kellysabotage Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Witam. Mam pytanie, dotyczące mojego HrAvg otóż podczas treningów wytrzymałościowych HrAvg= 140 - 160. Rok temu na 200km przy średniej prędkości 31km/h miałem 164 ( jadąc na rowerze mtb) Problem pojawia się gdy mam się ścigać. Z 2h maratonów tętno Avg waha się w granicach 195-198. Dodam tylko że łapię się w 15open. Może ktoś z Was ma taki sam problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 http://www.forumrowerowe.org/topic/70959-puls-zbyt-wysoki-puls/ adrenalina i chęć zdobycia najwyższego miejsca może być powodem pracy twoich mięśni na maksymalnych obrotach. Możliwe też są zakłócenia w pulsometrze spowodowane tym, że nie tylko ty masz taki model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kellysabotage Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Robiąc test na LT wg Firela, co prawda trochę czasu minęło.. No ale wyszło mi wtedy 201HrAvg z ostatnich 20min.Joe nawet nie przewidział takiego wyniku. Czy tak wysoki puls może być spowodowany złą pracą hormonów? Czy może jest to związane z małą pojemnością wyrzutową serca? Raczej wykluczam błąd pulsometru, bo na treningach w terenie też mam takie tętna, minimalnie mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dun Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 hmm wlasciwie to faktycznie takie tetno moze byc nawet niebezpieczne, powiedz ile masz lat i czy cwiczysz cos wyczynowo. 15 open na maratonie nie wiele mi mowi, napisz chociaz o jaka edycje chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Na moją wiedzę różni ludzie mają różne tętna maksymalne i nie ma w tym nic niezwykłego. Jeśli Cię te wartości martwią to najlepiej będzie jak pójdziesz do lekarza. Na forum raczej nikt jasnej diagnozy nie postawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Witam. Mam pytanie, dotyczące mojego HrAvg otóż podczas treningów wytrzymałościowych HrAvg= 140 - 160. Rok temu na 200km przy średniej prędkości 31km/h miałem 164 ( jadąc na rowerze mtb) Problem pojawia się gdy mam się ścigać. Z 2h maratonów tętno Avg waha się w granicach 195-198. Dodam tylko że łapię się w 15open. Może ktoś z Was ma taki sam problem? 200km zajelo Ci prawie 4h, a maratony 2h tutaj po czesci nalezy szukac odpowiedzi. Im dluzszy czas jazdy tym trudniej utrzymac wysokie hravg. Jezeli maratony jezdzisz krotsze to nic dziwnego ze masz hravg wyzsze. Dodajac do tego wieksza motywacje moze mamy odpowiedz na pytanie. Wychodziloby wtedy na to, ze trudno Ci sie zmobilizowac bez maratonu, adrenaliny. Zrob sobie ostrzejsza jazde na rowerze MTB w terenie, czas jazdy podobnym do tego z maratonow i zobacz co wyjdzie. Watpie, ze osiagniesz hravg z maratonu, ale cos w okolicach tego wyniku powinno byc osiagalne. Od siebie dodam, ze jak cisne na maksa na treningu (czas ~2h) to robie HR AVG 167 (88 % HRMAX) a na maratonie czas ~2h HR AVG 174 (92% HRMAX) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 200km zajelo Ci prawie 4h, ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Moj blad Jeden czujny sie znalazl. Teraz to jeszcze bardziej pasuje do tego co pisze. Na maratonie 2h, a trening ponad 6h czyli sprawa jest ewidentna jak dla mnie. 6h to bardzo dlugi okres i nic dziwnego ze HRAVG znacznie odbiega od tego hravg z maratonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Ale nie sposób zaprzeczyć, że ten hravg z maratonów jest bardzo wysoki. Powiedz nam coś więcej o sobie. Ile masz lat? Będąc w okresie dojrzewania ma się wyższy puls, ale ten jest wysoki nawet uwzględniając to. Robiłeś ogólne badania w przychodni sportowej? Może warto zrobić także echo serca, gdzieś prywatnie - albo ze skierowania, jeśli się uda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.