Mwawe Napisano 13 Czerwca 2010 Napisano 13 Czerwca 2010 Witam mam zamiar zakupić fotelik rowerowy i zastanawiam sie nad tymi fotelikami: Hamax Siesta lub Hamax Sleepy albo Bellelli Tiger lub Bellelli Mr Fox. Generalnie zalezy mi na tym zeby byl odchylany gdyz posiadam jakis zwykly fotelik i na kilku wycieczkach corka najnormalniej usnela podczas jazdy. mile widziane jakies praktyczne uwagi. pozdrawiam Michal
wtyka Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Dołączam się do tematu, poszukuję porządnego fotelika dla 2-leniego dziecka (drobniutka jest córka)
Przeor Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Ja polecam firmę Hamax z prozaicznego powodu, ponieważ sam taki posiadam. Nie mam porównania do innych fotelików ale Hamax jest więcej niż ok. Model Siesta spełnia swoje zadanie, chociaż z odchylania skorzystałem pewnie nie więcej niż dwa razy. Nie katuję swojej dwuletniej córeczki jakimiś mega długimi wycieczkami na których będzie się zwyczajnie nudzić. Wolę podjechać z nią do parku żeby popatrzyła na kaczuszki i to jej w zupełności wystarczy. Teraz pewnie bym kupił model Hamax bez odchylania, bo jak dla mnie jest ono bezużyteczne a zawsze jest to jeden element mniej do zepsucia.
rainier Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 hamax kiedyś miał fajną propozycję fotelik mocowany na bagażniku, sam fotelik był mocowany na sprężynach i można było go odsuwać w poziomie, in plus że dziciak siedział wyżej i zza ramion coś tam do przodu widział a nie tylko plecy rodzica in minus ze środek ciężkości wędrował do góry, no ale z dzieciakiem to sie nie pomyka na ostro wiec nie taka wada, no i jeszcze cena takiego rozwiązania,
balles Napisano 3 Lipca 2010 Napisano 3 Lipca 2010 hamax kiedyś miał fajną propozycję fotelik mocowany na bagażniku, sam fotelik był mocowany na sprężynach i można było go odsuwać w poziomie, in plus że dziciak siedział wyżej i zza ramion coś tam do przodu widział a nie tylko plecy rodzica in minus ze środek ciężkości wędrował do góry, no ale z dzieciakiem to sie nie pomyka na ostro wiec nie taka wada, no i jeszcze cena takiego rozwiązania, Witam Cały czas są w ofercie fotelik Hamax na sprężynach, ale ta cena... Polecam fotelik Hamax, ja posiadam model Siesta z odchylaniem sprawdza się fenomenalnie. Młody prawie przy okazji każdego wypadu zasypia w nim w czasie jazdy, a nie wisi jakby chciał liczyć płyty chodnikowe. Rozwiązanie z mocowaniem fotelika na prętach świetnie amortyzuje wszelkie dziury i nierówności. Zdarzało się, że fotelik dobijał do koła a to około 10 cm skoku. Dzięki temu, że są dostępne pręty o różnym kształcie fotelik można zamontować do roweru z pełnym zawieszeniem. W chwili obecnej są dostępne w decathlonach po 300 zł. Nie znalazłem w sieci tańszej oferty. Pozdrawiam Tomek
zlaczka Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 Ja mam Hamax sleepy. Jest to wersja odchylana. Ponieważ dziecko jeździ w kasku, to odchylenie o 22 stopnie niezbyt zdaje egzamin, mała jak uśnie to niestety liczy płytki chodnikowe. Dodatkowo konstrukcja pasów powoduje ich wydłużenie pod wpływem ciężaru dziecka. Jednak mimo wszystko polecam. System montażu jest doskonały, a sama jakość fotelika nienajgorsza.
