krstn Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Witam, na wstępie małe wyjaśnienie. Miałem kupować nowy rowerek wracając do kraju, jednak chęć 'przyoszczędzenia' skłoniła mnie do opóźnienia zakupu i zrobienia tego w Polsce, gdzie 'taniej' być miało ;] Okazało się, że rowerek który chciałem za 1000zł u nas kosztuje ponad 3... No i postanowiłem póki co odkurzyć mojego staruszka - 13 letniego King Fox. Lata temu, chwilę przed odstawieniem postanowiłem wymienić w nim hamulce. Stare cantilevery chciałem zmienić na V-brake. Młody i głupi byłem, kupiłem w jakimś durnym sklepie "dooobre będą" plastykowe V-brake za 40zł komplet hamulców z manetkami. To jakieś 7 lat temu było... Super inwestycja, nigdy tego do końca poprawnie nie byłem w stanie złożyć Koniec końców, wylądowałem z powrotem z tym rowerkiem i ma mi służyć do okolicznych przejażdżek w terenie bardzo dostępnym [asfaltowe chodniki wokół jeziora], dlatego mam zamiar go po prostu odświeżyć i na starcie wymienić tylko hamulce [wiem że wiele więcej rzeczy wymaga wymiany ]. Moje podstawowe pytanie: czy w ogóle uda się zamontować poprawnie V-brake w ramie przystosowanej do cantvalier? Te gówienka które zamontowałem kiedyś nie zakleszczają się poprawnie. Najpierw jeden klocek dochodzi do obręczy i gdy napotyka opór to drugi zaczyna do niej się zbliżać. Wygląda to co najmniej jak jakiś komiczny hamulec dwu stopniowy Czy jeżeli zainwestuje troszkę kasy w jakieś Shimano [pewnie będzie to jakieś Alivio czy inne tanie, chyba że do takich zastosowań polecacie coś innego] to będą one działały poprawnie, czy to jednak wina ramy przystosowanej do innego rodzaju hamulców? Pozdrawiam, Krystian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 tak, rama pozwala zamontować v-ki na miejsce canti Pozostaje tylko kwestia, czy masz dobre klamki do tego. Sam w roboczym rowerze mam v-kę i klamkę od canti i jakoś to hamuje ale klamka jest bardzo "miękka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konr4d Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Jeśli to 13 letni rowerek to szkoda kasy na alivio. Do szczęk musisz doliczyć koszt klamek i całość cię wyniesie około 120zł Tydzień temu montowałem klientowi do starszego roweru to: Komplet hamulców V-Brake PROMAX Też miał wcześniej cantilevery w formie spowalniacza o skuteczności 20 -> 0 km/h na drodze 20 metrów Po montażu i 5 minutowej regulacji ładnie blokowały koła. ewentualnie może być coś tańszego ważne aby było w całości z aluminium bo aluminiowo plastikowe klamki to zgroza jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Lepszym wariantem tanich V-br są najtańsze Accenty. No chyba, że w promaxach zmieniło się coś od zeszłego roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konr4d Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Lepszym wariantem tanich V-br są najtańsze Accenty. No chyba, że w promaxach zmieniło się coś od zeszłego roku. tzn? jakie problemy miałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rophoe Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Z Alivio też go wyniesie 120 zł. Ja też wymieniałem w 10 letnim rowerze z cantileverów na vki, a dokładnie Shimano Acera, co razem z linkami, pancerzami, końcoweczkami i klamkami wyszło 116 zł. Apropo Acera to to samo co Alivio tylko do tych drugich dają klocki z wymiennymi okładzinami. Radzę też poczytać o wymianie, bo mi tak w serwisie zrobił koleś, że klocki nie dotykały obręczy całą swoją powierzchnią. Jest to bardzo łatwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 tzn? jakie problemy miałeś? /quote]Były problemy ze sprężynami - potrafiły rozregulować się od stania i w niektórych wersjach trzeba było wymieniać fajki - miały bardzo duży kąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.