Skocz do zawartości

[Pedały]Shimano M540 vs. Ritchey Comp V4

Sonix

Shimano M540 vs. Ritchey Comp V4  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które peda?y wybra?

• Shimano XT PD-M540
      12
    • Ritchey Comp V4 2010
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

masa podobna, systemy kompatybilne.

chyba tylko cena i wygląd mogą zdecydować

ja używam z powodzeniem shimano

520 i 540

edit: shimano błotem się nie zapychają (a ostatnio sporo z nim styczności miały), ale ritchey ma jeszcze bardziej ażurową konstrukcję, więc pewnie "jeszcze bardziej się nie zapychają" :-D

za to buty i bloki błoto ciężko trawią

Napisano

Swojego czasu, w Magazynie Rowerowym był test pedałów zatrzaskowych i M540 wg redakcji zostały uznane jako najlepszy wybór wśród pedałów ekonomicznych (konstrukcyjnie są niemal identyczne jak wyższe modele, ale wykonane z innych materiałów). O Comp'ach napisali, że mają słabe łożyska. Ja osobiście użytkuje M540 i nie miałem dotąd z nimi żadnych kłopotów, żadnych luzów itd, przejechałem na nich ok 700 km.

Napisano

540 używam od 40 tys. km i wystarczy raz na 10 000 km rozebrać i nasmarować- tyle z serwisu. Nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń do nich.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Właśnie zamontowałem pedały 540 do tego mam buty M086 i moje pytanie jest takie czy w pedałach spd powinien być luz na boki tak bym mógł manewrować troszeczkę nogą prawo lewo coś jakbym się chciał wypiąć ale się nie wypinam, czy powinienem mieć sztywno nogę tak jak np wpina się but narciarski w nartę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...