Skocz do zawartości

[Kolo] Upgrade koła

Quink

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Obecnie posiadam kółka które dostałem za darmo:

-piasta: SHIMANO FH-M475 445g(tyl)

-Obręcz: Sun Rims Big Mammoth Fat ok. 710g

-Szprychy: ??

Tylna piasta nadaje się do wymiany a kola są naprawdę ciężkie i nie służą mnie do szybkiej jazdy po mieście czy xc wiec chciałbym się zapytać czy zmiana obręczy i piasty (najlepiej tak by obecne szprychy się nadawały) do 270zl(+ew. szprychy) miała by sens. Moim głównym celem jest znaczna redukcja wagi bo teraz rower najbardziej obciążały właśnie koła. Piasty pod tarcze no i w tej chwili posiadam 8 rzędową kasetę. Mogę dodać że koła będą w ramie Accent El Nino :blink:

To zdjęcie koła jeśli w czymś pomoże: http://yfrog.com/9gdsc01830kj :angry2:

Napisano

Po zmianie obręczy i piasty stare szprychy niekoniecznie będą miały odpowiednią długość, więc zabawa może się zakończyć na złożeniu koła z całkowicie nowych części :)

Za 270 zł proponuję rozłożyć to tak:

- 100 zł obręcz (np. Sunrims Equalizer, Mavic XM 317).

- 100 zł piasta, może być Novatec jeśli na rower po prostu wsiadasz i jeździsz. Jak wolisz kulki, to warto poszukać starszych piast LX.

- zostaje 70 zł na szprychy i nyple, czyli powinno starczyć na jakieś anodowane w komplecie z nyplem :)

Pozostaje zaplot - być może trafisz w miejsce, gdzie będzie już gratis ;)

Napisano

sun rims equalizer 99zl

piasta joytech D352RCC 97zł

szprychy dt champion 51,2

razem 247zł

Mozna zrobić to taniej, dajać nieco cięższą obrecz, ale w cenie do 70zł, podobnie z piastą, również da się znaleźć do 70zł

u mnie zaplot jest gratis :)

Napisano

Jednak mala zmiana planu. Cale tylne kolo do ok. 370 zl. Zalezalo by mi by szprychy byly czarne , moga byc Dt Champion.

Obrecz max 450g - ok 150zl

Piasta tylna max 400g 36 otworow - ok 150zl

Szprychy - ma ich byc 36. - 70zl

A jesli nie da rady to prosze o czesci o podobnych numerkach do podanych.

Chcialem dodac zeby cene zaokraglic do 400zl i prosilbym tez o propozycje jakichs nypli(najlepiej czarnych).

Opony ktore zamierzam zastosowac beda mialy szerokosc nie wieksza niz 2,1 cala.

Zdecydowalem sie na obrecze Alexrims XD Lite pozostaje jeszcze sprawa szprych , nypli i piasty na tyl.

Jako piaste wybralem Dartmoor X-Force - czy jest to dobry wybor?

Prosilbym o pomoc w dobraniu dlugosci szprych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...