Skocz do zawartości

[rower idealny] Projekt wirtualny- maksymalna lekkość przy pełnej sprawności

ins4ne

Rekomendowane odpowiedzi

Robił już ktoś taki projekt?

Założenia:

- pełna sprawność do XC, a więc hamulce tarczowe, amortyzowany widelec, hardtail, opony nadające się do jazdy

- waga części bez tuningu

- brak ograniczeń budżetowych.

Szkoda, że na forum nie ma możliwości edytowania postów. Można by wtedy zrobić listę wszystkich komponentów i na bieżąco ja aktualizować o kolejno wynajdywane lepsze odpowiedniki. Da się ten szkopuł jakoś obejść?

Szkoda, że na forum nie ma możliwości edytowania postów. Można by wtedy zrobić listę wszystkich komponentów i na bieżąco ja aktualizować o kolejno wynajdywane lepsze odpowiedniki. Da się ten szkopuł jakoś obejść?

Własny hosting + obrazek z wypisanymi częściami i aktualizacja tej grafiki w zależności od potrzeb to jedyne co przychodzi mi na myśl. Równie dobrze można jakąś prostą stronę postawić, to nie jest żaden skomplikowany proceder.

Najlepiej będzie stworzyć własny arkusz kalkulacyjny w Google Docs, który będzie można edytować i który każdy będzie mógł przeglądać <_<

Świetny pomysł. Jeśli ktoś przesłał by mi kompletną listę rodzajów części to wrzucę taki plik jeszcze dziś.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Dobra widze, że kolega tego nie zrobi :teehee:.

Mogę zrobić taką stronę z takim skryptem, ale muszę być pewny, że bd to wykorzystywane.

z mojej wizji potrzeba:

-strona wyświetlająca i sortująca wyniki.

-podstrona pojedynczego rekordu wyświetlająca obrazek, wage, cene, opis, i jakie tam info chcecie?.

-dodawanie nowych rekordów (musi być to kilka zaufanych i sumiennych osób, nie może być to ogólno dostępne bo pojawią sie spamerzy, osoby niepotrzebne)

Można zrobić to jeszcze na jeden myśle, że lepszy pomysł bo każdy ma prawo do dodania a 1-2 osoby odpowiedzialne będą akceptowały lub nie.

-oczywiście funkcja edytowania (ale ostrzegam nie będzie tam takiego edytora jak tu na forum tylko samemu będzie trzeba formatować tekst np <b></b> (tekst pogrubiony), mogę dodać obslugę bb code.

Czekam na deklaracje osób zainteresowanych tym projektem. Myślę, że nie ma sensu robić tego dla 2-3 osób, ale taki spis części bardzo by się przydał i mógł by zostać uznanym na forum nie tylko w dziale odchudzanie.

nie obiecuje, że zrobił bym to w 2 dni ale myślę, że pierwsza wersja mogła by być np. po tygodniu.

• 2 tygodnie później...

w MR w numerze ze stycznia tego roku jest cos takiego co wy tu piszecie. jest tabelka po jednej stronie jest rower ideał bez ograniczen cenowych waga 7,5 kg (cena ok 35 tys) a po drugiej maszynka cos koło 8 kg w rozsadnej cenie 6-7 tys. wszystkie czesci są opisane i nawet podane strony internetowe skad je zdobyć. ;P jak cos mam tą gazetke

• 2 miesiące temu...

hmm... ja robiłem taki projekt. Co więcej taki projekt stoi właśnie oparty o ścianę kilka metrów ode mnie:)

Projekt jest zrealizowany w 99% do pełni szczęścia brakuje mi tylko ~25g (karbonowej sterówki którą próbuję zdobyć), jeżeli się nie uda kupię nówkę, tak czy siak w marcu przyszłego roku będzie gotów, kwestia tego czy zaoszczędzę 1k zł czy nie:p

Co do MR (btw. nie radzę się opierać na tym co piszą), 8 kg za 6 tys. to pewnie części typu kcnc i inny chiński szmelc który łamie się jak zapałki. Niestety nie ma lekko-tanio-solidnie.

To co się nadaje do jazdy dla każdego oznacza coś innego, ze względu na styl jazdy, wagę, preferencje, przyzwyczajenia.

Tuning to przynajmniej wg. mnie ingerencja w strukturę części tj. szlifowanie, wiercenie, lepienie z włókna. Wymiana śrubki to po prostu wymiana części, przecie śrubka to taka sama część jak każda inna:)

Ot taki tam zwyczajny skocik na v-kach, tylko na wadze te 7,3 kg...:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...