pablo1992 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Hejka! Jestem tu nowy i szukam porady na temat mojego roweru. Posiadam Crossa, a dokładniej Kross Crow Meadow http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/588/Kross.Crow.Meadow/ Ostatnio połamała mi się osłonka korby i zastanawiam się jaka najlepiej kupić do tego roweru. Zastanawiam się też co można byłoby wymienić w nim żeby się lepiej jeździło. Jeżdze dużo i za jednym razem robie gdzieś do 60km. Mam 17 lat i niestety ograniczony budżet, dlatego prosiłbym o jakieś porady na ten temat. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Dobrze zrozumiałem? Przez to że połamała Ci się plastikowa osłonka blatu (niezbyt potrzebna zresztą) chcesz kupić nowe korby? Ostatnio coraz więcej jest tematów typu 'co wymienić żeby lepiej mi się jeździło'... Tak naprawdę ciężko powiedzieć bez pomacania roweru czy przejechania się na nim W przypadku ograniczonego budżetu najlepiej wymienić te części które dokonują swojego żywota albo poczekać aż coś padnie. Przy okazji, napisałbyś ile masz pieniędzy na upgrade, bo wróżek to my tu nie mamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo1992 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 ok sorry. Jestem tu nowy. no do 200-250 zł. No korbe myślałem żeby wymienić na szosową i myślałem nad noskami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Weź 10 głębokich wdechów i powiedz nam w sposób jasny i zrozumiały o co Ci chodzi. Ja to zrozumiałem tak, że połamała Ci się osłonka przy korbie. Jak chcesz to po kosztach wysyłki mogę Ci taką sprezentować. Nie widzę sensu w wymianie korby bo osłonka się połamała. A już pomysły by zmieniać korbę na szosową i zakładać archaiczne noski (przy tym rowerze, do ostrego kółka są jak najbardziej ok) trąci mi jakąś prowokacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo1992 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 czyli polecasz założenie nosków i korby szosowej ? Jeśli to dobrze zrozumiałem to prosiłbym o to żebyś mógł wrzucić jakiegoś linka z jakąś polecaną korbą i noskami. Nie wiem czy da się do orginalnych pedałów dać noski ? Może ktoś mi coś doradzi ? I jeżeli ktoś wie gdzie w okolicy katowic, chorzowa, siemianowic jest dobry sklep i serwis ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Po co ci tu korba szosowa? W takim rowerze się to nie sprawdzi. Przeor miał namyśli że to nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo1992 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 To jaką radzicie ? i czy te noski się sprawdzą? Pomóżcie, bo się na tym nie znam. Chciałbym jutro jechać do jakiegoś dobrego sklepu i serwisu żeby to zrobili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Jeżeli nic nie zgrzyta, nie przeskakuje to ja radze nic nie robić. Przecież z powodu połamanej osłony nie wymienia się korby. Dokup samą osłonę i jeździj na tym co masz aż się zajeździ. Co do nosków to nie wiem nigdy nie jeździłem. Jeżdżę natomiast od pewnego czasu w SPD i jest to jak dla mnie naprawdę świetne rozwiązanie, tak więc jeżeli z czasem uzbierasz trochę kasy to bardzo polecam. Niestety trochę kosztowne pedały ponad stówę jakieś sensowne buty ponad 200-300 zł.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo1992 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Ale właśnie jest problem, bo jakoś kwadratowo idzie i pomyślałem że moge coś ulepszyć przy tej okazji Chce poprostu żebyście mi doradzili nową korbe i jeżeli warto to doradźcie co z noskami i czy mogą być orginalne pedały do nich . Ewentualnie co można jeszcze zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 pomyślałem że moge coś ulepszyć przy tej okazji po co skoro wszystko jest z korbą ok? Kup tą osłonkę za 10zł i jeździj dalej jak jest ci aż tak potrzebna. Lepiej za tą kase kup sobie SPD. Buty SPD to świetna sprawa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo1992 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 czy jeżeli powiem że osłonka cała odpadła bo te zaczepy się połamały to