fankus Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Jako, że przed momentem przywiozłem ramę do domu (El Nino 17"), to teraz przyszedł czas na zamówienie widelca. Ważę 79kg i mam budżet tak na poziomie 400zł. Co z amorów wymienionych w tytule byłoby sensowne pod Vbrake'i? Raidona AIR 2008 z blokadą na goleni można wyrwać już za 359zł: http://www.allegro.pl/item1075217184_amortyzator_sr_suntour_raidon_lo_air_vbrake_tarcz.html Ten jak rozumiem różni się tylko manetką? : http://www.allegro.pl/item1078018605_amortyzator_sr_suntour_raidon_rl_air_v_brake_tarcz.html Może Dart 3 będzie lepszy ? http://www.allegro.pl/item1073964141_rock_shox_dart_3_z_blokada_skoku_super_cena.html Tutaj inny Dart, wygląda solidniej od poprzedniego, czymś się różni ?: http://www.allegro.pl/item1071084040_rock_shox_dart_3_100mm_man_poplock_disc_piwoty.html Będę wdzięczny za możliwie szybkie podpowiedzi, bo chciałbym w miarę możliwości jeszcze dziś zamówić amorek. Odwdzięczę się browarkiem na jakimś spocie, jak tylko złożę jednostkę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczwar Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Mam Dart 3 już od jakiegoś czasu i nie narzekam,amor w porządku. Kupowałem go w sklepie z tego pierwszego linku z Dartem i szczerze mówiąc polecam. Rożnica-> ten droższy ma manetkę blokady skoku (czasami przydatne,zależy jak kto jeździ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RATM Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Jeśli wchodzi w grę używka, to popatrz za Rock Shox Tora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fankus Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Wolałbym nowy bo nie znam się na tyle, żeby ocenić stan amora. Dart 3 jest sprężynowy, a Raidon powietrzny. Czy przy masie 79kg powietrzny nie byłby lepszy ze względu na jego twardość? Myślę nad Dartem bo to jednak Rock Shox, ale ten Suntour wygląda solidnie jak na tą cenę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 14 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Z tego zestawu - raidon air. Z dartem jak nie przypasuje sprężyna do wagi (a piszą że do wagi ciężkiej) to wymiana. W raidonie dmuchniesz mniej lub więcej i gotowe. Przy mojej wadze (90kg) dart szybko oddał ducha (może taki egzemplarz) chociaż pracował zadowalająco. W raidonie golenie są solidniejsze. Teraz ujeżdżam właśnie model 2008 (ok.1000km) i póki co dla mnie wybór to raidon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fankus Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Chyba mnie michuuu przekonałeś. A czy jesteś w stanie ocenić, czy te dwa Raidony wklejone przeze mnie różnią się czymś poza manetką ? Różnica w cenie jest dość duża, a jeśli to tylko kwestia tej manetki to to to olewam i biorę tańszy, bo na nic mi taki gadżet na kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Również jestem za Raidonem. Mój ma przejechane już około 3000 km i działa bez zarzutu. Powietrze trzyma bardzo dobrze. Ważę 78 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomulus Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Jest jakaś różnica miedzy Raidon z 2007r a np z 2009. Wiekszośc amortyzatorów co się pytałem sprzedawców na allegro posiada właśnie z 2007r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 w ogóle nie ma porównania dart czy raidon. Darta nie brałbym pod uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Jest jakaś różnica miedzy Raidon z 2007r a np z 2009. Wiekszośc amortyzatorów co się pytałem sprzedawców na allegro posiada właśnie z 2007r Starsze modele mają chyba gorszy tłumik (nierozbieralny), te nowsze mają z epicona. Stąd różnica w cenie - dosyć znaczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomulus Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Jednym słowem nie warto w takim razie pchac sie w modele z 2007r (cena 370zł) i lepiej dołożyc do "nowszego rocznika" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 mam darta 3 do sprzedania dobra cena 