Quink Napisano 14 Czerwca 2010 Napisano 14 Czerwca 2010 Witam Obecnie posiadam kółka które dostałem za darmo: -piasta: SHIMANO FH-M475 445g(tyl) -Obręcz: Sun Rims Big Mammoth Fat ok. 710g -Szprychy: ?? Tylna piasta nadaje się do wymiany a kola są naprawdę ciężkie i nie służą mnie do szybkiej jazdy po mieście czy xc wiec chciałbym się zapytać czy zmiana obręczy i piasty (najlepiej tak by obecne szprychy się nadawały) do 270zl(+ew. szprychy) miała by sens. Moim głównym celem jest znaczna redukcja wagi bo teraz rower najbardziej obciążały właśnie koła. Piasty pod tarcze no i w tej chwili posiadam 8 rzędową kasetę. Mogę dodać że koła będą w ramie Accent El Nino To zdjęcie koła jeśli w czymś pomoże: http://yfrog.com/9gdsc01830kj
c1ach Napisano 14 Czerwca 2010 Napisano 14 Czerwca 2010 Po zmianie obręczy i piasty stare szprychy niekoniecznie będą miały odpowiednią długość, więc zabawa może się zakończyć na złożeniu koła z całkowicie nowych części Za 270 zł proponuję rozłożyć to tak: - 100 zł obręcz (np. Sunrims Equalizer, Mavic XM 317). - 100 zł piasta, może być Novatec jeśli na rower po prostu wsiadasz i jeździsz. Jak wolisz kulki, to warto poszukać starszych piast LX. - zostaje 70 zł na szprychy i nyple, czyli powinno starczyć na jakieś anodowane w komplecie z nyplem Pozostaje zaplot - być może trafisz w miejsce, gdzie będzie już gratis
dawid Napisano 14 Czerwca 2010 Napisano 14 Czerwca 2010 sun rims equalizer 99zl piasta joytech D352RCC 97zł szprychy dt champion 51,2 razem 247zł Mozna zrobić to taniej, dajać nieco cięższą obrecz, ale w cenie do 70zł, podobnie z piastą, również da się znaleźć do 70zł u mnie zaplot jest gratis
Quink Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Napisano 15 Czerwca 2010 Jednak mala zmiana planu. Cale tylne kolo do ok. 370 zl. Zalezalo by mi by szprychy byly czarne , moga byc Dt Champion. Obrecz max 450g - ok 150zl Piasta tylna max 400g 36 otworow - ok 150zl Szprychy - ma ich byc 36. - 70zl A jesli nie da rady to prosze o czesci o podobnych numerkach do podanych. Chcialem dodac zeby cene zaokraglic do 400zl i prosilbym tez o propozycje jakichs nypli(najlepiej czarnych). Opony ktore zamierzam zastosowac beda mialy szerokosc nie wieksza niz 2,1 cala. Zdecydowalem sie na obrecze Alexrims XD Lite pozostaje jeszcze sprawa szprych , nypli i piasty na tyl. Jako piaste wybralem Dartmoor X-Force - czy jest to dobry wybor? Prosilbym o pomoc w dobraniu dlugosci szprych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.