Mod Team safian Napisano 14 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Pozostając w temacie: http://www.aukcjepl.info/content/view/245/31/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukes Napisano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Ciekawe jak większość z was postąpiłoby w sytuacji gdy towar warty 200zł mielibyście oddać za 20 Ja tam z kolei zupełnie nie rozumiem sensu ceny minimalnej. Po co wystawiać coś od 1zł skoro i tak jest cena minimalna 200zł? Widać na aukcji że niby aktualna cena jest np 150, ale przecież i tak nie będzie sfinalizowane. Więc po co się przerzucać 5-20-75-148zł skoro i tak jest cena poniżej której towar nie pójdzie. Ideą licytacji jest to że bierze ten kto dał najwięcej, a tu pupa, cena minimalna i mimo że dawałeś najwięcej to i tak możesz zdjęcia aukcji pooglądać bo jej nie przekroczyłeś. Ja tam zawsze wystawiam przedmiot za cenę minimalnie niższą niż ta, która mnie interesuje i do tego kup teraz w wersji mocno mnie satysfakcjonującej, bo może ktoś będzie chciał przepłacić No może cena minimalna ma jakiś tam sens, ale tylko gdy nie chcemy żeby pierwsza oferta wyłączyła kup teraz. Witaj, wiesz - to jest aukcja. Moim "najgorszym" interesem na allegro, była sprzedaż pary kolumn JAMO z podstawkami za 1zł (rynkowa wartość jakieś 300zł) Spokojnie mogłem odwołać ofertę bo "się zepsuły", ale WYSTAWIAJĄC AUKCJĘ OD 1ZŁ BEZ CENY MINIMALNEJ GODZIMY SIĘ Z KONSEKWENCJAMI!!! Konsekwencją wystawienia aukcji na allegro jest zawarcie wiążącej i USANKCJONOWANEJ prawnie umowy, jaką jest licytacja. Zgodziłem się na taką umowę i kiedy kiedy zadzwonił do mnie gość, który wygrał aukcję, pewien wątpliwości czy w ogóle dostanie te kolumny (był gotów dać więcej), był zszokowany kiedy powiedziałem że ma przyjeżdżać po nie. Przyjechał osobiście i dostał jeszcze kable gratis. Chłopak nie miał wiele kasy na kupno kolumn i nie byłoby go stać na takie kolumny. Uśmiech na jego twarzy kiedy je pakował do auta kolegi - BEZCENNY. Nie wiem dlaczego, ale obecnie takie pojęcie jak honor czy godność osobista zaczynają być totalną abstrakcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Otrzymałem dziś odpowiedź na pierwsze zgłoszenie: Dziękuję za wiadomość. Informuję, że Pana zgłoszenie zostało zweryfikowane i podjęliśmy odpowiednie działania. Dopuszczalne powody odrzucenia ofert z aukcji określone zostały w artykule 6.9 Regulaminu Allegro. Przydatne linki: http://www.allegro.pl/regulamin/'>http://www.allegro.pl/regulamin/ http://www.allegro.pl/help_item.php?item=54 Pozdrawiam i życzę wielu udanych transakcji, -- Marta Staszak Zespół Allegro http://www.allegro.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Witaj, wiesz - to jest aukcja. Moim "najgorszym" interesem na allegro, była sprzedaż pary kolumn JAMO z podstawkami za 1zł (rynkowa wartość jakieś 300zł) Spokojnie mogłem odwołać ofertę bo "się zepsuły", ale WYSTAWIAJĄC AUKCJĘ OD 1ZŁ BEZ CENY MINIMALNEJ GODZIMY SIĘ Z KONSEKWENCJAMI!!! Dlatego nie wystawiam nic od 1zł takie kolumny pewnie wystawiłbym za 250zł + kup teraz 300zł i nie miałbym stresu. Kilka lat temu, zaraz po założeniu konta na allegro się w to bawiłem, teraz mi się nie chce - najwyżej nie sprzedam w ogóle co jest znacznie lepszą opcją niż sprzedać z 0,5% wartości A po przeczytaniu tego artykułu o łódce, chyba zacznę licytować samochody, łodzie inne wartościowe rzeczy dając max 10zł, może ubiję interes życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Kiedyś był taki serwis wycofa.pl, można było sprawdzić, czy dany sprzedający ma skłonności do kończenia aukcji przed czasem ale od jakiegoś czasu już nie jest aktualizowany, a szkoda. Niedźwiedź - mógłbyś spojrzeć potem w lustro jakbyś wykorzystał, jak najzwyklejsza hiena, zwyczajną pomyłkę drugiego człowieka ? Dokąd takie podejście nas zaprowadzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Z jednej strony mówicie, że usuwanie aukcji minutę przed końcem, gdy cena nie satysfakcjonuje sprzedającego, to największa zbrodnia a z drugiej coś takiego: mógłbyś spojrzeć potem w lustro jakbyś wykorzystał, jak najzwyklejsza hiena, zwyczajną pomyłkę drugiego człowieka ? Dokąd takie podejście nas zaprowadzi? Zdecydujcie się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Zacznijcie uzywac tego: http://www.snip.pl Za bardzo niewielkie pieniadze ma sie bardzo duze zyski. Dzieki temu eliminuje sie wlasnie problem wycofywania aukcji na minute przed koncem.. i ogolnie czesto mozna trafic taniej, bo osoba wystawiajaca przedmiot nie ma szansy na podbicie "przez znajomego", gdy nie widzi, aby ktokolwiek licytowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukes Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Dlatego nie wystawiam nic od 1zł :Ptakie kolumny pewnie wystawiłbym za 250zł + kup teraz 300zł i nie miałbym stresu. Kilka lat temu, zaraz po założeniu konta na allegro się w to bawiłem, teraz mi się nie chce - najwyżej nie sprzedam w ogóle co jest znacznie lepszą opcją niż sprzedać z 0,5% wartości A po przeczytaniu tego artykułu o łódce, chyba zacznę licytować samochody, łodzie inne wartościowe rzeczy dając max 10zł, może ubiję interes życia Widzisz, jeśli wystawiam aukcję od 1zł, to znaczy że akceptuję warunki takiej aukcji. Oznacza to też, że wystawiam ją nie po to żeby zrobić jakąś kasę, ale po to żeby ktoś miał jeszcze pożytek z tego co ja jeśli nie sprzedam wystawię koło śmietnika bo nie mam gdzie składować Po prostu wolałem oddać te kolumny nawet za 1zł niż wyrzucić i do teraz cholernie się cieszę, że chłopak jakiś czas później do mnie jeszcze pisał jaki jest zadowolony Wiem, może to się wydawać dziwne czasami. Mam na przykład takiego kolegę, który nie bardzo może sobie pozwolić na nowe części w rowerze. I zdarzyło mi się już nawet kupić nową przerzutkę do roweru mojej Pani tylko po to żeby mu podarować starą (właściwie nową, bo moja Pani nie zdążyła zrobić na tej Deorce nawet 300km ). Mnie to nie zbawi, a chłopak potrafi zdobywać nagrody jeżdżąc na rowerze częściowo poskładanym z części które mu podarowałem - dla mnie to jest BEZCENNE. Wracając do tematu - jeśli ktoś godzi się na warunki aukcji od 1zł, wszystko jest w porządku. Gorzej jak jakiś skur... wystawia aukcję od 1zł żeby placić minimalne opłaty za wystawienie, a potem dogaduje się poza allegro i odwołuje oferty. Na takie chamstwo jestem cięty i ZAWSZE zgłaszam to do allegro. Uważam, że tak trzeba żeby inni uniknęli kłopotów i rozczarowań. Nie cierpię takich cwaniaczków ze stadionu w białych skarpetkach Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 No ale chyba przyznasz, że ten znajomy to co innego niż ktokolwiek obcy z allegro. A jeśli bym nie sprzedał to przecież nie oznacza że od razu bym wyrzucił. Najpierw wystawiłbym za trochę mniej, może po jakimś czasie za tą symboliczną złotówkę. Jakoś tak mam, że nawet sprzedając niepotrzebne graty mam ochotę trochę zarobić, e raczej zmniejszyć koszty nowych części ;p Co do zgłaszania na allegro, jeśli ktoś jest na tyle nierozsądny, że zdejmuje aukcję z powodu kradzieży/zniszczenia i od razu wrzuca nową to sam się o to prosi, natomiast nie zgłaszałbym tego jeśli nowa aukcja nie pojawi się, nigdy nie wiemy jak było naprawdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukes Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 No ale chyba przyznasz, że ten znajomy to co innego niż ktokolwiek obcy z allegro. Tak, to trochę inna bajka A jeśli bym nie sprzedał to przecież nie oznacza że od razu bym wyrzucił. Najpierw wystawiłbym za trochę mniej, może po jakimś czasie za tą symboliczną złotówkę. Jakoś tak mam, że nawet sprzedając niepotrzebne graty mam ochotę trochę zarobić, e raczej zmniejszyć koszty nowych części ;p Akurat w tym przypadku wyrzuciłbym. I parę innych rzeczy też W trakcie przeprowadzki, wyrzuca się takie rzeczy, jakich miesiąc wcześniej by się nie wyrzuciło Co do zgłaszania na allegro, jeśli ktoś jest na tyle nierozsądny, że zdejmuje aukcję z powodu kradzieży/zniszczenia i od razu wrzuca nową to sam się o to prosi, natomiast nie zgłaszałbym tego jeśli nowa aukcja nie pojawi się, nigdy nie wiemy jak było naprawdę. Dokładnie tak. Miałem kiedyś przypadek że zacząłem licytować jakiś przedmiot, po czym dostałem maila że ten przedmiot już jest sprzedany, bo gość dogadał się z kimś poza allegro, ale ma drugi taki sam i może wystawić aukcję od złotówki na ten drugi. Odwołał wszystkie oferty a w powodzie odwołania podał link do nowej aukcji Nie licytowałem, ale każda jego aukcja którą widziałem tak się skończyła. Zgłosiłem sprawę do allegro i zablokowali mu konto. Nienawidzę takiego chamstwa po prostu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlyjogurt Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Prawda jest taka, że wycofując ofertę wystarczy wpisać, że przedmiot został uszkodzony. Niestety wg regulaminu zwalnia to z całej odpowiedzialności Dla mnie mistrzem jest koleś, który wystawił cannondale'a z leftym, a jako powód wycofania napisał "Rower uszkodzony-brak jednej goleni w amortyzatorze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Prawda jest taka, że wycofując ofertę wystarczy wpisać, że przedmiot został uszkodzony. Niestety wg regulaminu zwalnia to z całej odpowiedzialności Dla mnie mistrzem jest