ugupu Napisano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Skończyły się moje problemy z koniecznością regulacji hamulca Hayes MX4 (mechaniczny) po każdej zmianie koła. Potrzebne narzędzia: pilnik płaski i okrągły, piłka do metalu. Materiały: rurka aluminiowa o śr. wewn. 9mm, zewnętrznej 12mm. Wykonanie: Średnica zewn. osi koła to 9mm, szerokość gniazd do mocowania na lagach amora ok. 11mm. Najpierw zdjąłem koło. potem zacisk. Okrągłym pilnikiem (delikatnie) wybrałem z gniazd mocowania na lagach tyle materiału, że za każdym razem jak wkładam koło i zapinam zamykacz, odległość rawki od lag jest identyczna. Następnie pilnikiem płaskim wyrównałem szczelinę w mocowaniu tak, aby miała ona 12mm. Z rurki uciąłem 2 pierścienie o szerokości ok 6mm i nałożyłem je na oś koła. Jeszcze tylko delikatne dopasowanie tak, aby koło wchodziło w mocowanie jak najciaśniej i voila! gotowe. Wyjmowałem i wkładałem koło 10 razy za każdym razem regulacja hebla nie była konieczna. Koszt: 0zł Czas trwania: 20 minut Opisałem, bo może ktoś się skorzysta. Pozdrawiam, Janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 To ciekawe bo w moim pasuje na ulał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 To ciekawe bo w moim pasuje na ulał... Ha, ale ja mam super sprzęt , piasta Pivit i SrS XCM V2 U mnie więc z założenia, nie może pasować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.