Skocz do zawartości

[korba, ulepszenia]

pablo1992

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka!

Jestem tu nowy i szukam porady na temat mojego roweru. Posiadam Crossa, a dokładniej Kross Crow Meadow http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/588/Kross.Crow.Meadow/

Ostatnio połamała mi się osłonka korby i zastanawiam się jaka najlepiej kupić do tego roweru. Zastanawiam się też co można byłoby wymienić w nim żeby się lepiej jeździło. Jeżdze dużo i za jednym razem robie gdzieś do 60km. Mam 17 lat i niestety ograniczony budżet, dlatego prosiłbym o jakieś porady na ten temat.

Pozdrawiam

Dobrze zrozumiałem? Przez to że połamała Ci się plastikowa osłonka blatu (niezbyt potrzebna zresztą) chcesz kupić nowe korby?

Ostatnio coraz więcej jest tematów typu 'co wymienić żeby lepiej mi się jeździło'... Tak naprawdę ciężko powiedzieć bez pomacania roweru czy przejechania się na nim B) W przypadku ograniczonego budżetu najlepiej wymienić te części które dokonują swojego żywota albo poczekać aż coś padnie. Przy okazji, napisałbyś ile masz pieniędzy na upgrade, bo wróżek to my tu nie mamy :D

Weź 10 głębokich wdechów i powiedz nam w sposób jasny i zrozumiały o co Ci chodzi.

Ja to zrozumiałem tak, że połamała Ci się osłonka przy korbie. Jak chcesz to po kosztach wysyłki mogę Ci taką sprezentować. Nie widzę sensu w wymianie korby bo osłonka się połamała. A już pomysły by zmieniać korbę na szosową i zakładać archaiczne noski (przy tym rowerze, do ostrego kółka są jak najbardziej ok) trąci mi jakąś prowokacją. :D

czyli polecasz założenie nosków i korby szosowej ? Jeśli to dobrze zrozumiałem to prosiłbym o to żebyś mógł wrzucić jakiegoś linka z jakąś polecaną korbą i noskami. Nie wiem czy da się do orginalnych pedałów dać noski ?

Może ktoś mi coś doradzi ? I jeżeli ktoś wie gdzie w okolicy katowic, chorzowa, siemianowic jest dobry sklep i serwis ?

Jeżeli nic nie zgrzyta, nie przeskakuje to ja radze nic nie robić. Przecież z powodu połamanej osłony nie wymienia się korby. Dokup samą osłonę i jeździj na tym co masz aż się zajeździ. Co do nosków to nie wiem nigdy nie jeździłem. Jeżdżę natomiast od pewnego czasu w SPD i jest to jak dla mnie naprawdę świetne rozwiązanie, tak więc jeżeli z czasem uzbierasz trochę kasy to bardzo polecam. Niestety trochę kosztowne pedały ponad stówę jakieś sensowne buty ponad 200-300 zł.Pozdro

Ale właśnie jest problem, bo jakoś kwadratowo idzie i pomyślałem że moge coś ulepszyć przy tej okazji

Chce poprostu żebyście mi doradzili nową korbe i jeżeli warto to doradźcie co z noskami i czy mogą być orginalne pedały do nich . Ewentualnie co można jeszcze zmienić.

Myślę że przy rowerze crossowym nie ma co się pakować w korby o rozmiarze 44(42)x32x22, więc na przykład coś takiego zdało by egzamin http://www.allegro.pl/item1064287685_korba_shimano_deore_2010_fc_m590_175mm_48_36_26.html. Deore reprezentuje już raczej jakość na dobrym poziomie. Korba ta ma zintegrowaną oś, więc nie trzeba już kupować dodatkowo suportu. Tylko nasuwa się pytanie czy Twój łańcuch nie jest już na tyle wyciągnięty że będzie niszczył koronki nowej korby?

czy jeżeli powiem że osłonka cała odpadła bo te zaczepy się połamały to też można ją wymienić ? i jak drogie są takie buty i pedały do nich ? nie chce jakiś drogich.

Co do butów i pedałów to sprawa wygląda mniej więcej tak http://www.allegro.pl/item1073997354_buty_shimano_mtb_sh_m086_pedaly_pd_m520_wa_wa.html

Dziękuje Wam Wszystkim za pomoc. Dziś wybieram się do sklepu:)

Byłem dziś serwisie i tam mi powiedzieli że takij osłonki nigdzie nie dostane. Ja boje się że bez osłonki to mi się od kamieni korba zniszczy. Co zrobić ? Olać to i jeździć bez czy może wymienić tylko jedną zębatke ?

Ja boje się że bez osłonki to mi się od kamieni korba zniszczy. Co zrobić ? Olać to i jeździć bez czy może wymienić tylko jedną zębatke ?

Koleś, nic ci się nie zniszczy! ;)

Powtórzę to co pisał kolega wyżej, ona jest tylko po to żeby ci się spodnie nie wkręcały. I do tego wygląda beznadziejnie :down:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...