koleś, który wystawił cannondale'a z leftym, a jako powód wycofania napisał "Rower uszkodzony-brak jednej goleni w amortyzatorze" HIHIHI Co drugi rower z oferty Cannondale'a to bubel(z jednym goleniem) hihihi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdy Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 problem z CENA MINIMALNĄ jest taki , że inaczej sie płąci za wystawianie aukcji z taką opcją (są nieco droższe) i to pewnie powód dlaczego ludzie z niej nie korzystają i zamiast tego robia takie numery na koniec . chociaż zdarzaja sie pewnie sytuacje losowe, jak np kradzież przedmiotu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Podejrzewam, że wystawienie aukcji ponownie wyjdzie ich drożej, niż ustalenie ceny minimalnej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 23 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Cena minimalne, no właśnie, tu przyklad, gdzie sprzedawca zapewnie dał zbyt niską: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1092669974 powód odwołania: "zły opis aukcji", po czym sprzedawca znów wystawia towar z takim samym opisem http://www.allegro.pl/item1093495173_manitou_r7_milo_2010_wysylka_gratis.html Kolejna sprawa zgłoszona do allegro, jestem z siebie dumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 SB'ek ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 23 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Nie, po prostu faktycznie jestem zirytowany, dość często coś licytuje i jak w ciągu tygodnia 3-4 oferty zostają odwołane niezgodnie z regulaminem a chciałem kupić towar i później widzę, że użytkownik znów to wystawił i nawet opisu nie zmienił to człowiek się denerwuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buka Napisano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Proponuję utworzyć choćby na potrzeby forumowiczów takiego ładnego przyklejonego posta z czarną listą cwaniaków allegrowiczów. Nick + link do aukcji na której pograł z nami w dzińdzibula (choć linki z czasem wygasają). Co na to Panowie Admini? ps. wycofanie z powodu chęci wrzucenia real foto to dla mnie numero uno wszechczasów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RATM Napisano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Patrzcie, z taką praktyką jeszcze się nie spotkałem: http://allegro.pl/item1084681705_bmx_pells_888_dirt_street_super_stan.html Ostatnio znalazłem aukcję telefonu Nokia N900 wystawionego od złotówki. Wszystko elegancko opisane, zdjęcia były, a gość odwoływał wszystkie oferty i pisał w powodzie, że kolega mu się włamał i wystawił jego telefon. Przy każdej odwołanej ofercie był jeszcze dopisek: "NIE LICYTOWAĆ !!", a ludzie jak na złość dawali co róż złotóweczkę. Nie wiem czemu tej aukcji nie wycofał - może nie umiał. Nie wiem jak to się skończyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Z jednej strony cieszę się, że temat cieszy się takim powodzeniem, natomiast z drugiej strony popularność tego tematu świadczy o rażącej skali tego problemu... Czy wy też macie wrażenie, że Allegro nic z tym nie robi? Ewentualne sankcje to blokowanie konta na tydzień? Śmiechu warte... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeJot Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Jak Allegro blokuje konta to raczej raz, a porządnie Czyli na zawsze. Ostatnio przeglądałem historię swoich transakcji na Allegro i odnalazłem pewnego sprzedawce, który miał 2 konta i licytował na swoich aukcjach by podbić cenę. Ktoś chyba to zauważył i zgłosił. Allegro zakończyło z nim współprace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RATM Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Jak allegro blokuje konta, to nie raz a porządnie, tylko w zależności od skali przekrętu ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Kolejny przykład, znaleziony na naszym forum w dziale "Sprzedam" http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1098914553 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Taaak, ale tematu na forum to już nie raczyłeś obejrzeć. Napisał w temacie, że może sprzedać od ręki, co też pewnie się stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Taaak, ale tematu na forum to już nie raczyłeś obejrzeć. Napisał w temacie, że może sprzedać od ręki, co też pewnie się stało. Raczyłem obejrzeć, i widziałem ze jest napisane że może sprzedać od ręki, tylko nasuwa się pytanie które było tutaj poruszane, Czy to jest w porządku wobec licytujących? Nie wspominam o regulaminie. Jeżeli chciał sprzedać od ręki to według mnie aukcja powinna się opierać na opcji "Kup teraz". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.