marcin1111 Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Witam Ostatnio zaczęła mnie prześladować pewna dolegliwość w napędzie. Mianowicie podczas: prowadzenia roweru, jechania ale nie pedałowania, blokuje się kaseta i ciągnie łańcuch. Głównie na wyższych biegach: na 3x8 potrafi ciągnąć cały obrót korby. Podczas szybkiej jazdy a niepedałowaniu łańcuch systematycznie luzuje się i naciąga, uderza w widełki (w górnej części) Podczas kręcenia korby ręką co pewien czas napotykam na opór w kasecie/piaście/bębenku. Napęd ma przejechane trochę ponad 1000km, więc nie sądzę aby coś było szczególnie zużyte. Rozkręcił bym tył i sprawdził ale nie mam na tą chwilę narzędzi do tego, zanim zakupię, chciałbym dowiedzieć się co może być przyczyną. Naprowadźcie mnie na możliwe dobre tory pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Jedyna opcja to coś z bębenkiem. Ale co to ciężko powiedzieć bez rozkładania. Mogą być zapadki, brak lub nie właściwy smar, zajechane łożysko, jakaś krzywa uszczelka itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1111 Napisano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 zauważyłem że kaseta ma małe luzy, chyba nie powinno ich być... może przez te luzy do bębenka dostał się jakiś syf, może woda - wymyło smar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Zależy jak małe, większość bębenków zawsze ma jakiś tam luz, który przy założonej kasecie się wyolbrzymia przez wielkość zębatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.