Quink Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Witam. Próbowałem znaleźć jakieś lekkie i sensownie wyglądające tarcze , jedyne co udało się znaleźć to Accent Blade. Chodzą pogłoski ze przez lekkość tarcze są giętkie , łatwo krzywią i mają małą efektywność hamowania. Co do tego ostatniego to myślę że może to być w jakimś stopniu prawda. Czy w takim przypadku dobrym wyjściem będzie założenie adaptera Post Mount by lepiej wykorzystać powierzchnie tarczy , czy może są jakieś inne propozycje? Interesują mnie tarcze 180mm do przodu do 80zl i MOŻE 160 na tył coś koło 70zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Tarcze Ashima. Szuper lekkkie w przystepnej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 http://www.allegro.pl/item1076189182_dartmoor_nano_160mm_zlote_85g_lemonbike.html bardzo lekkie , cena ok . Kolega ma i się jeszcze nie krzywi . Jedni je chwalą , jedni krytykują . Jeśli chcesz małą wagę to kupuj . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Conquistador Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Ja jeżdżę na tarczach Magury - model Marta SL - waga nieco ponad 100g dla 180'. Wczesniej miałem Ashimy, ale miały tendencję do skrzywiania, natomiast owe Marty są bezbłędne, niestety dość drogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Mam Alligatory Aries, lekkie i nic się z nimi nie dzieje. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mgxc24 Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Accent Blade. Chodzą pogłoski ze przez lekkość tarcze są giętkie , łatwo krzywią i mają małą efektywność hamowania. Co do tego ostatniego to myślę że może to być w jakimś stopniu prawda. Musisz się liczyć z tym że wszystkie lekkie tarcze słabiej hamują, bo są bardziej okrojone i przez to powierzchnia styku jest mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 I co w związku z tym? Chyba nigdy nie widziałeś wzoru na siłę/współczynnik tarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quink Napisano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Hamuja slabiej tylko dlatego ze po zamontowaniu adaptera na odpowiednia wielkosc tarczy hamulec glownie wykrozystuje koncowki tych zebow "pily tarczowej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 17 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Podobnie jak Ubotek- Ashima Airotor. Lekkie, ładne ( jeśli można tak napisać o tarczach), całkiem dobra siła hamowania , chociaż modulacja nieco gorsza niż na tarczach XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Zależy jak jeździsz. Jeśli lubisz ostro hamować i trafiaja się dłuższe zjazdy, to szczerze nie polecam Ashimy(Dartmoor Nano). Są delikatne i lubią się krzywić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.