300zł pod 80kg może być lepszy raidon jest dosyć wiotki. a sorry nie doczytałem że pod V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Ja śmigam na modelu 2008 i jest git, powietrze trzyma, dotarł się i chodzi płynnie. Fakt że jeżeli finanse nie są barierą to nowy model zdecydowanie.Raidon ma grubsze golenie Lukaszs dlaczego ma być bardziej wiotki od darta. U mnie dart po dwóch sezonach złapał duże luzy (90kg).Panuje opinia (nie moja) że dart jest jedną z mniej udanych konstrukcji RS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 nie wiek jak ten nowy ale raidon 2007 jest wiotki pod człowiekiem 80kg lata trochę na boki - dart trochę lepiej tu wygląda. Dart nie jest nieudany on po prostu mam małą skalę regulacji.......a luzy po 2 latach to nie jest nic nadzwyczajnego w tej klasy amorku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 nie wiek jak ten nowy ale raidon 2007 jest wiotki pod człowiekiem 80kg lata trochę na boki - dart trochę lepiej tu wygląda. Dart nie jest nieudany on po prostu mam małą skalę regulacji.......a luzy po 2 latach to nie jest nic nadzwyczajnego w tej klasy amorku Pewnie każdy ma subiektywne odczucia ale dla mnie po doświadczeniach z obydwoma wynalazkami wygrywa raidon. Swego czasu byłem mocno sceptyczny jeżeli chodzi o budżetowe dmuchacze ale po doświadczeniach z raidonem następny też będzie powietrzny (może z wyższej półki jak kasa pozwoli). No i opinia mojego młodszego że rower z raidonem wygląda jak koń a nie koza z dartem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 zawsze uważałem że powietrze jet lepsze niż sprężyna.....ale przy wadze powyżej 70kg trzeba uważać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 zawsze uważałem że powietrze jet lepsze niż sprężyna.....ale przy wadze powyżej 70kg trzeba uważać. Na cholesterol i cukier z całą pewnością . A tak poważnie to dlaczego i na co uważać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 uważać właśnie na to żeby nie był zbyt miękki i wiotki. inaczej amor zachowuje się pod człowiekiem 70kg a inaczej pod 90-100kg prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 W związku z tym że jest to mój pierwszy dmuchacz to spytam czy jeżeli będę pilnował zalecanego ugięcia wstępnego to będzie ok.? Ważę 90kg i jak dmuchnąłem zgodnie z instrukcją to sag-u prawie nie było i był twardy jak kamień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 będzie ok...pilnuj powietrza i nie dobijaj za często Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 W podobnej cenie RAIDON z 2010 roku i nowy EPICON z 2010 roku http://www.allegro.pl/item1067591319_sr_suntour_epicon_da_gw_f_v_2010.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomulus Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 W podobnej cenie RAIDON z 2010 roku i nowy EPICON z 2010 roku http://www.allegro.pl/item1067591319_sr_suntour_epicon_da_gw_f_v_2010.html Podczepie się i zapytam czy warto go brac? ewentualnie skusze sie na tego Raidon http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1066420528 Znalazłem jeszcze Raidon z 2010r http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1067620098 Czy jest jakaś różnica miedzy nimi 09r a 10r oprócz ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Na zdjęciu brak piwotów? A piszą że pod v-ki i tarcze. Jeżeli zbywa 150,- to bym brał epicona ,uczeni w piśmie twierdzą że lepszy (półka wyżej od raidona). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomulus Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Wersja DA posiada regulacje, nie ma blokady. Czy to w sumie duży minus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Blokada się przydaje np. na szosie co by uniknąć niepotrzebnego pompowania przy pedałowaniu na gładkim, szkoda energii. Wybrałbym blokadę zamiast regulacji ale jest to wyłącznie moja opinia. A ten raidon nie jest sprężynowy????http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1066420528 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.