Mod Team michuuu Napisano 6 Lipca 2010 Mod Team Napisano 6 Lipca 2010 Witam Cały czas są w ofercie fotelik Hamax na sprężynach, ale ta cena... Polecam fotelik Hamax, ja posiadam model Siesta z odchylaniem sprawdza się fenomenalnie. Młody prawie przy okazji każdego wypadu zasypia w nim w czasie jazdy, a nie wisi jakby chciał liczyć płyty chodnikowe. Rozwiązanie z mocowaniem fotelika na prętach świetnie amortyzuje wszelkie dziury i nierówności. Zdarzało się, że fotelik dobijał do koła a to około 10 cm skoku. Dzięki temu, że są dostępne pręty o różnym kształcie fotelik można zamontować do roweru z pełnym zawieszeniem. W chwili obecnej są dostępne w decathlonach po 300 zł. Nie znalazłem w sieci tańszej oferty. Pozdrawiam Tomek Dobijanie fotelika do koła spędzało mi sen z powiek i zabezpieczyłem pociechę montując bagażnik jako zderzak. Sprawdziło się. Mój smyk jeździł w hamaku w wersji odchylanej ale nigdy tego nie wykorzystaliśmy. Pochylenie przed zaśnięciem powodowało totalny bunt, po zaśnięciu zatrzymanie roweru w celu przeprowadzenia operacji budziło gościa. W foteliku jeździ już trzeci użytkownik (syn kolegi) , sprzęt trwały i bezpieczny.
bartekjb Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Witam wszystkich Postanowiłem podpiąć się pod temat by nie zaśmiecać forum nowym wątkiem, otóż jestem na etapie kupna fotelika dla córki (3 lata, 18kg), fotelik (prawdopodobnie Hamax Siesta)zapewne będzie mocowany do ramy podsiodłowej do Hexagna V4, moje obawy to czy przy wadze ok 20Kg nacisku na dołkach rama aluminiowa roweru w miejscu mocowania fotelika nie ulegnie uszkodzeniu odkształceniu? To mnie właśnie przeraża że po dłuższej wycieczce z córką np leśną drogą utwardzoną okaże się że rama jest skrzywiona. Jakie jest wasze doświadczenie w fotelikami montowanymi na ramie aluminiowej? A może lepiej kupić bagażnik i fotelik zamontować na bagażniku? np taki http://allegro.pl/fotelik-rowerowy-na-bagaznik-elibas-zapiecie-click-i1778186749.html dziękuję.
rzezniol Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Nie wiem jak grube scianki ma twoja rura podsiodłowa ... Ale wiem tyle ze u mojej żony w damce Author Unica (rama alu 7005) jak na razie nic sie nie skrzywiło ... Córka waży 16 kg ... żona jezdzi "lajtowo". Ja posiadam fotelik Hamax`a w wersji Kissy bez odchylania ... odpowiednie naciągnięcie pasów w moim przypadku mocno ogranicza "liczenie płytek". Co do cen na Hamax`a w Decathlon`ie ... nie wiem jak oni to robią ale dodatkowy uchwyt na fotelik Hamax`a kosztuje u nich jedyne 69,99 zł. Na alledrogo.pl najtaniej to jakies 89 + koszt przesyłki. Pozdro
Przeor Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Hexagon raczej do wydmuszek nie należy, rama na 100% to wytrzyma. O niebo wygodniejszy dla dzieciaka jest fotelik mocowany do rury podsiodłowej, na bagażniku, kręgosłup będzie przyjmował wszelkie drgania, dla ciągle delikatnego ciała dzieciaka to prawdziwa rzeźnia.
wdj40 Napisano 6 Września 2011 Napisano 6 Września 2011 Mam fotelik hamax smiley zamontowany w kellysie imagine'09 i nic sie z rama nie dzieje. Córa waży 16kg i jezdzimy również po ostrych wertepach. Przed zakupem zastanawiałem się nad wersją odchylaną, ale po dwóch latach stwierdzam że to zbędny bajer.Nie kupować wersji kiss,sleepy tylko smiley,siesta(wygodniejszy dla dziecka)
bartekjb Napisano 6 Września 2011 Napisano 6 Września 2011 dzięki, a czy wielkością e foteliki się różnią? bo ostatnio przymierzałem córkę (3 lata) do fotelika Bellelli ale montowanego na bagażniku i nogami jej było ciężko, dziewczyna jest wysoka a fotelik trochę za krótki.
rzezniol Napisano 6 Września 2011 Napisano 6 Września 2011 Moja mała ma 105 cm wzrostu i w Hamax'e Kissy podstawki pod nogi mam na przedostatnim stopniu regulacji. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.