Skocz do zawartości

[rower] - odrestaurowywuję kolarzówkę "Jaguar"

Szabelka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam orginalną kolarzówke "Jaguar", chce przywrócić jej orginalny wygląd jak z fabryki, w związku z tym mam ogromną prośbę do wszystkich o zamieszczanie wszelkich informacji, dokumentacji i zdjeć tego modelu. Dla zainteresowanych postaram sie krok po kroku relacjonować moje postępy w tym przedsięwzięciu i zamieszczać zdjęcia. Z góry uprzejmie dziekuję za wszelką pomoc.

Napisano

Dziękuję :) miałem na myśli raczej jakieś foldery z tamtych lat zeby zobaczyc jak były malowane orginalnie ramy, szukałem w internecie ale albo ja nie umiem szukać albo nie ma nic takiego, na stronie Bydgoskich Zakładów "Romet" nic nie ma a na Wikipedii tylko wzmianka ze Jaguar to nastepca Huragana :)

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Coś się dzieje u Ciebie na warsztacie z rowerem, czy chwilowo wszystko stanęło ? Nie ukrywam, że jestem ciekawy co wyjdzie z tego przedsięwzięcia.

tutaj podobny temat

Napisano

To przedsięwzięcie długoterminowe :teehee: na razie rozglądam sie za warsztatem w którym wypiaskują i pomaluja mi ramę łącznie z tymi napisami "Jaguar".

• 2 miesiące temu...
Napisano

Trochę odkopywanie ale...

Napis można w fajny sposób zrobić. Ja wykonałem szablon drukując ten napis:

napis_jaguar_wektor.gif?psid=1

Uprzednio w Irfan View ustawiając wysokość 25 mm automatycznie wrzucił szerokość w celu zachowania stałej proporcji. Napis wymiarowo jest wtedy bardzo bliski oryginałowi.

Potem kartkę na cieniutką blachę aluminiową i nożykiem do tapet wycinałem otwory. Dogiąłem szablonik na rurze o średnicy podobnej do rury ramy, brzegi zostawiłem bardziej wyprostowane, by nie mieć kłopotu z wymalowaniem napisu z drugiej strony nie naruszając pierwszego zrobionego.

A efekt (sorki za jakość)

20100831%28002%29.jpg?psid=1

Na forum szosowym jest parę tematów o Jaguarze do dogłębnej analizy (bo są błędne dane, potem sprostowania...).

• 2 tygodnie później...
Napisano

A tu zdjęcie kolejnego Jaguara, odrestaurowanego z kolorem charakterystycznym dla tego modelu. Rama z końca lat 60 do początku 70, osprzętowo to późny Jag, koła nieoryginalne (fabrycznie były tylko szytkowe).

20100831%28001%29.jpg?psid=1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...