Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Suntour Raidon Air czy Dart 3 ? A może coś innego ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Raidon jest bez regulacji odbicia. Jak będziesz go chciał użytkować na dużych nierównościach to wiedz, że ma opinię za bardzo tłumionego. Ale z tych dwóch to i tak Raidon - powietrze (!).

Jest również w wersji z regulacją.

Jest również w wersji z regulacją.

... wiem, bo taki posiadam :thumbsup: . Powiem więcej, warto dopłacić te 1,5 stówki. Na zbyt "stłumionym" amorku nie przeskoczysz np. prze gałąź czy rów, który nagle pojawi się w poprzek drogi (ok, zaraz ktoś napisze, że "on" potrafi - ale jest trudniej).

Nie używałem raidona. Wydaje mi się jednak, że lekarstwem na zbyt silne tłumienie jest zastosowanie "lżejszego" oleju, 2.5W czy 5W- w każdym razie lżejszego niż sugerowany przez producenta. Czy może ktoś to potwierdzić?

EDIT: To chyba inny system tłumienia. Mimo, że olejowy to bez możliwości wymiany oleju. Niemniej z chętnie się dowiem jak jest naprawdę, od jakiegoś "praktyka".

• Mod Team

Nie używałem raidona. Wydaje mi się jednak, że lekarstwem na zbyt silne tłumienie jest zastosowanie "lżejszego" oleju, 2.5W czy 5W- w każdym razie lżejszego niż sugerowany przez producenta. Czy może ktoś to potwierdzić?

EDIT: To chyba inny system tłumienia. Mimo, że olejowy to bez możliwości wymiany oleju. Niemniej z chętnie się dowiem jak jest naprawdę, od jakiegoś "praktyka".

Raidon ma tłumik nierozbieralny, taki zmiany dopiero w Epiconie można.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...