Skocz do zawartości

[Korba, wkład suportu] Octane one D1 a może Dartmoor Vertical ?

MaverickPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

tytułem wstępu powiem, że wziąłem się za realizacją pomysłu, który chodził za mną od kilku dobrych lat, a mianowicie złożenie od podstaw roweru pod swoje wymagania wraz z pieczołowitym wyborem każdej najdrobniejszej części.

Rower ma mi służyć do dojazdów do pracy przez miasto, ale i do okazyjnych wypadów w teren - ze względu na uniwersalność skłoniłem się w kierunku złożenia roweru MTB, jednak z racji faktu, że wizualnie podobają mi się "agresywniejsze" klimaty, za podstawę roweru obrałem sobie ramę BOP Iguana (przeznaczoną co prawda do DJ, ale geometria jeszcze jest na tyle "spokojna" że powinna dać radę w przypadku moich wymagań).

Do tego dokupiłem kierownicę i mostek Truvativ hussefelt DH, porządną sztycę, siodło i obejmę - zaczynam się wreszcie interesować samą kwestią napędu.

Od razu zaznaczam, że chcę sobie złożyć miejskiego single speeda z zachowaniem stylistyki, do której nawiązuje rama. W kwestii korby na myśl przychodzi mi wybór pomiędzy Octane one D1 lub Dartmoor Vertical. Jest jeszcze korba Truvativ Hussefelt, ale nie wiem, czy jest sens pakować się w system Howitzera, jak rower nie będzie katowany, zwłaszcza że wydaje mi się, że łożyska na zewnątrz mogą być bardziej narażone na brud, niż Isis

Moje pytania są więc następujące:

Którą z korb polecilibyście: Octane one D1, Dartmoor Vertical, czy może coś innego ?

Czy lepiej inwestować we wkład suportu Isis czy może jednak Howitzer ? (dodam, że zależy mi w pierwszej kolejności na bezawaryjności i jak najdłuższej bezobsługowości systemu)

Po trzecie i najważniejsze - z przodu waham się pomiędzy 42 a 38 zębatkami (z tyłu zapewne będzie 16 lub 17) - którą byście polecili, żeby całość stanowiła udany kompromis do jazdy po mieście ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Polecam SLX . Lub korby z zewnętrznymi łożyskami ( hollowtech II , x-type , hotwizer ) . Te korby co podałeś to samo , gną się i łamią . Hussefelt dobra korba ale no suporty na isis w grawitacji są raczej średnie . Kup najlepiej SLX będziesz miał spokój .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...