pueblo Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Witam, szanowni koledzy zastanawiam co wybrać: 1. http://allegro.pl/nowy-amortyzator-suntour-raidon-dobra-cena-i1501008797.html 2. lub RS Dart 3 od kolegi z forum Rowerek to Kross V6, a moja waga to 90 kg. Poradźcie co wybrać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek10 Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Moim zdaniem lepszym wyborem będzie Raidon. Ma on sprężynę powietrzną przez co będziesz mógł dostroić go odpowiednio pod siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuvel Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Raidon jest bez regulacji odbicia. Jak będziesz go chciał użytkować na dużych nierównościach to wiedz, że ma opinię za bardzo tłumionego. Ale z tych dwóch to i tak Raidon - powietrze (!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 10 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Raidon jest bez regulacji odbicia. Jak będziesz go chciał użytkować na dużych nierównościach to wiedz, że ma opinię za bardzo tłumionego. Ale z tych dwóch to i tak Raidon - powietrze (!). Jest również w wersji z regulacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Zdecydowanie Raidon. Jeśli chodzi o tłumienie, to zależy co kto woli. Owszem, jest z regulacją, ale jest droższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuvel Napisano 11 Marca 2011 Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Jest również w wersji z regulacją. ... wiem, bo taki posiadam . Powiem więcej, warto dopłacić te 1,5 stówki. Na zbyt "stłumionym" amorku nie przeskoczysz np. prze gałąź czy rów, który nagle pojawi się w poprzek drogi (ok, zaraz ktoś napisze, że "on" potrafi - ale jest trudniej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 11 Marca 2011 Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Nie używałem raidona. Wydaje mi się jednak, że lekarstwem na zbyt silne tłumienie jest zastosowanie "lżejszego" oleju, 2.5W czy 5W- w każdym razie lżejszego niż sugerowany przez producenta. Czy może ktoś to potwierdzić? EDIT: To chyba inny system tłumienia. Mimo, że olejowy to bez możliwości wymiany oleju. Niemniej z chętnie się dowiem jak jest naprawdę, od jakiegoś "praktyka". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 11 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Nie używałem raidona. Wydaje mi się jednak, że lekarstwem na zbyt silne tłumienie jest zastosowanie "lżejszego" oleju, 2.5W czy 5W- w każdym razie lżejszego niż sugerowany przez producenta. Czy może ktoś to potwierdzić? EDIT: To chyba inny system tłumienia. Mimo, że olejowy to bez możliwości wymiany oleju. Niemniej z chętnie się dowiem jak jest naprawdę, od jakiegoś "praktyka". Raidon ma tłumik nierozbieralny, taki zmiany dopiero w Epiconie można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Czyli twierdzisz, że w Raidonie nie da się zmienić oleju w tłumiku? Coś mi się nie wydaje, ale nie oznacza to, że nie jest to niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 11 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Czyli twierdzisz, że w Raidonie nie da się zmienić oleju w tłumiku? Coś mi się nie wydaje, ale nie oznacza to, że nie jest to niemożliwe. Napisałem że ma tłumik nierozbieralny i tyle. Sposób pewnie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 11 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 No, już mnie zniecierpliwiłeś, że w moim Raidonie nie będę mógł zmienić oleju na rzadszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 12 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 wałkujemy, wałkujemy - stanęło że powietrze jednak jest lepsze, spokój... Znów pojawia się temat co lepsze dart czy raidon i znów wałkujemy... Czy czytanie ze zrozumieniem boli? Mnie nie, ale może jestem inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.