałem zmienić na V-brake. Młody i głupi byłem, kupiłem w jakimś durnym sklepie "dooobre będą" plastykowe V-brake za 40zł komplet hamulców z manetkami. To jakieś 7 lat temu było... Super inwestycja, nigdy tego do końca poprawnie nie byłem w stanie złożyć :)

Koniec końców, wylądowałem z powrotem z tym rowerkiem i ma mi służyć do okolicznych przejażdżek w terenie bardzo dostępnym [asfaltowe chodniki wokół jeziora], dlatego mam zamiar go po prostu odświeżyć i na starcie wymienić tylko hamulce [wiem że wiele więcej rzeczy wymaga wymiany ;) ].

Moje podstawowe pytanie: czy w ogóle uda się zamontować poprawnie V-brake w ramie przystosowanej do cantvalier?

Te gówienka które zamontowałem kiedyś nie zakleszczają się poprawnie. Najpierw jeden klocek dochodzi do obręczy i gdy napotyka opór to drugi zaczyna do niej się zbliżać. Wygląda to co najmniej jak jakiś komiczny hamulec dwu stopniowy ;) Czy jeżeli zainwestuje troszkę kasy w jakieś Shimano [pewnie będzie to jakieś Alivio czy inne tanie, chyba że do takich zastosowań polecacie coś innego] to będą one działały poprawnie, czy to jednak wina ramy przystosowanej do innego rodzaju hamulców?

Pozdrawiam,

Krystian

Napisano

tak, rama pozwala zamontować v-ki na miejsce canti <_<

Pozostaje tylko kwestia, czy masz dobre klamki do tego. Sam w roboczym rowerze mam v-kę i klamkę od canti i jakoś to hamuje ale klamka jest bardzo "miękka"

Napisano

Jeśli to 13 letni rowerek to szkoda kasy na alivio. Do szczęk musisz doliczyć koszt klamek i całość cię wyniesie około 120zł

Tydzień temu montowałem klientowi do starszego roweru to:

Komplet hamulców V-Brake PROMAX

Też miał wcześniej cantilevery w formie spowalniacza o skuteczności 20 -> 0 km/h na drodze 20 metrów ;)

Po montażu i 5 minutowej regulacji ładnie blokowały koła.

ewentualnie może być coś tańszego ważne aby było w całości z aluminium bo aluminiowo plastikowe klamki to zgroza jest :P

Napisano

Lepszym wariantem tanich V-br są najtańsze Accenty. No chyba, że w promaxach zmieniło się coś od zeszłego roku.

tzn? jakie problemy miałeś?

Napisano

Z Alivio też go wyniesie 120 zł. Ja też wymieniałem w 10 letnim rowerze z cantileverów na vki, a dokładnie Shimano Acera, co razem z linkami, pancerzami, końcoweczkami i klamkami wyszło 116 zł. Apropo Acera to to samo co Alivio tylko do tych drugich dają klocki z wymiennymi okładzinami. Radzę też poczytać o wymianie, bo mi tak w serwisie zrobił koleś, że klocki nie dotykały obręczy całą swoją powierzchnią. Jest to bardzo łatwe.

Napisano
tzn? jakie problemy miałeś? /quote]

Były problemy ze sprężynami - potrafiły rozregulować się od stania i w niektórych wersjach trzeba było wymieniać fajki - miały bardzo duży kąt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...