też można ją wymienić ? i jak drogie są takie buty i pedały do nich ? nie chce jakiś drogich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Myślę że przy rowerze crossowym nie ma co się pakować w korby o rozmiarze 44(42)x32x22, więc na przykład coś takiego zdało by egzamin http://www.allegro.pl/item1064287685_korba_shimano_deore_2010_fc_m590_175mm_48_36_26.html. Deore reprezentuje już raczej jakość na dobrym poziomie. Korba ta ma zintegrowaną oś, więc nie trzeba już kupować dodatkowo suportu. Tylko nasuwa się pytanie czy Twój łańcuch nie jest już na tyle wyciągnięty że będzie niszczył koronki nowej korby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 czy jeżeli powiem że osłonka cała odpadła bo te zaczepy się połamały to też można ją wymienić ? i jak drogie są takie buty i pedały do nich ? nie chce jakiś drogich. Co do butów i pedałów to sprawa wygląda mniej więcej tak http://www.allegro.pl/item1073997354_buty_shimano_mtb_sh_m086_pedaly_pd_m520_wa_wa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Co do butów i pedałów to sprawa wygląda mniej więcej tak http://www.allegro.pl/item1073997354_buty_shimano_mtb_sh_m086_pedaly_pd_m520_wa_wa.html Myślę że się opłaca. Pedały mam identyczne i jak na razie nie narzekam na nie, żadnych luzów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo1992 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 link tej korby nie chce się otworzyć. A co do butów to nie ma tańszych jakiś? Ja mam szeroką noge to nie przeszkadza przy tych butach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 http://www.allegro.pl/item1064287685_korba_shimano_deore_2010_fc_m590_175mm_48_36_26.html nie chciał się otworzyć bo kropka "." na końcubyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo1992 Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Dzięki za link. Tzn nie kupie osłonki do mojej ? Bo moja nie odkręcana lecz była na zaczepach plastikowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Sam mam ten komplet co podał kolega afly. Mi buty leżą b. dobrze ale najpierw przejdź się do sklepu rowerowego gdzie mają buty SPD i przymierz żeby nie było wpadek z zamówieniem przez internet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo1992 Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Dziękuje Wam Wszystkim za pomoc. Dziś wybieram się do sklepu:) Byłem dziś serwisie i tam mi powiedzieli że takij osłonki nigdzie nie dostane. Ja boje się że bez osłonki to mi się od kamieni korba zniszczy. Co zrobić ? Olać to i jeździć bez czy może wymienić tylko jedną zębatke ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Ta osłonka to jest tak naprawdę od tego żeby Ci się nogawki nie wkręcały w blat ani się nie brudziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Ta osłonka to jest tak naprawdę od tego żeby Ci się nogawki nie wkręcały w blat ani się nie brudziły. Dokładnie, innego zadania na pewno nie spełnia - spokojnie możesz jeździć bez, no chyba że ma sz szerokie nogawki to z tym różnie może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Ja boje się że bez osłonki to mi się od kamieni korba zniszczy. Co zrobić ? Olać to i jeździć bez czy może wymienić tylko jedną zębatke ? Koleś, nic ci się nie zniszczy! Powtórzę to co pisał kolega wyżej, ona jest tylko po to żeby ci się spodnie nie wkręcały. I do tego wygląda beznadziejnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo1992 Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 ok dzięki wielkie oleje to. A co do SPD to mnie na razie nie stać i dlatego zastanawiam się nad noskami. To jak warto kupić na razie noski czy czekać aż się uzbiera na SPD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Noski to mały wydatek, w Decathlonie mają jakieś po 10zł, więc jeśli chcesz spróbować pojeździć z nimi, śmiało je kupuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo1992 Napisano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Ale może mi powiesz czy zamontuje je do orginalnych pedałów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.